Kamu lehet az Etna pusztítása

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Kamu lehet az Etna pusztítása

Miközben Itália leghíresebb vulkánja kétségtelenül a Pompeiit egykor elpusztító Vezúv, a legaktívabb az Etna, amely ráadásul szintén viszonylag sűrűn lakott területek fölött magasodik. A több mint 3 ezer méter magas vulkán az összegyűjtött adatok szerint legalább 200 alkalommal tört ki az elmúlt hatezer évben.

Pont ez teszi viszont kevésbé veszélyessé, mint a végzetes kitörése előtt látszólag békésen alvó Vezúvot, az Etna szinte állandó aktivitása miatt a környéken lakók mindig tisztában voltak a hegy jelentette kockázattal, ráadásul a rendszeresség megelőzte, hogy elegendő feszültség halmozódjon fel a vulkánban egy hirtelen, mindent elsöprő, robbanásszerű kitöréshez.

Húszezer áldozat?

Ennek fényében igencsak furcsa, hogy az Etna legpusztítóbbként számon tartott, 1669-es kitörésének egyes források szerint nagyjából 20 ezer halálos áldozata volt. Az események fennmaradt leírásai is nehezen összeegyeztethetők ezzel a számmal. Annyi bizonyos, hogy több napos erősebb aktivitás után az Etna 350 éve, 1669. március 11-én kitört, és egy pusztító lávafolyam indult meg a lejtőin, amely öt héttel később érte el a hegy lábánál fekvő legnagyobb város, Catania falait.

Jól látható tehát, hogy az események nem éppen szélvészgyorsasággal peregtek, de egyes feljegyzések mégis azt állítják, hogy ezután a tenger felé terelni próbált láva végül betört a városba, és ott 15-20 ezer ember életét oltotta ki.

Az elterelési kísérletet egyébként több független forrás is megerősíti, a város északnyugati falainál épített védműveken megtörő, majd a kikötőnél a tengerbe hömpölygő láva nyomait is megtalálták később a kutatók.

Wikipedia Eltúlozták?

Ami viszont furcsa, hogy a korabeli beszámolók nemhogy 20 ezer, de egyetlen halottat sem említettek meg, miközben a kétségtelenül jelentős anyagi károkról, a vulkán oldalain található falvak és szőlőskertek pusztulásáról, Catania néhány utcájának végzetéről pontos, vagy legalábbis pontosnak látszó összesítéseket közöltek. A történelmi emlékezetben mégis a gyilkos tűzár emléke maradt fent.

Mi lehet e titok nyitja? Természetesen lehetséges, hogy a később született leírások a drámai hatás kedvéért egyszerűen képtelen mértékben eltúlozták az áldozatok számát, ahogy talán arra is lehetne racionális magyarázatot találni, hogy a lassan folyó láva valamiképpen mégis meglepte Catania lakóit, akiknek ekkor már nem volt módjuk menekülni.

Összemoshatták egy földrengéssel

Ennél valószínűbb viszont, hogy itt két esemény emléke mosódott össze: az 1669-es kitörésé, illetve az 1693-as, egész Délnyugat-Szicíliában és így Catania környékén is pusztító, a későbbi becslések szerint a Richter-skála szerint 7,4-es erősségűre tehető földrengésé. Ez utóbbi valóban romba döntötte a város jelentős részét, és összességében mintegy 60 ezer áldozatot követelt a szigeten.

Néhány évtized, pláne egy-két évszázad távlatából a két katasztrófa emléke már nem vált el élesen egymástól, így könnyen elképzelhető, hogy a földrengés Catania környéki áldozatait egyszerűen a kitörés számlájára írták. Megjegyzendő, hogy minden jel szerint nem alaptalanul: a legújabb kutatások szerint a 24 évvel korábbi vulkánkitörés indította el azokat a tektonikai folyamatokat, amelyek végül halálos feszültséget halmoztak fel a Szicília partjainál húzódó törésvonalban, ami aztán a valóban gyilkos földrengéshez vezetett.

Illusztráció: Wikipedia

folytatás

Legkedveltebb hírek
 Házikoncert
2019-04-25 06:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ajánló - A jövő cukrászai hétköznap esténként a FEM3-on!
2019-04-25 05:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Az év eddigi legmelegebb napjai következnek, péntek este, szombaton aztán hidegfront hoz lehűlést és csapadékot az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint
2019-04-25 05:11:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A fókaállomás vezetője és kislánya költözni kényszerül, de sajnos nem vihetik magukkal örökbefogadott kisfókájukat, Robbiet
2019-04-25 05:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A Gulyás Márton-féle Partizán nagyobbat gurított, mint eddig bármikor: csináltak egy másfél órás komplett dokumentumfilmet, amelyben az elmúlt választásokon gombamód szaporodó, és valahogy mindig a Fidesznek kedvező és tökéletesen számonkérhetetlen kamupártoknak mentek utána
2019-04-25 04:47:26 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez