A jövőben már csak nevetni fogunk azon, hogy ma milyen cigiket szívunk

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
A jövőben már csak nevetni fogunk azon, hogy ma milyen cigiket szívunk

A mai kvantumszámítógépeket és mesterséges intelligenciákat elnézve jogosan merülhet fel bennünk a kérdés, hogy ha ezeket már képesek voltunk elérni, mikor jöhet az új generációs cigaretta? A jó hír az, hogy egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy a hagyományos cigirudakat már csak ?analóg ciginek? hívhassuk. Ahogy azt Nik Modi, az RBC Capital Markets elemzője is kifejtette egy interjúban: a dohányipar szereplői manapság már nem árháborúban vesznek részt, hanem innovációs háborúban.

A füstmentes technológiákban rejlő potenciált látva az iparág több szereplője komoly fejlesztésekbe kezdett, és ezzel egy egészen új piaci verseny vette kezdetét, melyben a dohányipar mellett ma már a technológiai szektor, sőt, a tudományos-egészségügyi ágazat szereplői is komoly részt vállalnak.

A dohányiparban jelentős változást a füstmentes technológiák széles körű elterjedése hozhat. Mint mondják, az innováció nem csak a startupoktól jöhet, egy multinacionális dohánycég is képes rá. Pontosabban képesnek kell lennie, ha tenni akar valamit azért, hogy a még ma is mintegy egymilliárdnyi dohányos, akiknek a száma az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint középtávon, 2025-ig is nagyjából változatlan marad, a cigarettánál kevesebb káros anyagot tartalmazó dohányzási alternatívát is választhasson magának.

Fontos tudni

A füstmentes technológiák lényege, hogy égés helyett hevítéssel szabadítják fel a nikotin- illetve dohánypárát, így égés és füst nélkül, lényegesen kevesebb káros és potenciálisan káros anyagot szabadítanak fel, mint a cigarettafüst. Természetesen a füstmentes alternatívák sem kockázatmentesek, hiszen például ezek által is nikotin jut a szervezetbe, amely erős függőséget okozó anyag. A dohányzás és a nikotin ártalmainak kiküszöbölését kizárólag a dohány- és nikotintartalmú termékek ? akár passzív ? fogyasztásának abbahagyása biztosíthatja.

Hevítéssel működő technológiák

Az úgynevezett hevítéses technológia lényege, hogy nem égeti a dohányt, hanem csak bizonyos fokig hevíti. Ezen a hőfokon a nikotin- és dohánypára már felszabadul, azonban még nem történik égés. A dohányzó így füst helyett dohánypárát lélegez be. A hevítéssel ugyanis még nem keletkezik tűz, hamu, így valóban dohánypárát szívhat be a dohányos, méghozzá úgy, hogy füst hiányában a képződött káros és potenciálisan káros anyagok mennyisége jelentősen csökken. A füstmentes technológia nem csak a dohányzók szervezetébe, hanem egyben a környezetbe is kevesebb káros anyagot juttat.

Az e-cigik is egyre okosabbak

Az innovációs verseny másik fontos szegmense az e-cigarettáké. A kategóriában már olyan eszközök is helyet kapnak, mint a Bluetooth-technológiás e-cigi, amelynek használója egy okostelefonos app segítségével követheti nyomon a kütyü töltöttségét, továbbá statisztikát kap a napi fogyasztásáról, ami tudatosabb eszközhasználattal járhat.

Egyre többen gondolják úgy, hogy a hagyományos cigi a múlté, és a dohányiparban is az új technológiákon alapuló jövő lehet a követendő irány azon felnőtt dohányosok számára, akik valamely ok miatt nem szoknak le. Azonban a leszokásnál nincs, és nem is lesz egészségesebb opció, kizárólag a leszokással csökkenthetők a leghatékonyabban a dohányzással járó ártalmak.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából, reklámnak nem minősülő tájékoztatásként készült a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával.

Kiemelt kép: iStockphoto

folytatás

Legkedveltebb hírek
Ajánló - A rezidens szerda esténként a Prime-on!
2019-04-26 08:40:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Bruttó 2 forinttal emelte a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol, a benziné nem változott
2019-04-26 08:21:46 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Alig változott, kissé erősödött a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákhoz képest a nemzetközi devizakereskedelemben
2019-04-26 08:12:58 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A 36 éves gyanúsított az MSZP egyik aláírásgyűjtő pultját rohamozta meg: volt, akit lelocsolt, mást viszont harapott, fojtogatott is
2019-04-26 08:08:44 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Két kora nyarat idéző nap után péntek este hidegfront érkezik, és jelentősen csökken a hőmérséklet az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint
2019-04-26 08:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Komoly veszélyt jelent egyes országok számára a kínai Új selyemút kezdeményezés, amit nem egy ázsiai példa mutat
2019-04-26 08:00:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez