Régi idők bokszzenéje lesz Kistarcsán

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Régi idők bokszzenéje lesz Kistarcsán

Az elmúlt év második felének elszomorító hírei, a Magyar ökölvívó Szövetség csődközeli állapotba kerülése után végre valami olyan hírrel hallat magáról a sportág, ami a szebb napokat idézi ? reményt keltő.

Az középkorú és idősebb sportszerető olvasóink egészen biztosan emlékeznek azokra a többnyire Budapesten, vagy megyeszékhelyeken, még az ?átkosban? lebonyolított országok közötti bokszmeccsekre, ahol a magyar válogatott egy-egy másik nemzet legjobbjaival mérte össze erejét. Minden súlycsoportban egy-egy öklöző állt szorítóba, egy győzelem egy pontot hozott az adott válogatottnak, így alakult ki a végeredmény. A rendezvényeket imádta a közönség, rendszerint telt házat, príma hangulatot hozott, zúgott a ?Hajrá, magyarok!?.

Zbigniew Pietrzykowsky legyőzi Papp Lászlót

Miért éppen Papp László?

A háromszoros magyar olimpiai bajnok ökölvívó szinte napra pontosan 93 évvel a kistarcsai esemény előtt, 1926. március 25-én látta meg a napvilágot Budapesten.

Az akkor még fiatal, 22 éves lengyel, Zbigniew Pietrzykowsky volt az egyetlen, aki a az 1956-os Melbourne-i olimpia előtt nem sokkal technikai KO-val legyőzte. Pappot arra a mérkőzésre annak ellenére kötelezte a kor szigorú politikai (sport)vezetése, hogy előtte beteg volt, legyengült, nem tudott rendesen felkészülni. Ezért lephette meg a később egy olimpiai ezüstöt és két bronzot szerző bunyós. A lengyel az első bronzát pont Melbourne-ben érte el, és csak azért lett bronzérmes, mert az elődöntőben Papp László visszavágott a pár hónappal azt megelőző vereségéért.

Kicsiben valami hasonló lesz Kistarcsán, a Városi Sportközpontban, március 23-án, szombat délután 17 órától; In Memorian Papp László vs. Zbigniew Pietrzykowsky emlékverseny néven a régi idők bokszcsatáit idézik fel magyar és osztrák ökölvívók részvételével.

Az ötletgazda Feja Tibor, a Feja Box Promotion tulajdonosa, aki egy személyben és szponzorok segítségével finanszírozza az eseményt, amelyet az éppen sorait és költségvetését rendező Magyar Ökölvívó Szövetség szakmai támogatásáról biztosította. Erdei Zsolt elnök vezette szervezet apró, célirányos támogatást is képes volt már nyújtani, amelyből az érmeket és a serlegeket, a ringbírók bérét állhatja a szervező.

Papp László a Melbourne-i olimpián visszavág Zbigniew Pietrzykowskynak

A modern kornak engedve nem csak amatőr, hanem profi ökölvívók is ringbe léphetnek, és szokás szerint ahogy nyúlik az esemény az éjszakába, úgy jönnek az egyre súlyosabb egyének és pofonok.

Feja úgy tervezi, hogy évente 8-10 eseményt hoz tető alá, mindig más magyarországi helyszínnel és más ország bunyósaival.

Talán ez az eseménysorozat a sportág egyetlen értékelhető kezdeményezése az elmúlt két évtizedben, ráadásul olyan, ahol látszik, az amatőr és a profi szakág képes egymással együtt dolgozni.

A történet tanulsága, hogy miközben az ökölvívás az elmúlt nyolc év alatt több milliárd forintnyi állami támogatást kapott sportágfejlesztésre, a Magyar Ökölvívó Szövetség soha nem állt elő hasonló ötlettel, ahogy ezúttal is csak annyit tud tenni, hogy az éremátadásnál elküldi reprezentálni a képviselőjét. Pedig, olybá tűnik; összefogással, jó szándékkal önerőből, szponzorok segítségével is tető alá lehet hozni egy príma, a sportágat országosan népszerűsítő rendezvénysorozatot. Csak ötlet, és sok munka kell hozzá.

(Nyitókép: mtk.hu)

folytatás

Legkedveltebb hírek
Kristen Stewart Franciországban volt a múlt héten, mivel Seberg című filmjét kísérte el a Deaville-i Filmfesztiválra, amiben Jean Seberg legendás színésznőt
2019-09-16 21:47:10 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Aranyérmet nyert a junior 50 méter puska, fekvő vegyescsapat versenyszámban Hammerl Soma és Dénes Eszter a bolognai sportlövő Európa-bajnokság hétfői napján
2019-09-16 21:46:07 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Adásból kimaradt: Kifogott a hegyi túra Gáspár Zsoltin: A játékos a levegőt kapkodva küzdött az elképesztő hőségben
2019-09-16 21:42:16 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Gréta és Dávid a lehető "legfontosabb" dolgot tanulták meg az indiai forgalom sajátosságaiból
2019-09-16 21:41:34 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Gréta elképesztően meghatódott a kóbor, éhező kutyák látványától: Ha tehetné, mindegyiket hazavinné
2019-09-16 21:41:18 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Gréta és Dávid az utolsó erejüket összeszedve próbálták teljesíteni a feladatot: Gréta nem csak a fizikai, de a az elképesztően durva lelki terhelés miatt majdnem feladta
2019-09-16 21:40:26 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez