Pozitív énképet közvetít a közösségi média

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

A közösségi médiát sokszor problematikusnak tartják, ha a mentális egészséggel és a testképpel egy lapon említik. Éppen ezért fontosak az olyan mozgalmak, mint a bodypositivity, amely a közösségi média által promotált ideálokat szeretné megdönteni.

A testképpel kapcsolatos aggályok fiatal nőknél gyakran előfordulnak, és komoly következményekkel járhatnak. Közülük a legtöbben naponta használják a közösségi médiát, pedig az ott található, idealizált megjelenésre fókuszáló tartalmak összefüggésben vannak a rosszabb testképpel.

Na persze ez leginkább akkor merül fel, ha valaki olyan fiókokat követ, mint a Kardashian/Jenner család tagjaié, a fitspiration vagy az olyan influencerek, akik ?tökéletes? bikinis fotókat osztanak meg magukról. Ennek eredményeként sok nő egészségtelen diétával vagy a közösségi médiában reklámozott fogyasztószerekkel próbálja elérni az ?ideális? állapotot, amit a hírfolyamukon látnak.

Nemrég egy új trend ütötte fel a fejét a közösségi médián, amit testpozitivitásnak (body positivity vagy BoPo) neveznek. Ennek a célja, hogy ? ellentétben a sekélyes szépségideálokkal ? bátorítsa az elfogadását és az értékelését mindenféle formájú, méretű és kinézetű testnek. A BoPo-fiókok, mint a @bodyposipanda, gyorsan népszerűek lettek az Instagramon.

View this post on Instagram

That smile when ur wondering how many snacks you can sneak out of the party in ur sleeves ?? ????? ? [Image description: Megan is standing in front of a bright pink flower wall wearing white shorts and a white lace top with super wide bell sleeves. She's smiling and looking into the camera]

A post shared by Megan Jayne Crabbe ? (@bodyposipanda) on Oct 12, 2018 at 8:41am PDT

A ?mozgalom? népszerűségét jól mutatja, hogy a #bodypositive hashtag majdnem 9 millió bejegyzéssel büszkélkedhet. Az Instagramon található testpozitív képek közé tartoznak többek között szelfik olyan nőkről, akik büszkén mutatják a hasi hurkáikat és a narancsbőrüket, vagy éppen énképerősítő inspirációs idézetek is. Emellett találhatunk előtte-utána fotókat, valódi és szerkesztett testekről is. Ezek felhívják a figyelmet arra, hogy a hibátlan alakúnak gondolt Instagram-influencerek a legtöbbször Photoshopot használnak a tökéletesség elérése érdekében.

A The Conversation készített egy kutatást, amelyben 195 fiatal nőt (18?30 éveseket) kértek meg, hogy nézzenek meg az Instagramon testpozitív tartalmat, idealizált tartalmat vékony nőkkel vagy megjelenéssemleges tartalmat. Előtte és utána is megkérték őket, hogy értékeljék a hangulatukat, a testi elégedettségüket és annak mértékét, mennyire koncentráltak a saját megjelenésükre. Azok a nők, akik a testpozitív bejegyzéseket nézték, elégedettebbek voltak a saját testükkel, jobban értékelték azok egyedi funkcióit és egészségét, illetve pozitívabb hangulatba kerültek. Ezzel ellentétben azok, akik idealizált Instagram-bejegyzéseket néztek, rosszabbnak ítélték meg saját testképüket, és a hangulatuk is romlott.

Forrás: The Conversation
Fotó: Entity, Instagram

The post Pozitív énképet közvetít a közösségi média appeared first on Social Daily.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Az 50 legnagyobb rajongótáborral rendelkező hazai vonatkozású Facebook-oldalból 47 követőinek száma csökkent egy nap alatt
2019-06-18 13:33:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Valamivel több mint két hete mutatták be az új Motorola telefont, a középkategóriás Moto Z4-et
2019-06-18 13:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
45 éve, 1974. június 18-án halt meg Moszkvában Georgij Konsztantyinovics Zsukov marsall, a második v
2019-06-18 12:31:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Mi is írtunk róla, hogy egy szélesebb körű tiltási hullám indult el hétfőn a Facebookon, aminek következtében több magyar felhasználót is mindenféle indoklás nélkül zártak ki fiókjukból, és világszerte tapasztalható
2019-06-18 12:03:34 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
A Tejútrendszer magjában található fekete lyukat ugyan nem látni, de a környezete nagyon izgalmas dolgot rejt
2019-06-18 12:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Az autógyártás őskorából származó veterán járművekkel gazdagodott a keszthelyi Helikon kastélymúzeum hintómúzeumának gyűjteménye, az új kiállítási tárgyakkal azt mutatják be, hogy miként alakultak át a hintók automobilokká
2019-06-18 11:45:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez