Trump bejelentette első elnöki vétóját

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Trump bejelentette első elnöki vétóját

Donald Trump amerikai elnök pénteken megvétózta a kongresszusnak a rendkívüli állapotot elutasító döntését.

Elnöksége első vétóját Trump a Fehér Házban jelentette be Kirstjen Nielsen, a belbiztonsági tárca vezetője és William Barr igazságügyi miniszter jelenlétében.

A kongresszus szabadon dönthet erről a határozatról, és nekem az a kötelességem, hogy ezt megvétózzam. Büszkén vétózom meg

? fogalmazott Trump a vétóról szóló dokumentum aláírásakor az Ovális Irodában. Hangsúlyozta, hogy a déli határokon uralkodó helyzet ?veszélyes? és ?megszámlálhatatlanul sok amerikait sodor veszélybe?.

Kirstjen Nielsen szintén az általa is veszélyesnek ítélt helyzetre hívta fel a figyelmet, William Barr pedig leszögezte: az elnök vétója teljesen jogszerű. A miniszter megjegyezte: a határon kialakult helyzet ?pontosan az a típusú helyzet, amely indokolja a rendkívüli állapotot?.

A rövid ünnepségen az elnök megköszönte a javaslatát támogató republikánus politikusok voksát, az elutasító szavazatokat pedig ?a valóság elleni szavazatnak? minősítette.

Trump február 15-én a Fehér Házban tartott sajtókonferencián jelentette be a rendkívüli állapot kihirdetését, hogy a kongresszus megkerülésével teremtse elő a pénzügyi forrásokat a mexikói-amerikai határon építendő falhoz. Tervét először a kongresszus alsóháza, majd csütörtökön a szenátus, azaz a felsőház is leszavazta. A szenátusban 12 republikánus politikus csatlakozott a demokratákhoz, és megszavazta az elutasító javaslatot. A törvényjavaslat most ismét a kongresszus egésze elé kerül, ahol elemzők szerint nagy valószínűséggel nem lesz meg a kétharmados szavazati többség, így az elnöki vétó véglegesnek tekinthető.

Az Egyesült Államok 15 tagállama egyébként már korábban bíróságra vitte a tervezett falépítés ügyét.

 

MTI; kiemelt kép: Getty

folytatás

Legkedveltebb hírek
Kamarás Iván művészcsaládban nőtt fel. Édesanyja, Uhrik Teodóra Kossuth-díjas táncműv
2019-03-22 09:11:27 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Állítja, igazából nem akarta megölni Trump kritikusait, de tudta,hogy akár fel is robbanhatnak
2019-03-22 09:01:48 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Mint kiderült, a brit kormányfő ?személyes sértésnek? tekinti, hogy a parlament késlelteti az Európából való távozást
2019-03-22 09:00:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez