Jelentősen nőttek a budapesti ingatlanárak

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Jelentősen nőttek a budapesti ingatlanárak

Általános a vélekedés, miszerint a kedvező gazdasági helyzetnek és az élénkülő ingatlanpiacnak egymást erősítő hatása van, ami fennmaradhat mindaddig, amíg nőnek a bérek és kedvező hitelhez juthatnak az emberek. Ugyanakkor a lakások árnövekedése fenntarthatatlan, hiszen már most is vannak olyan fővárosi kerületek, ahol az ingatlanok szinte megfizethetetlenek.

Az elemzések szerint az ingatlanpiacon Budapest a 2018-as évben is megőrizte vezető pozícióját a négyzetméterárak tekintetében. A belvárosi használt lakásokra jellemző volt a közel 900 ezer forintos átlagos négyzetméterár: e területen tavaly az V. kerület bizonyult a legdrágábbnak. Használt lakások tekintetében a budai kerületek között a csúcstartó az I. kerület, ahol átlagosan 700 ezer forint feletti az átlagos négyzetméterár, de nem sokkal marad el ettől a budai III., XI. és XII. kerület és a pesti VI. és XIII. kerületet, ahol 600 és 650 ezer forint közöttiek az átlagos négyzetméterárak.

Tavalyi statisztika szerint a panellakások a XI. kerületben keltek el a legdrágábban, ahol az átlagos négyzetméterár elérte a félmillió forintot. Szintén keresettek és ?jól eladhatók? Budán a III., Pesten a VIII., XIII. és XIV. kerületi panellakások, ahol az átlagos négyzetméterár a 450 ezer forintot is meghaladta.

A családi házak négyzetméterárai elmaradtak a társasházakétól, de a jellemzően drágább I. és XII. kerületben átlagosan 600-700 ezer forintot, míg a budai hegyvidék kedvelt zöldövezeti részein 450-550 ezer forintot is elkértek négyzetméterenként.

Budapesten egyre gyakoribbak a befektetési célú lakásvásárlások. A vevők egyrészt bíznak az ingatlanárak további emelkedésében, de a kifejezetten üzleti haszonszerzés miatt vásárlók mellett sokan a most még a családdal élő gyermekük jövőjét szeretnék biztosítani egy később önálló családalapításhoz szükséges ingatlannal.

Szakértők szerint az utóbbi négy évben minden esztendőben 15-20 százalékkal drágultak a lakások a fővárosban, de a jelenlegi gazdasági és ingatlanpiaci környezetben még mindig megéri ingatlant vásárolni.

Szponzorált tartalom

A cikk a Költözzbe támogatásával készült.

Kimelet kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

folytatás

Legkedveltebb hírek
Ajánló - A rezidens szerda esténként a Prime-on!
2019-04-26 08:40:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Bruttó 2 forinttal emelte a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol, a benziné nem változott
2019-04-26 08:21:46 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Alig változott, kissé erősödött a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákhoz képest a nemzetközi devizakereskedelemben
2019-04-26 08:12:58 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A 36 éves gyanúsított az MSZP egyik aláírásgyűjtő pultját rohamozta meg: volt, akit lelocsolt, mást viszont harapott, fojtogatott is
2019-04-26 08:08:44 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Két kora nyarat idéző nap után péntek este hidegfront érkezik, és jelentősen csökken a hőmérséklet az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint
2019-04-26 08:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Komoly veszélyt jelent egyes országok számára a kínai Új selyemút kezdeményezés, amit nem egy ázsiai példa mutat
2019-04-26 08:00:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez