Ezért akarják kizárni a Fideszt az EPP-ből a belga konzervatívok

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Ezért akarják kizárni a Fideszt az EPP-ből a belga konzervatívok

Egy hetek kérdeztük meg azt a 13  pártot, amely kezdeményezte a Fidesz kizárását, felfüggesztését az Európai Néppártnál, hogy miért tennék ki a magyar pártot a szervezetből. Eddig egyetlen párt válaszolt (egy ígért még feleletet), a belga, pontosabban vallon Humanista Demokratikus Közép (cdH), amely azon pártok egyike, amelynek Orbán Viktor eljuttatta bocsánatkérő levelét.

Aziránt érdeklődtünk, hogy

mit gondolnak az egy nappal a néppárti csúcsjelölt, Manfred Weber és a magyar miniszterelnök közötti találkozóról, milyen konkrét esetek miatt döntöttek amellett, hogy a Fidesz kizárását kezdeményezik az EPP-ből, a Jean-Claude Junker elleni plakátkampány miatt határoztak-e így, valamint, hogy mit várnak a mai, március 20-i EPP-találkozótól.

Az első kérdésre mindössze annyit válaszolt a vallon párt, hogy Weber csak megoldást akar találni, a Fidesszel való párbeszéd fenntartása pedig fontos. Mindenesetre ettől nem változott meg a véleményük.

Ami az, hogy

a Fidesz döntései, kijelentései és álláspontjai nem egyeztethetőek össze az EPP alapvetői ideológiai elveivel, programjával és álláspontjával.

Szerintük Orbán sok éve feltűnően ellentmond annak, amit a cdH ? az EPP-vel közösen ? gondol és véd, amiket a kereszténydemokrácia az embert és a társadalmat nézve döntő fontosságúnak tart, és Európa folyamatos egyesítésének a törekvésével is szembemegy a magyar kormánypárt.

Majd a szintén EPP-tag, Európai Tanács-elnököt, Donald Tuskot idézve azt írta a cdH válaszában:

Ha a jogállamiság és a független igazságszolgáltatás ellen vagy, nem vagy kereszténydemokrata. Ha nem szereted a sajtószabadságot, a civil szervezeteket, ha tolerálod az idegengyűlöletet, a homofóbiát, a nacionalizmust és az antiszemitizmust, nem vagy kereszténydemokrata.

Arra, hogy ma mi fog történni azt írták, előre nem tudják megmondani, hiszen ez az EPP összes pártjára tartozik,

ám elvárjuk a Fidesz kizárását.

?Az EPP-családnak nem lehet olyan tagja, amely nem tartja teljes tiszteletben a liberális demokrácia alapelveit? ? közölték levelük végén.

A Fideszről a szerdai választmányi ülésén tárgyalnak az EPP tagjai. A legbefolyásosabb német CDU, pontosabban annak elnöke Annegret Kramp-Karrenbauer mindenesetre szerdán azt közölte, a nagyobbik magyar kormánypárt tagságát fel kell függeszteni. A A Néppárt elnöke, Joseph Daul pedig akár le is mond, ha a Fidesz kizárásának kérdése nem jut el szavazásig.

Túl a Néppárton: Orbán azért veszíthet, mert túl sokszor nyertÉvek óta először fordul elő, hogy nem Orbán Viktor dönt arról, milyen irányba fordul a Fidesz.

Kiemelt kép: 24.hu/Bielik István

folytatás

Legkedveltebb hírek
Rendező: Alan Parker Szereplők: Kevin Spacey, Kate Winslet, Laura Linney, Matt Craven, Jim
2019-04-20 01:45:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Legalábbis az Alavés és a Valladolid szempontjából mindenképp
2019-04-19 23:46:16 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A reggeliző asztalnál feszült a hangulat. Lilli zenével igyekszik túljutni a szerelmi bánatán,
2019-04-19 23:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tudjuk-e, hogyan készülnek a körülöttünk lévő hétköznapi tárgyak, amelyeket oly nagy természetességgel használunk? Honnan ered a ragasztószalag? Vagy a WC-ülőke, a gumilábtörlő, a hallókészülék? A sorozat ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ
2019-04-19 22:10:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Az Exatlon Hungary története az utolsó fejezetéhez érkezik! Kiderül, hogy Huszti Kata vagy Esztergályos Patrik lesz-e a győztes és a 20 millió forint boldog tulajdonosa
2019-04-19 22:05:51 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Gustavo sajnos újra enged Angelina követeléseinek, emiatt szörnyű baleset éri őket
2019-04-19 22:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez