Hogy kaphatott Hamburgtól 7000 eurót a 15 évre ítélt terrorista?

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Hogy kaphatott Hamburgtól 7000 eurót a 15 évre ítélt terrorista?

Mounir al-Motassadeq 2018.  október 15-én dél körül lépett ki Hamburg Fulhsbüttel negyedének ?Santa Fu?-ként becézett börtönéből. Kezei és lábai is össze voltak láncolva, két oldalán felfegyverzett elitrendőrök, mögöttük további speciális erők. Pár órával később már hazájában, Marokkóban volt a csomagjával együtt, ami egy pénztől dagadó borítékot is tartalmazott.

A 44 éves férfi, aki a szeptember 11-i terrortámadás egyik elősegítője volt, 7194,43 eurót kapott szabadulásakor.

Motassadeq a 90-es évek közepén ismerte meg Németországban az egyiptomi Mohamed Attát, a szeptember 11-i terrortámadások egyik elkövetőjét, így lett a hamburgi sejt tagja. Innen került ki az elkövetőkből Attán kívül még egy, illetve legalább öten segítettek nekik a repülőgép-eltérítéses merényletek megvalósulásában. Motassadeq-et, 2001 novemberében tartóztatták le, 2002 októberében kezdődött a bírósági tárgyalása. Öt évvel később 15 év börtönre ítélték 246 repülőgéputas meggyilkolásának segítése és a terrorszervezetben való tagsága miatt, így még tíz évet kellett leülnie.

Motassadeq ez idő alatt a rabszámláján ? zsebpénzéből és a bent elvégzett munkája után ? 7194,43 eurót gyűjtött össze, amit az elítélt kézhez kaphat szabadon engedésekor. Csakhogy 2002 májusában életbe lépett egy EU-s szabályozás, aminek értelmében az al-Kaidához köthető személyek számláit be kell fagyasztani. A listán szerepelt Mounir al-Motassadeq neve is.

A hamburgi parlamentben nemrégiben két kérdést is feltettek a városállam vezetésének ? írta a Welt. A Zöldek által irányított hamburgi igazságügyi hivatal azzal védekezik az ügyben, hogy 2007 elején az összes börtönnek körbeküldték a terrorellenes szankciókat tartalmazó iratot. Ezen kívül azonban egyebet nem tettek az elmúlt 12 évben, még akkor sem, mikor tudták, hogy Motassadeq lassan szabadulni fog. A kérdést feltevő liberális Anna von Treuenfels-Frowein szerint a hivatalt vezető Till Steffen nem nőtt fel a feladatához, ezért ?nem csoda, hogy ez a nyilvánvaló gondatlanság a több mint 7000 euró kifizetésével végződött?. Szerinte ez azért különösen aggasztó, mert nem zárható ki, hogy a pénzt további terroristatervek megvalósítására használják fel.

Arra, hogy Motassadeq pénzt kapott, akkor derült fény, amikor pár nappal a szabadon bocsátása után a Deutsche Bundesbank feljelentést tett a külkereskedelmi törvény megsértése miatt. Egyelőre azt vizsgálják, követett-e el valaki bűncselekményt.

Az igazságügyi minisztérium mellett még egy hatóság lehet felelős: a belügyi tárca. Legalábbis Steffen azzal védekezik, hogy a börtönszemélyzet egy tagja a speciális bevetési kommandó egyik rendőrének adta át a borítékot, amire egyértelműen rá volt írva, hogy azt nem adhatják át Motassadeq-nek ? írta a Bild.

De akkor mégis miért vették le a számlájáról a pénzt?

? tette fel a kérdést a lap, amire nem kapott választ. Ehhez hozzátartozik, hogy a szociáldemokrata vezetésű belügyi hatóság szerint nem volt a borítékon semmiféle utasítás.

Ha végül bíróságra kerül az ügy, a felelőst akár öt év szabadságvesztésre is ítélhetik.

Kiemelt kép: AFP/dpa/CHRISTOF STACHE

folytatás

Legkedveltebb hírek
Mielőtt elnyerte a közbeszerzést a Mészáros és Mészáros Kft
2019-04-22 16:55:37 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A húsvéti sonkák, füstölt, főtt combok és a füstölt, főtt tarják között lépdelt a piacon, azt fontolgatva, vajon melyiket is válassza, mikor hirtelenül és váratlanul eszébe jutott a réges-régi történet a nagymamájáról, a Mamiról, és a tarjáról
2019-04-22 16:16:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Kedd estig a Kárpát-medence időjárását eleinte anticiklon, majd a mediterrán térségben elhelyezkedő ciklon határozza meg
2019-04-22 16:13:42 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Kigyulladt egy cukrászda Leányfalun, a Móricz Zsigmond úton, a Petőfi sétány közelében ? közölte a katasztrófavédelem
2019-04-22 16:08:57 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A Petőfi sétány közelében található épület üzemi része és az eladótér teteje is teljes terjedelemben égett
2019-04-22 15:59:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Ketten voltak az épületben, amikor az kigyulladt, de időben ki tudtak menekülni - úgy tudni, senki sem sérült meg
2019-04-22 15:57:05 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez