Leszavazták az újabb brexit-népszavazást a brit parlamentben

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Leszavazták az újabb brexit-népszavazást a brit parlamentben

Cikkünk folyamatosan frissül. 

Ismét a brexitről szavaznak a brit parlamentben, a héten már harmadszor. Ezúttal arról döntöttek, kérjen-e még időt Nagy-Britannia az Európai Uniótól a kilépés letárgyalására. A képviselők először a Wollaston-módosítóról szavaztak.

Sarah Wollaston módosítójának lényege az volt, hogy a parlament arról dönt, további időt kér-e az Európai Uniótól arra, hogy újabb népszavazást tartsanak az országban. Méghozzá arról, hogy a parlament által letárgyalt megállapodással lépjen-e ki Nagy-Britannia az Európai Unióból vagy egyáltalán ne lépjen ki.

Ez azért fontos, mert ez a népszavazás alapvetően elutasítaná a megegyezés nélküli brexitet, amelynek egyébként szerdán még a lehetőségét is leszavazták a képviselők. A kemény brexitet ez sem utasítja el, hiszen a parlament által elfogadott megegyezés lehet akár kemény brexit is.

Wollaston módosítója elbukott, ráadásul nagyon. 334 nem és 85 igen szavazattal. 

Ez volt az első alkalom az elmúlt néhány hónapban, hogy a brit parlament az újabb népszavazásról döntött, de a Munkáspárt képviselői távolmaradtak a szavazástól, mert szerintük nem ez a megfelelő alkalom, hogy erről szavazzanak.

A Wollaston-módosító után a képviselők a Benn-módosítóról szavaztak, amely a gyakorlatban jövő szerdára tolná a vitát a kilépés folytatásáról, de ami ennél fontosabb, kivenné a kezdeményezést Theresa May miniszterelnök kezéből. Ez végül kettő szavazattal bukott el, 314 nem 312 igen arányban.

Ezután Jeremy Corbyn munkáspárti módosítója következik, amely arra adna lehetőséget a képviselőknek, hogy az időkérés helyett más megoldást találjanak a kilépés rendezésére. Végül a Bryant-módosító következik, amely kizárná, hogy újra lehessen szavazni olyan témákról, amelyeket már leszavaztak, így Theresa May tervéről se lehetne többször voksolni.

A képviselők a héten már leszavazták azt, hogy egyáltalán lehetséges legyen a megegyezés nélküli kilépés, ami sokak szerint a brexit egyetlen gyakorlatban is megvalósítható módja, de gazdasági szempontból mindenképp ez a legkaotikusabb. Erről itt olvashat többet. 

A brit parlamentben azt is leszavazták, hogy megegyezés nélkül lépjenek ki az EU-bólÚjabb csúfos bukás Theresa Maynek.

Előtte pedig ismét leszavazták Theresa May és kormányának nemrég kiegészített kilépési tervét, ami hatalmas pofon volt a miniszterelnöknek és az épp széteső kormányának. Erről itt olvashat többet. 

Újra leszavazta a brit parlament a brexit-megállapodástTovábbra is bizonytalan a brexit sorsa. Szerdán a megállapodás nélküli kilépésről szavaznak, majd a kilépés elhalasztásáról szavaznak Londonban.
folytatás