Rendőrökkel csaptak össze palesztin tüntetők Gázában, többen meghaltak

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Palesztinok ezrei vonultak a gázai-izraeli határhoz szombaton a Hazatérés menete első évfordulóján, ahol izraeli katonákkal csaptak össze; a gázai Vöröskereszt szerint az összetűzésben két palesztin ? köztük egy gyerek ? meghalt, és 99-en megsebesültek. Az izraeli hadsereg uyganakkor azt közölte, nem tud halálesetről.

Az izraeli katonák könnygázt és éles töltényeket vetettek be a határ túloldalán lévő tüntetők ellen. A izraeli hadsereg becslése szerint 40 ezren gyűltek össze, kövekkel, kézigránátokkal és égő gumiabroncsokkal dobálták meg a katonákat.

A 2018. március 30-án kezdődött Hazatérés menetének első évfordulóját megelőzően fokozódott a feszültség a térségben: egy Gázai övezetből kilőtt rakéta hét izraelit sebesített meg hétfőn Tel-Avivtól északra, amire Izrael légicsapásokkal választolt és megerősítette a határőrizetet.

2018. március 30. óta a palesztinok hetente tüntetnek az Izrael és Egyiptom által bevezetett biztonsági blokád feloldását, valamint a palesztinoknak a hazatérés jogát követelve azokra a területekre, ahonnan elmenekültek vagy elűzték őket 1948-ban, Izrael megalapításakor. A biztonság vezető téma a tíz nap múlva esedékes izraeli választások kampányában, és elemzők szerint a gázai helyzet kezelése kulcsfontosságú Benjámin Netanjahu miniszterelnök újraválasztása szempontjából.

A több mint 2 millió palesztin többsége a Gázai övezetben él, a szegénységben és gyakran munka nélkül. A tengerparti beékelődést a Hamász irányítja, amely az elmúlt évtizedben három háborút vívott Izraellel. Izrael az 1967-es háborúban foglalta el a Gázai övezetet, és 2005-ben vonult ki. A biztonsági blokádot azzal indokolja, hogy elzárja a fegyverek beszerzésétől a Hamászt és a többi szervezetet, amelyek több ezer rakétát lőttek ki izraeli területre. Segélyszervezetek szerint a térség elszegényedésének fő oka a blokád.

(Forrás: MTI; kiemelt kép: MTI/EPA/Mohamed Szaber, Palesztin tüntetők sebesült társuk segítségére sietnek az izraeli katonákkal vívott összecsapás alatt a Gázai övezet határkerítésénél 2019. március 1-jén.)

folytatás

Legkedveltebb hírek
A Tiszafüredi Járásbíróság nem jogerős ítéletével a két társával, köztük fiatalkorú gyermekével társtettességben elkövetett rablás bűntettével, kiskorú veszélyeztetésével vádolt 60 éves abádszalóki nőt 8 év fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte
2020-07-02 10:54:30 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Pár napja mutatta meg az RTL Reggeli műsorában vadi új fenekét Róka Adrienn, aki épp akkor töltette fel frissen a hátsó testrészét
2020-07-02 10:48:57 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Kihallgatták a komáromi nyomozók azt a nőt, aki fél éven keresztül heti rendszerességgel lopott a munkáltatójától
2020-07-02 10:46:42 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A Rocky Mountain Intézet friss jelentése szerint a megújulók ára annyira lecsökkent az elmúlt években, hogy nagyjából már a világon mindenhol drágább szénbe fektetni, így már biztosan nem ez a legolcsóbb energiaforrás
2020-07-02 10:45:11 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez