Financial Times: A Néppárt elnöksége a Fidesz felfüggesztését javasolja

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Financial Times: A Néppárt elnöksége a Fidesz felfüggesztését javasolja

A Financial Times értesülései szerint a Fidesz meghatározatlan idejű felfüggesztését javasolja az Európai Néppárt elnöksége a háromkor összeülő politikai gyűlésnek, írja a Népszava. 

Mint írják, a végrehajtást egy bizottság ellenőrizné, aminek elnökévé a belga Herman Van Rompuyt választanák, aki korábban az Európai Tanács elnöki tisztségét töltötte be. A felfüggesztés egyebek között azt jelenti, hogy megszűnik a Fidesz szavazati joga az EPP testületeiben és képviselőit nem lehet vezető tisztségekre jelölni a pártban.

A Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését 13 tagpárt kezdeményezte írásban a Néppárt elnökségénél: két-két svéd és portugál, egy-egy holland, flamand, vallon, luxemburgi, finn, norvég litván, görög és bolgár konzervatív párt. (A Néppárt szabályzata szerint egy párt kizárása akkor kerül napirendre, ha öt ország hét tagpártja javasolja.)

Levelükben mindannyian arról írtak, hogy az Európai Néppárt értékeivel összeegyeztethetetlen Orbán Viktor és a Fidesz politikája.

A kezdeményezés azután született meg, hogy a magyar kormány újabb Európai Unió-ellenes kampányt indított azzal a mottóval, hogy ?Önnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel!?. A kormánypropaganda szerint arra, hogy gyengítsék a tagállamok határvédelmi jogait, bevezessék a betelepítési kvótát és migránsvízummal könnyítsék a bevándorlást. A Néppártban az állításokon túl az okozott felháborodást, hogy a plakátokon a régóta diabolizált Soros György mellett Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság néppárti elnöke volt látható.

Bár Orbán Viktor kilátásba helyezte, hogy Junckert idővel Frans Timmermans szocialista csúcsjelöltre cserélik, a Néppárt ezzel már nem elégedett meg. Az EPP csúcsjelöltjévé választott Manfred Weber azt mondta, Orbán súlyos kárt okozott a Brüsszel-ellenes kampánnyal a Néppártnak, ezért azt le kell állítani. Ennek a Fidesz eleget is tett: március 15-én a plakátokat lecserélték a kormány családpolitikai intézkedéseit népszerűsítő hirdetésekre, de a plakátok egy részét már korábban, Weber budapesti látogatása előtt letakarták.

A bajor politikus két további feltételt szabott Orbánnak:

kérjen bocsánatot a kampányáért ? a miniszterelnök ezt sajátosan teljesítette: a Fidesz kizárását kezdeményező pártok vezetőitől kért elnézést, akiket előzőleg a baloldal hasznos idiótáinak nevezett, és azt, hogy az Orbán-kormány packázása miatt Bécsbe költöző CEU maradhasson Budapesten. Szerdán Orbán végül ezt is garantálta a bajor kormánynak oly módon, hogy nem állít akadályt az elé, hogy a Müncheni Műszaki Egyetem ? Weber javaslatára ? a CEU-val együttműködve részt vegyen a magyar felsőoktatásban.

Lapunk is írt arról, hogy az Európai Bizottság élére készülő, de jelentős vezetői tapasztalattal nem rendelkező Weber múlt keddi budapesti útján inkább mintha elsimítani akarta volna a konfliktust, azt az érzetet keltve, hogy sikerült megrendszabályoznia Orbánt. Hasonló sikerekkel a Néppárt és az EU vezetői nem dicsekedhettek az elmúlt években. Webernek az EP-választási kampányban nyilvánvalóan nem jönne jól egy pártszakadás, ahogyan a májusi választás után az ő megválasztását támogató tucatnyi fideszes EP-képviselő szavazata is hiányozhat. Más megközelítésben viszont épp azzal lehet elfogadottabb a baloldali, liberális és zöld frakciók számára, ha szembeszáll a Fidesszel.

Miközben a Fidesz és a kormány vezetői az elmúlt hetekben azt hangsúlyozták, hogy maradnának a Néppártban, a kormányoldali sajtó a napokban durva Néppárt-ellenes kampányt folytatott, amibe éppúgy belefért Weber szarjankózása, mint az, hogy a Néppárt francia elnökét, a számos alkalommal Orbán mellett kampányoló Joseph Dault is Soros szövetségeseként állították be. A Magyar Nemzet pedig egyenesen azt követelte, a Fidesz lépjen ki az EPP-ből és alakítson új pártszövetséget.

Lehetőségként erről a miniszterelnök is beszélt, amikor azt mondta: ha a Fidesznek mennie kell a Néppártból, akkor az első útja Lengyelországba vezet. A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság a Néppárttól jobbra álló Európai Konzervatívok és Reformisták frakciójának tagja, a márciusi 15-i állami ünnepségen pedig a lengyel miniszterelnök volt a díszvendég. Orbán azt is megjegyezte, hogy a lengyelek mellett Matteo Salvini olasz belügyminiszter pártjával, a Ligával is keresné egy bevándorlás-ellenes pártszövetség létrehozásának lehetőségét.

A mai döntésben minden bizonnyal döntő szava van a Néppárt legerősebb pártjának, a CDU-nak: a német kereszténydemokraták új, Angela Merkelt váltó elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer a Fidesz tagságának felfüggesztése mellett foglalt állást szerdán.

A Népszava korábban arról is írt, hogy a Fidesz tagságának néhány hónapig ? de minimum az EP-választásig ? tartó felfüggesztése mellett további feltételeket szabhatnak a a magyar kormánypártnak, és egy háromtagú testület vizsgálná meg, hogy politikája megfelel-e a Néppárt elveinek. A hírek szerint a vizsgálóbizottság tagja lehet a belga Herman van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke, Mikulás Dzurinda volt szlovák kormányfő és Wolfgang Schüssel egykori osztrák kancellár.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

folytatás

Legkedveltebb hírek
Müller Cecília országos tisztifőorvos és Szlávik János infektológus főorvos tájékoztatóját élő adásban köz?vetítjük
2020-02-26 15:37:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Hosszú ideig üldözte a Városháza folyosóján a főpolgármestert a Hír TV stábja
2020-02-26 15:19:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Új eljárásra volt szükség. Az NMHH döntött arról is, hogy ideiglenesen tovább szólhat a s
2020-02-26 15:17:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez