A brit parlamentben azt is leszavazták, hogy megegyezés nélkül lépjenek ki az EU-ból

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
A brit parlamentben azt is leszavazták, hogy megegyezés nélkül lépjenek ki az EU-ból

Theresa May brit miniszterelnök újra vereséget szenvedett, mert a brit parlament alsóházának képviselői szerda este elfogadták azt a kiegészítést, amely szerint az ország nem léphet ki megegyezés az Európai Unióból. A szavazáson mindössze négyfős többséget kapott az úgynevezett Spelman-Dromey-féle módosító javaslat (a beterjesztő konzervatív és munkáspárti képviselőkről kapta a nevét), amely szembement May indítványával. A kormányfő ugyanis eredetileg csak azt zárta volna ki, hogy március 29-én megállapodás nélkül lépjenek ki a britek az Európai Unióból.

Az ennél szigorúbb, a megállapodás nélküli brexitet teljesen elutasító indítványt azonban 312-308 arányban, némileg váratlanul elfogadta a törvényhozás.

Ez azt jelenti, hogy a legkeményebb brexitet, azaz a szabályozatlan kiválás lehetőségét ? meglehet, végleg ? elutasították a honatyák.

Az más kérdés, hogy ez már nem csak a briteken múlik: előfordulhat, hogy az EU vezetői veszítik el a türelmüket, hiszen azzal kapcsolatban továbbra sincs politikai egység Londonban, hogy mi legyen az EU-val kötött megállapodásban. Márpedig a brexit határideje március 29. ? a britek tehát vagy halasztást kérnek (és kapnak), vagy a parlament addigra mégis csak elfogadja May és az EU vezetőinek már kétszer leszavazott alkuját, különben a képviselők most kinyilvánított akarata ellenére az Egyesült Királyság mégis csak megállapodás nélkül zuhan ki az unióból.

Mi volt korábban?

A londoni parlament kedd este nagy többséggel ismét elutasította May újra beterjesztett, a korábbi leszavazás után némileg módosított megállapodás-tervezetét az EU-ból való kilépésre.

May hiába érvelt tehát azzal, hogy ha ismét elutasítják javaslatát a képviselők, akkor nemcsak a megállapodást teszik lehetetlenné, hanem elképzelhető, hogy magát a brexitet, azaz az unióból való kilépést is meghiúsítják.

A kormány ezután úgy döntött, hogy szerdára a megegyezés nélküli kilépésről kezdeményez szavazást. May ugyan jelezte, hogy ezt a lehetőséget nem támogatja, ám nem örökre zárta volna ki a megállapodás nélküli kiválás lehetőségét. A konzervatív képviselők ugyanakkor szabad mandátumot kaptak a szerdai szavazásra, vagyis a párt nem határozta meg, hogy miként szavazzanak a no-deal brexitről.

Mi lesz ezután?

Csütörtökön a brexit határidejének kitolásáról szavazhatnak majd May eredeti tervei szerint. A halasztást azonban az EU többi tagjának is jóvá kellene hagynia a március 29-ére tervezett brit kilépés előtt. May kedden azt mondta: a brexit elhalasztása önmagában nem megoldás, a parlamentnek előbb-utóbb döntenie kell arról, hogy a brit kilépés milyen alku eredményeként történjen meg. És erre utaltak az EU illetékesei is, az unió főtárgyalója, a francia Michel Barnier például azt közölte, ?az EU mindent megtett, hogy segítse a kilépési egyezmény elfogadtatását. A holtponton az Egyesült Királyságban kell túljutni. A no-dealre irányuló előkészületeink most minden korábbinál fontosabbak.?

Theresa May most azt mondta, a parlament elutasította a no deal-brexit lehetőségét, így csak akkor hagyhatják el így az EU-t, ha valamilyen megállapodást elfogadnak, illetve az a veszély is fenyeget, hogy nem lesz egyáltalán brexit. Jelenleg egy megállapodás-tervezet fekszik a parlament előtt, az, amit az EU-val kialkudtak. May szerint ha továbbra sem szavazzák meg azt az egyezséget, akkor hosszabb időre kell kitolni a brexit kilépési határidejét, és így májusban európai parlamenti választást is rendezni kell.

A kemény brexit híve, Jacob Rees-Mogg konzervatív parlamenti képviselő szerint a brexittörvény még mindig érvényben van, így az Egyesült Királyság március 29-én kilép az EU-ból, ha addig nem változik a helyzet. És ha nem változik, akkor ez mégis csak egy megállapodás nélküli kilépés lesz. Rees-Mogg a 2016-os brexit-népszavazásra hivatkozva azt állította, hogy az nagyobb kötelező erővel bír, mint a parlament szerda esti döntése.

Jacob Rees-Mogg
Fotó: Niklas Halle’n / AFP

 

Az ellenzéki Munkáspárt vezére, Jeremy Corbyn szerint a mostani helyzetben elkerülhetetlen a brexit határidejének eltolása. Corbyn a kompromisszum keresésére szólított fel, mivel súlyos krízis elé néznek szerinte.

Egy másik módosítási javaslat szerda este egyébként az úgynevezett Malthouse-megoldás volt, ami egyfajta ?tűzszünetet? hirdetett volna az EU-val. így maradt volna idő egy újabb, módosított EU-megállapodás, azaz egy alternatív brexit kidolgozására. Ám ezt a javaslatot a képviselők elutasították. így végül a megszavazott kiegészítéssel együtt a kormány eredeti kérdéséről voksoltak. Ennek a szavazásnak az eredménye 321:278 lett, vagyis a parlament megerősítette, hogy el akarja kerülni a parlament a no deal lehetőségét.

Az EU bekeményíthet

Ez viszont nem biztos, hogy sikerül. Még az eddig viszonylag türelmes francia elnök, Emmanuel Macron álláspontja is kezd keményedni, nem akar ugyanis belemenni a feltétel nélküli hosszabbításba. Macron arról beszélt, hogy világos indoklásra van szükség a március 29-i kilépési határidő meghosszabbításához. Barnier pedig előzőleg azt hangsúlyozza:

a korábban kialkudott tervezet az egyetlen lehetőség az egyezség megkötésére.

Philip Hammond konzervatív pénzügyminiszter ? aki kezd finoman elhatárolódni Theresa May kormányfőtől ? időközben arról beszélt, hogy a brit gazdaság erős, de a bizonytalanság fölötte lebeg, és ezt nem hagyhatják folytatódni. Hammond nem véletlenül aggódik: egyes becslések szerint a brexit a legsúlyosabban a lakosságot érinti ? a szigetországból becslések szerint 900 milliárd dollár áramolhat ki a kilépés körüli bizonytalanságok miatt.

Bár szerdán kizárták a no deal megoldás lehetőségét a parlamenti képviselők, a brit kormány korábban a nap folyamán nyilvánosságra hozta terveit arra nézve, hogy milyen vámtarifákat vezetne be no deal esetén. Ez különösen súlyosan érintette volna a német autógyárakat (velük együtt magyarországi leányvállalataikat és beszállítóikat), hiszen az autóimportra vámot vetnének ki no deal esetén, miközben az áruk 87 százaléka továbbra is vámmentesen érkezhetne a szigetországba.

Szintén súlyosan érintené a BBC szerint az új vámtarifák bevezetése írországot, amely számos mezőgazdasági terméket exportál az Egyesült Királyságba, márpedig London számos agrártermékre is vámot vetne ki no deal esetén.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Három magyar versenyző is aranyérmet nyert vasárnap az úszó Mare Nostrum sorozat befejező, harmadik állomásának második napján
2019-06-16 21:22:33 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Sok munkát ad a vasárnapi vihar a tűzoltóknak, délután Bács-Kiskun és Pest megyébe, este pedig már Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe is riasztották őket kidőlt fák, lefújt tetőcserepek és leszakadt vezetékek miatt – tájékoztatta a katasztrófavédelem az MTI-t
2019-06-16 21:20:23 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Egy éve leginkább a világ különböző tájairól beérkező furcsa hírek váltották ki a legnagyobb érdeklődést, például egy kenyai férfi lebukásának története, aki akárhogy próbálta titkolni felesége előtt, hogy olykor szeretkezget a szobalányukkal, végül a lehető legbizarrabb módon bukott le egy szállodában
2019-06-16 21:12:18 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Szécsényi-Nagy Kristóf hozzátette: a lakásvásárlásoknál a jelzáloghitel-szerződéshez kapcsolódó kötelezettségvállaló nyilatkozat díja a közjegyzői szerződés szokásos munkadíjának 30 százaléka lesz az eddigi 50 százalék helyett
2019-06-16 21:08:38 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Hszi Csin-ping - akit hazájában gyakran a Micimackóhoz hasonlítanak - igen nagyra értékelte a gesztust
2019-06-16 21:05:28 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A Skóciában született Alex Ferns az HBO nagy sikerrel vetített Csernobil című sorozatának egyetlen epizódjában, ugyanakkor ikonikus szerepben tűnt fel: ő alakította a Glukhov nevű férfit, akinek a vezetésével a szovjet bányászok megakadályozták, hogy az 1986
2019-06-16 21:04:03 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez