Brutális tüneteket okozott egy macska karmolása

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Brutális tüneteket okozott egy macska karmolása

Egy amerikai tinédzsernél látszólag a semmiből kezdtek el jelentkezni pszichotikus problémák – írja az IFLScience. A fiú korábban nem tapasztalt mentális zavarra utaló tüneteket, a pszichiátereket ezért elsőre igencsak meglepte az eset.

Utóbb az orvosok arra jutottak, hogy az aggasztó jelek macskakarmolások miatt alakulhattak ki.

Az Edward Breitschwerdt, az Észak-Karolinai Állami Egyetem munkatársa által vezetett csapat szerint a hirtelen kialakult látszólagos skizofréniát a karmolásokat követő baktériumfertőzés idézhette elő.

Az egyébként kifejezetten jó egészségi állapotú 14 éves páciensnél 2015 októberében jelentkeztek először az ijesztő elképzelések. A fiú meg volt róla győződve, hogy az ördög fia, és öngyilkos gondolatai voltak, mivel attól tartott, hogy kárt fog tenni családtagjaiban és barátaiban. Emellett új fóbiák is kialakultak nála, és attól rettegett, hogy a család háziállata meg akarja ölni.

Fotó: iStock

A fiút azonnal pszichiátriai kezelés alá vetették, a terápia során pedig az egyik orvos felfedezte, hogy a beteg testén karmolásszerű sérülések vannak. A szakértők ekkor kezdték el vizsgálni, hogy lehet-e fertőzése, egy vérteszt pedig kimutatta a szervezetében a Bartonella henselae baktériumot, amely gyakran macskakarmolással terjed. Később kiderült, hogy a fiúnak korábban több macskája is volt.

Miután az orvosok kezelték a fertőzést, a fiú teljesen felépült. A szakértők úgy gondolják, hogy az eset segíthet árnyalni a mentális zavarokról kialakított képet.

Nem ez az első alkalom, amikor felvetették, hogy kórokozók előidézhetnek hasonló problémákat. Egy idén januárban megjelent tanulmányban például a szerzők azt írják, hogy a Toxoplasma gondii nevű parazita képes agresszív és kockázatvállaló viselkedést okozni.

Kiemelt fotó: iStock

folytatás

Legkedveltebb hírek
Meghan hercegnét tavaly elcsípték egy szürke S By Serena blézerben, ami Serena Williams ruhamárkája, természetesen rögtön el is kapkodták az összeset abból a blézerből
2019-04-23 21:59:06 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Eladja az országszerte található összes nyaralóját, szálláshelyét a Magyar Telekom, a teljes kínálat már ki is került a vállalat ingatlanportáljára – írja a portfolio
2019-04-23 21:33:14 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Nagy rajongója vagy a sminkvideóknak YouTube-on, de mindig is hiányzott, hogy egy legendás gengszterrapper narrálja őket? Az imáid meghallgatásra kerültek, ugyanis a 11 millió feliratkozóval rendelkező NikkieTutorials legújabb sminkvideója alatt Snoop Doggot hallgathatod, ahogy elmagyarázza neked, mit is látsz éppen
2019-04-23 21:27:57 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Túl keskeny az út, a fák is rálógnak ? ezzel magyarázta a hulladékszállító cég, hogy miért kerülik el Mattyot
2019-04-23 21:24:45 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Sokan nem tudják, mikor, hol és hogyan szabad kidobni az elektromos hulladékot, vagyis az elromlott hűtőt, tévét, számítógép billentyűzetet
2019-04-23 21:19:02 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Orbán Viktor Kazahsztánban tárgyalt az új kazah miniszterelnökkel
2019-04-23 21:16:09 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez