A jövőben már csak nevetni fogunk azon, hogy ma milyen cigiket szívunk

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
A jövőben már csak nevetni fogunk azon, hogy ma milyen cigiket szívunk

A mai kvantumszámítógépeket és mesterséges intelligenciákat elnézve jogosan merülhet fel bennünk a kérdés, hogy ha ezeket már képesek voltunk elérni, mikor jöhet az új generációs cigaretta? A jó hír az, hogy egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy a hagyományos cigirudakat már csak ?analóg ciginek? hívhassuk. Ahogy azt Nik Modi, az RBC Capital Markets elemzője is kifejtette egy interjúban: a dohányipar szereplői manapság már nem árháborúban vesznek részt, hanem innovációs háborúban.

A füstmentes technológiákban rejlő potenciált látva az iparág több szereplője komoly fejlesztésekbe kezdett, és ezzel egy egészen új piaci verseny vette kezdetét, melyben a dohányipar mellett ma már a technológiai szektor, sőt, a tudományos-egészségügyi ágazat szereplői is komoly részt vállalnak.

A dohányiparban jelentős változást a füstmentes technológiák széles körű elterjedése hozhat. Mint mondják, az innováció nem csak a startupoktól jöhet, egy multinacionális dohánycég is képes rá. Pontosabban képesnek kell lennie, ha tenni akar valamit azért, hogy a még ma is mintegy egymilliárdnyi dohányos, akiknek a száma az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint középtávon, 2025-ig is nagyjából változatlan marad, a cigarettánál kevesebb káros anyagot tartalmazó dohányzási alternatívát is választhasson magának.

Fontos tudni

A füstmentes technológiák lényege, hogy égés helyett hevítéssel szabadítják fel a nikotin- illetve dohánypárát, így égés és füst nélkül, lényegesen kevesebb káros és potenciálisan káros anyagot szabadítanak fel, mint a cigarettafüst. Természetesen a füstmentes alternatívák sem kockázatmentesek, hiszen például ezek által is nikotin jut a szervezetbe, amely erős függőséget okozó anyag. A dohányzás és a nikotin ártalmainak kiküszöbölését kizárólag a dohány- és nikotintartalmú termékek ? akár passzív ? fogyasztásának abbahagyása biztosíthatja.

Hevítéssel működő technológiák

Az úgynevezett hevítéses technológia lényege, hogy nem égeti a dohányt, hanem csak bizonyos fokig hevíti. Ezen a hőfokon a nikotin- és dohánypára már felszabadul, azonban még nem történik égés. A dohányzó így füst helyett dohánypárát lélegez be. A hevítéssel ugyanis még nem keletkezik tűz, hamu, így valóban dohánypárát szívhat be a dohányos, méghozzá úgy, hogy füst hiányában a képződött káros és potenciálisan káros anyagok mennyisége jelentősen csökken. A füstmentes technológia nem csak a dohányzók szervezetébe, hanem egyben a környezetbe is kevesebb káros anyagot juttat.

Az e-cigik is egyre okosabbak

Az innovációs verseny másik fontos szegmense az e-cigarettáké. A kategóriában már olyan eszközök is helyet kapnak, mint a Bluetooth-technológiás e-cigi, amelynek használója egy okostelefonos app segítségével követheti nyomon a kütyü töltöttségét, továbbá statisztikát kap a napi fogyasztásáról, ami tudatosabb eszközhasználattal járhat.

Egyre többen gondolják úgy, hogy a hagyományos cigi a múlté, és a dohányiparban is az új technológiákon alapuló jövő lehet a követendő irány azon felnőtt dohányosok számára, akik valamely ok miatt nem szoknak le. Azonban a leszokásnál nincs, és nem is lesz egészségesebb opció, kizárólag a leszokással csökkenthetők a leghatékonyabban a dohányzással járó ártalmak.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából, reklámnak nem minősülő tájékoztatásként készült a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával.

Kiemelt kép: iStockphoto

folytatás

Legkedveltebb hírek
Mind több részlet derül ki arról a múlt pénteken közölt videóról, amely földinduláshoz vezetett az osztrák belpolitikában
2019-05-22 09:42:19 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Az eddigi becsléseket jelentősen meghaladva akár két métert is nőhet a tengerszint 2100-ra egy új kutatás szerint
2019-05-22 09:35:42 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Jokha al-Harthi könyve az első arab nyelven írt regény, amely elnyerte az elismerést
2019-05-22 09:32:06 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Rábólintottak a parlamenti frakciók a hétfőn beiktatott új államfő, Volodimir Zelenszkij által bejelentett előrehozott választásra
2019-05-22 09:30:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Már csak napjai lehetnek hátra Malajzia utolsó hím szumátrai orrszarvújának ? közölte kedden a Borneó szigetén elterülő lévő maláj állam, Sabah vadvédelmi hatósága
2019-05-22 09:29:36 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A nő külföldieknek adott ki magyar útlevelet
2019-05-22 09:17:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez