Megírták a szakszervezetek Orbánnak sztrájkköveteléseiket

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Megírták a szakszervezetek Orbánnak sztrájkköveteléseiket

A szakszervezetek levélben fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz, a közszolgák ügyében. Mint ismert, a kormány eddig érdemben nem reagált a közszolgák kérésire, ezért a Parlament elé hirdettek március 14-ére sztrájkot a szakszervezetek. De azóta sem történt előrehaladás azokban a témákban, amelyekben változást szeretnének a közszolgák. A miniszterelnöknek címzett levélben leírják a sztrájkköveteléseket:

A költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fizetési fokozatai ? a fizetési fokozatokhoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával ? emelkedjenek a következőkre: A/1-nél 69 ezer forintról a minimálbérre (2019-ben 149 ezer forint); B/1-nél 77 ezer forintról a garantált bérminimumra (2019-ben 195 ezer forint); F/1-nél 122 ezer forintról a garantált bérminimum a garantált bérminimum 130 százalékára (2019-ben 253 ezer forint), és ez legyen egyben a diplomás bérminimum. A köznevelésről szóló törvény szerinti illetményalapot mindig a mindenkori a minimálbért alapul véve számítsák ki; A sztrájkbizottás képviseli az MKKSZ kormányzati tisztviselők és önkormányzati köztisztviselők kerestének rendezésére irányuló sztrájkköveteléseket is. A költségvetési törvényben meghatározott illetménypótlék alapja emelkedjen 100 százalékkal. Azon közszolgálati ágazatoknál, ahol ágazati pótlék van (bölcsődei, szociális ágazati összevont, kulturális), ott a pótlék összegét számítsák be az illetménynövelésbe, a jubileumi jutalomba és az egyes bérpótlékok számítási alapjába.

írják még, hogy az esetleges sztrájk időpontjáról a sztrájkbizottság később, az egyeztetések eredménye függvényáben dönt majd.  Egyúttal újfent kezdeményezik az egyeztetést. Azt kérik, a kormány öt napon belül jelölje ki, ki képviseli majd a tárgyalásokon.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Ügyvivő Testületének kezdeményezésére 2019. január 28-án megalakult az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság. Jelenleg három konföderációból kilenc szakszervezet alkotja, melyek a következők:

Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, Hírközlési, Média és Távközlési Szakszervezeti Szövetség, Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete, Külügyminisztériumi Dolgozók Szakszervezete, Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, Pedagógusok Szakszervezete, Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete, Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete, Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete.

Kiemelt kép: Orbán Viktor a március 15-i ünnepségen. Bielik István / 24.hu

folytatás

Legkedveltebb hírek
A férfi fel tudott állni a baleset után, de elvitték a mentők kivizsgálni
2020-02-22 13:02:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Megnéztük a hírhedt gödröket, de csak markoló nyomait találtuk
2020-02-22 12:53:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Az európai minimálbér bevezetése mellett érvelt Dobrev Klára DK-s európai parlamenti (EP-) képviselő egy pénteki budapesti fórumon
2020-02-22 12:32:44 | Hozzászólások: 0 | hirextra
A tavaly nyár óta kötelező tanfolyam végén vizsgázni nem kötelező, de érdemes
2020-02-22 12:12:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A legutóbbi esetben, azért kellett mennie a vezetőnek, mert a miniszter nem volt elégedett a felkészítő anyagokkal, amelyet a szakember készített
2020-02-22 12:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A kormány ezúttal a Davis Kupa szervezésével bízta meg a szervezetet, ami elbukott egy női tenisztornát, és eurószázezrek kifizetésével is késlekedik
2020-02-22 12:02:50 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez