Ételgyártó csodagép, spagettifa és repülő pingvinek ? régen még a bolondok napja is jobb volt

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Ételgyártó csodagép, spagettifa és repülő pingvinek ? régen még a bolondok napja is jobb volt

Április elseje a rendszeresen tréfarépát reggelizők második születésnapja: milliárdok váltják valóra a helyenként ugyan vicces, de legtöbbször inkább csak fárasztó ötleteiket, hogy néhány pillanatra megviccelhessék a szeretteiket, kollégáikat, rajongóikat, vagy épp az utca emberét.

Idegesítők az áprilisi tréfák, de nagyon hasznosakAz álhírekről adhatnak fontos infókat.

A XIX. és XX. század ezen a téren is más volt: a legnagyobb lapok és a kor rocksztárjaiként kezelt hírességek néhány pillanat alatt, könnyedén vicceltek meg milliókat ? nem is akárhogyan!

Ma ezek közül mutatjuk be a legerősebbeket.

A rendhagyó szamárkiállítás Fotó: Wikimedia Commons

1864. március 31-én a Belső-London részét képező Islington népszerű lapja, az Evening Star egy másnap a Royal Agricultural Hall-ban (Királyi Mezőgazdasági Csarnok) megrendezendő óriási szamárkiállításról számolt be.

Reggel jókora tömeg gyűlt össze az épület főbejáratánál. Jó eséllyel órákon át vártak, mire leesett nekik:

ők maguk a szamarak.

Semmiből ételt Fotó: Museum of Hoaxes

A századforduló legnagyobb élő feltalálójaként tisztelt, de valójában inkább mások ötleteit jól felfuttató és továbbfejlesztő, a jó ötleteket pedig helyenként eltipró üzletemberként óriási vagyonra szert tett Thomas Alva Edisont egy évvel a fonográf feltalálása után az emberek szinte mindenhatónak hitték ? épp ezért volt ekkora visszhangja a The Daily Graphic 1878-as cikkének, ami nem állított kevesebbet, mint hogy

Edison feltalálta a földből, vízből és levegőből kekszet, húst, zöldségeket és bort készítő csodagépet,ezáltal pedig örökre megszűnik a világban az éhezés.

A hírt a legtöbb tengerentúli sajtótermék gondolkodás nélkül átvette.

Tiszta vizet a pohárba Fotó: Hoaxes

Egy pennsylvaniai étkezde 1945-ben egy igazi különlegességgel csábította a vendégeket: az április elsején megjelenő, szokásos újsághirdetésükben egy mindössze egyetlen napig elérhető italt, az öt centért kapható Aqua Purát ajánlották az olvasók figyelmébe.

A latinos műveltségűeknek jó eséllyel leesett a tantusz, mások azonban beugrottak, és kipróbálták a

tiszta vizet.

A bevételeket a hely természetesen nem tartotta meg: a néhány dollár a Vöröskereszthez került.

A kis ufó Fotó: Hoaxes

A második világháború után alig egy évvel született, húsz éven át a német lappiac fontos részét képező Neue Illustrierte 1950-ben, alig három évvel az ufókorszakot indító roswelli eset után világraszóló hírrel jelentkezett: egy, a Németországban állomásozó amerikai légielhárítók egyike által lelőtt csészealjból egy apró, alumíniumruhás idegen lényt mentettek ki.

A négy ember gyűrűjében álló lény képe és sztorija bejárta a világsajtót, sőt, az egyik legismertebb ufófotóvá vált: az azóta eltelt közel hetven évben

számtalan ufóenciklopédia és kötet fontos részévé vált,

születésének körülményeiről pedig mindenki egy pillanat alatt megfeledkezett.

Fákon nő a spagetti

A BBC 1957-ben úgy gondolta, nem elég mindössze néhány állóképben létrehozni a világ legjobb április elsejei tréfáját, forgatni is kell róla egy kétperces kisfilmet.

A BBC egyszer simán elhitette az emberekkel, hogy a spagetti fán nőA világ legjobb áprilisi tréfáját közel hatvan éve sütötték el az angol televízióban.

így is tettek: a második világháborús tudósítóból lett hírolvasó legenda, Frederick Dimbleby teljesen természetes hangon, egy tökéletes képsor alatt kijelentette:

az olasz-svájci határnál tökéletes spagetti termett az enyhe tél és a mindig kellemetlenségeket okozó spagettizsizsik által sem károsított spagettiültetvényeken, melyeket a Pó völgyében lévőkkel ellentétben nem óriási gyárak, hanem családok tartanak életben.

A szálak azonos hosszúságát türelmes nemesítéssel elérő gazdákat látva a nézők órákon át ostromolták a tévé vonalait, érdeklődve az otthoni spagettitermesztés mikéntje után.

A BBC természetesen már készen állt a válasszal:

Helyezzenek egy szál spagettit egy konzervnyi paradicsomszószba, és reméljék a legjobbakat.

így lesz színes a tévé Fotó: Archives New Zealand

A hatvanas évek hajnalán a svédek sem voltak jobban ellátva tévéadókkal, hiszen a skandináv országban is csak egyetlen csatorna szórakoztatta és tájékoztatta a nézőket ? fekete-fehérben.

A fejlődésnek azonban nem lehet gátat szabni ? tudták ezt a tévénél is, így 1962-ben egyszerű, filléres megoldást ajánlottak a nézőknek arra, hogy az adást színesben nézhessék.

A csatorna technológiai főnöke, Kjell Stensson a képernyőn kijelentette:

a váltáshoz elég mindössze egy nylonharisnyát a képernyőre húzni.

A hétmilliós Svédországban állítólag százezren próbálták ki az ötletet.

A fura történetet tovább színezi, hogy a svédeknél nyolc évvel később tényleg április elsején debütált a színes műsorszolgáltatás, sőt, a nézők ekkor már két csatorna közül is választhattak.

A repülő pingvinek

A BBC folytatta a spagettibokrokkal és fákkal megkezdett hagyományt: 2008-ban is zseniális rövidfilmet forgatott, benne egy frissen felfedezett pingvinkolóniával, melynek tagjai
társaikkal ellentében megtanultak repülni, sőt, a hideg teleket az Amazonas mentén töltik.

Az operatőrök végtagjaikat és sokszor életüket kockáztatva készítették el a lenyűgöző felvételeket, narrátorként pedig a Monty Python-csoport oszlopos tagját, Terry Jones tartott velük. Ugye, milyen hihetően hangzik?

Kiemelt kép: Mustafa Yilmaz / Anadolu Agency / AFP

folytatás

Legkedveltebb hírek
A világ hó- és jégtakarója világszerte gyors ütemben olvad, a folyamattól pedig az Alpok gleccserei sincsenek védve
2020-01-19 08:03:12 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Kate Beckinsale egy hollywoodi díjátadón járt járt a napokban, amit egyébként a Hollywood Palladiumban rendeztek meg
2020-01-19 07:54:02 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Bakiparádé / A kékség / A bölcs macska
2020-01-19 07:50:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ajánló - Minyonok és Gru 1-2 szombat esténként a TV2-n!
2020-01-19 07:35:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Nicolás Maduro venezuelai elnök kijelentette, hogy kész közvetlen tárgyalásokat folytatni az Egyesült Államokkal
2020-01-19 07:27:28 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Kutyafuttatás / Orson Csodaországban / Kizárólag macskáknak
2020-01-19 07:20:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez