Régi idők bokszzenéje lesz Kistarcsán

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Régi idők bokszzenéje lesz Kistarcsán

Az elmúlt év második felének elszomorító hírei, a Magyar ökölvívó Szövetség csődközeli állapotba kerülése után végre valami olyan hírrel hallat magáról a sportág, ami a szebb napokat idézi ? reményt keltő.

Az középkorú és idősebb sportszerető olvasóink egészen biztosan emlékeznek azokra a többnyire Budapesten, vagy megyeszékhelyeken, még az ?átkosban? lebonyolított országok közötti bokszmeccsekre, ahol a magyar válogatott egy-egy másik nemzet legjobbjaival mérte össze erejét. Minden súlycsoportban egy-egy öklöző állt szorítóba, egy győzelem egy pontot hozott az adott válogatottnak, így alakult ki a végeredmény. A rendezvényeket imádta a közönség, rendszerint telt házat, príma hangulatot hozott, zúgott a ?Hajrá, magyarok!?.

Zbigniew Pietrzykowsky legyőzi Papp Lászlót

Miért éppen Papp László?

A háromszoros magyar olimpiai bajnok ökölvívó szinte napra pontosan 93 évvel a kistarcsai esemény előtt, 1926. március 25-én látta meg a napvilágot Budapesten.

Az akkor még fiatal, 22 éves lengyel, Zbigniew Pietrzykowsky volt az egyetlen, aki a az 1956-os Melbourne-i olimpia előtt nem sokkal technikai KO-val legyőzte. Pappot arra a mérkőzésre annak ellenére kötelezte a kor szigorú politikai (sport)vezetése, hogy előtte beteg volt, legyengült, nem tudott rendesen felkészülni. Ezért lephette meg a később egy olimpiai ezüstöt és két bronzot szerző bunyós. A lengyel az első bronzát pont Melbourne-ben érte el, és csak azért lett bronzérmes, mert az elődöntőben Papp László visszavágott a pár hónappal azt megelőző vereségéért.

Kicsiben valami hasonló lesz Kistarcsán, a Városi Sportközpontban, március 23-án, szombat délután 17 órától; In Memorian Papp László vs. Zbigniew Pietrzykowsky emlékverseny néven a régi idők bokszcsatáit idézik fel magyar és osztrák ökölvívók részvételével.

Az ötletgazda Feja Tibor, a Feja Box Promotion tulajdonosa, aki egy személyben és szponzorok segítségével finanszírozza az eseményt, amelyet az éppen sorait és költségvetését rendező Magyar Ökölvívó Szövetség szakmai támogatásáról biztosította. Erdei Zsolt elnök vezette szervezet apró, célirányos támogatást is képes volt már nyújtani, amelyből az érmeket és a serlegeket, a ringbírók bérét állhatja a szervező.

Papp László a Melbourne-i olimpián visszavág Zbigniew Pietrzykowskynak

A modern kornak engedve nem csak amatőr, hanem profi ökölvívók is ringbe léphetnek, és szokás szerint ahogy nyúlik az esemény az éjszakába, úgy jönnek az egyre súlyosabb egyének és pofonok.

Feja úgy tervezi, hogy évente 8-10 eseményt hoz tető alá, mindig más magyarországi helyszínnel és más ország bunyósaival.

Talán ez az eseménysorozat a sportág egyetlen értékelhető kezdeményezése az elmúlt két évtizedben, ráadásul olyan, ahol látszik, az amatőr és a profi szakág képes egymással együtt dolgozni.

A történet tanulsága, hogy miközben az ökölvívás az elmúlt nyolc év alatt több milliárd forintnyi állami támogatást kapott sportágfejlesztésre, a Magyar Ökölvívó Szövetség soha nem állt elő hasonló ötlettel, ahogy ezúttal is csak annyit tud tenni, hogy az éremátadásnál elküldi reprezentálni a képviselőjét. Pedig, olybá tűnik; összefogással, jó szándékkal önerőből, szponzorok segítségével is tető alá lehet hozni egy príma, a sportágat országosan népszerűsítő rendezvénysorozatot. Csak ötlet, és sok munka kell hozzá.

(Nyitókép: mtk.hu)

folytatás

Legkedveltebb hírek
A hat évvel ezelőtt felállásban lépnek színpadra, és új lemez is lesz (Kultúra)
2020-10-01 16:28:04 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Az Igazságügyi Minisztérium szerint őket teljesen kihagyták az Európai Bizottság jogállamisági jelentésének elkészítéséből, ezért 30 oldalas elemzésben bizonygatják a kormány igazát
2020-10-01 16:24:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Az SZFE autonómiájának felszámolása ellen tiltakozók nem engednek a követeléseikből
2020-10-01 16:09:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A háziorvosok minden gyanús esethez kirendelhetik a mintavételi egységeket
2020-10-01 15:59:54 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Az SZFE fenntartását átvett alapítvány kuratóriumának tagja szerint nem fogják karhatalommal elvitetni az intézmény épületeit blokád alá vett hallgatókat
2020-10-01 15:59:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tavaly októberben írtuk meg, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter neje, Szijjártó-Nagy Szilvia is beállt az üzletasszonyi babérokra törő politikusfeleségek sorába
2020-10-01 15:53:40 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez