Pozitív énképet közvetít a közösségi média

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

A közösségi médiát sokszor problematikusnak tartják, ha a mentális egészséggel és a testképpel egy lapon említik. Éppen ezért fontosak az olyan mozgalmak, mint a bodypositivity, amely a közösségi média által promotált ideálokat szeretné megdönteni.

A testképpel kapcsolatos aggályok fiatal nőknél gyakran előfordulnak, és komoly következményekkel járhatnak. Közülük a legtöbben naponta használják a közösségi médiát, pedig az ott található, idealizált megjelenésre fókuszáló tartalmak összefüggésben vannak a rosszabb testképpel.

Na persze ez leginkább akkor merül fel, ha valaki olyan fiókokat követ, mint a Kardashian/Jenner család tagjaié, a fitspiration vagy az olyan influencerek, akik ?tökéletes? bikinis fotókat osztanak meg magukról. Ennek eredményeként sok nő egészségtelen diétával vagy a közösségi médiában reklámozott fogyasztószerekkel próbálja elérni az ?ideális? állapotot, amit a hírfolyamukon látnak.

Nemrég egy új trend ütötte fel a fejét a közösségi médián, amit testpozitivitásnak (body positivity vagy BoPo) neveznek. Ennek a célja, hogy ? ellentétben a sekélyes szépségideálokkal ? bátorítsa az elfogadását és az értékelését mindenféle formájú, méretű és kinézetű testnek. A BoPo-fiókok, mint a @bodyposipanda, gyorsan népszerűek lettek az Instagramon.

View this post on Instagram

That smile when ur wondering how many snacks you can sneak out of the party in ur sleeves ?? ????? ? [Image description: Megan is standing in front of a bright pink flower wall wearing white shorts and a white lace top with super wide bell sleeves. She's smiling and looking into the camera]

A post shared by Megan Jayne Crabbe ? (@bodyposipanda) on Oct 12, 2018 at 8:41am PDT

A ?mozgalom? népszerűségét jól mutatja, hogy a #bodypositive hashtag majdnem 9 millió bejegyzéssel büszkélkedhet. Az Instagramon található testpozitív képek közé tartoznak többek között szelfik olyan nőkről, akik büszkén mutatják a hasi hurkáikat és a narancsbőrüket, vagy éppen énképerősítő inspirációs idézetek is. Emellett találhatunk előtte-utána fotókat, valódi és szerkesztett testekről is. Ezek felhívják a figyelmet arra, hogy a hibátlan alakúnak gondolt Instagram-influencerek a legtöbbször Photoshopot használnak a tökéletesség elérése érdekében.

A The Conversation készített egy kutatást, amelyben 195 fiatal nőt (18?30 éveseket) kértek meg, hogy nézzenek meg az Instagramon testpozitív tartalmat, idealizált tartalmat vékony nőkkel vagy megjelenéssemleges tartalmat. Előtte és utána is megkérték őket, hogy értékeljék a hangulatukat, a testi elégedettségüket és annak mértékét, mennyire koncentráltak a saját megjelenésükre. Azok a nők, akik a testpozitív bejegyzéseket nézték, elégedettebbek voltak a saját testükkel, jobban értékelték azok egyedi funkcióit és egészségét, illetve pozitívabb hangulatba kerültek. Ezzel ellentétben azok, akik idealizált Instagram-bejegyzéseket néztek, rosszabbnak ítélték meg saját testképüket, és a hangulatuk is romlott.

Forrás: The Conversation
Fotó: Entity, Instagram

The post Pozitív énképet közvetít a közösségi média appeared first on Social Daily.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Izrael régészek kilencezer évvel ezelőtti, több ezer lakosú településre bukkantak Jeruzsálem mellett, a felfedezés újraírja ennek az ősi kornak a térségbeli történetét ? jelentette a Jediít Ahronót című újság
2019-07-22 00:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A holdra szállás 50. évfordulójáról emlékezett meg az Őrültech című teches podcast két m&
2019-07-21 21:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Szerinte a Bastille napi repkedése eltörpül a mostani kihívás mellett
2019-07-21 18:50:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Szerdán mi is írtunk róla, hogy a netet ellepték a felhasználók öregített fotói az ismét felkapott FaceApp nevű mobilalkalmazásnak köszönhetően, ami frissen készített szelfik vagy a telefonon tárolt fotók alapján alakít át arcokat
2019-07-21 18:44:40 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
Az Asus küszöbön álló gamer telefonja kaphatja meg először a Qualcomm új, eddigi legerősebb lapkakészletét
2019-07-21 16:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Szerdán mi is írtunk róla, hogy a netet ellepték a felhasználók öregített fotói az ismét felkapott FaceApp nevű mobilalkalmazásnak köszönhetően, ami frissen készített szelfik vagy a telefonon tárolt fotók alapján alakít át arcokat
2019-07-21 14:50:11 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez