Több mint hét évig kereste a rendőrség a szökevényt, az internetezők egy nap alatt megtalálták

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Több mint hét évig kereste a rendőrség a szökevényt, az internetezők egy nap alatt megtalálták

Szeretem a szabadságot. És ezt az időjárást

? egyebek emellett ezt írta Instagramján a holland rendőrségnek címezve egy képéhez Shahin Gheiybe, aki szerepel Hollandia legkeresettebb bűnözőinek listáján.

A férfit 2011 júliusában kétrendbeli gyilkossági kísérlet miatt ítélték el, miután ?s-Hertogenbosch városában megpróbált lelőni két embert 2009. július 6-án. Gyilkolnia szerencsére nem sikerült, de 175 ezer eurót, azaz 56 millió forintot elrabolt tőlük. 13 évnyi börtönbüntetést mértek ki az iráni születésű férfire, aki aztán 2011. október 6-án meglépett a börtönből, és azóta is szökésben van.

Az elítélt Instagram-oldalán 170 képet és videót lehet megnézni arról, hogy éppen merre jár. Ezekből kiderült, hogy leginkább Iránban, de pontos lokációt egy esetet leszámítva nem osztott meg, csupán települést vagy földrajzi neveket. A fiókját még 2015 júliusában hozta létre, a felvételeket pedig bárki megnézhette, amíg márciusban fel nem került Hollandia legkeresettebb bűnözőinek listájára. Akkor aztán privátra állította fiókját.

Posztjaiban sokszor foglalkozik azzal, hogy tévesen ítélték el, és hogy ő igazából egy tök kedves csávó, aki egyszer hibát követett el.

Láthatóan azt gondolja magáról, hogy Iránban érinthetetlen

? nyilatkozta a holland rendőrség szóvivője ? amiben végül is igaza van, de erről a cikk végén.

Azt hihetnénk, hogy könnyű beazonosítani Gheiybet, hiszen ha a pontos helyzetét nem is osztotta meg, a településeket, ahol járt igen. Ugyanakkor sokszor más várost címkézett, mint ahol valóban volt, időpontokat kavart meg, vagy máshogy leplezte a pontos helyszínt. A Bellingcat nevű holland oknyomozó oldal ? és az annak segítő mintegy 60 Twitter-felhasználó ? mégis megpróbálták pontosan behatárolni olyan felvételek alapján, ahol a férfi is jól látható, és valamilyen tárgyról, például autóról, vagy épületről is jól beazonosítható a kép valódi készülte.

Azután, hogy a rendőrség azt közölte, nem ismerik Gheiyba tartózkodási helyét, és segítséget kértek a lakosságtól, a lap és a twitterezők egy nap alatt, március 18-án rátaláltak a férfire.

Kivel lépett kapcsolatba Gheiybe?

Ez volt első és egyben legfőbb kérdés, amit meg akartak fejteni a Bellingcatnél. Már csak azért is, mert ők nem csak a pontos tartózkodási helyét tudhatják a férfinek, hanem azt is, hogy esetleg milyen hamis nevet használ.

Egy 2018. november 27-én készül képpel kezdték, ahol nemcsak Gheiybe, de egy jól kivehető halász férfi szobra is látszik. A Google-lel és a Yandexszel is rákerestek a képre, így jöttek rá, hogy a szobor Dubajtól 200 kilométerre, Kish szigetén található, amit Irán nagyon szeretne turistaparadicsommá tenni.

Ezen a napon készült egy videó is, amin a szökevény elhajt egy piros kocsival. Az autónak felismerhető a rendszáma, valamint a háttérben látható egy hotel is. Henk van Ess, a Bellingcat-cikk szerzője azt írta az utóbbiról, hogy nagy adag türelemre volt szükség, de a Google Maps utcanézetét használva nagy nehezen megtalálták.

today, newspaper @ADnl and @bellingcat reveal more about a convicted fugitive who is hiding in Iran, see also @vvoj event https://t.co/4qqKInwSCX The person posted stuff in Instagram which was partly traceable. https://t.co/5NOGWm6kmw (1/2) pic.twitter.com/LXPpZBHe76

— ???? ??? ?ss (@henkvaness) March 18, 2019

A Google képkereső első körben nem talált semmit a kinagyított rendszámtábláról, aztán egyszerűen beírták a Google-be az azon látható számokat ? 22389 Kish ?. Ez vezetett el több olyan képhez, amin turisták pózolnak ugyanezen Chevrolet Camaro mellett, rajtuk keresztül pedig ahhoz a céghez is eljutottak, ami bérbe adta a kocsit Gheiybének, aki már csak azért is biztos, hogy nem lopta el az autót, mert utána mások is kibérelték azt.

Fotó: Google

Egy másik út pedig, hogy kiknek az Instagram-posztjaira reagált. Ehhez a Google-keresőbe beírták a “shahin.mzr” site:instagram.com -site:instagram.coom/shahin.mzr. Vagyis olyan eredményeket kerestek, amiket nem ?shanin?, vagyis Gheiybe posztolt, hanem mások bejegyzésére írt ő választ.

így jutottak el egy iráni késbolthoz, illetve annak egy 2018 augusztus 3-i posztjához, aminél Gheiybe megkérdezte, hogy tud-e náluk kést vásárolni, és ha igen, akkor elküldik-e neki.

Fotó: instagram.com/knife._.store

Gheiybe egy későbbi, 2018. október 28-i posztjában két kés látható, a baloldali egy Phrobis III Buck Gen 4 Fighting Knife M9 Scabbard USGI Military Wire Cutter, ami ezen az őszön akciós volt az említett késbolt webáruházában.

Ezek után viszonylag könnyen megtalálták már mostani személyazonosságát és elérhetőségét, ahogy a pontos címét is, amiket a Bellingcat azonnal megosztott a holland rendőrséggel.

Hol van most?

Ez a legnehezebb kérdés, írta van Ess. Egy 2019. március 9-én posztolt, a rendőrségen gúnyolódó videójából indultak ki.

Here is the original footage. And no – I am not sure. Why does it look like further north? pic.twitter.com/syEgIRW87K

— ???? ??? ?ss (@henkvaness) March 18, 2019

A videó 34 másodperces, 1200 különböző fotóra szedték szét, majd egy szoftver (Agisoft Metashape) segítségével egy képpé állították össze, így egyszerre látható minden, könnyebben megfigyelhető minden egyes részlet.

We?re still looking for this place in Iran. We found some clues that convicted fugitive was in Teheran. And Kish. Now @bellingcat @Timmi_Allen made from Instagram-video this still image. Does anyone recognize where this is? (2/2) #osint #digitasherlock #digitalsherlocks pic.twitter.com/O1KVrIwjBe

— ???? ??? ?ss (@henkvaness) March 18, 2019

Bár a videót március 9-én töltötte fel Gheiybe, egyáltalán nem biztos, hogy akkor is készült, lehet sokkal korábbi is. A másik pedig a helyszín, amit most sem tagelt be a férfi, és nem is említett róla semmit. Egy Twitter-felhasználó írta, hogy a virágzó fa egy Magnolia stellata, ami még akkor virágzik, mielőtt levelei nyílnának; általában február végén, március elején, szóval nagyjából a felvétel kiposztolásával egy időben. Ahogy ez a növény arra is rávilágított, hogy Gheiybe Irán északi területén lehet, a Magnolia stellata ugyanis nem érezheti túl jól magát az ország déli területein uralkodó klímán.

They are in full bloom now in the London area, more fully out than the one in your photo. There are no leaves on the trees in the background. So, if we were in London, this year, I would say late February/early March.

— Elizabeth Blunt (@BluntSpeaking) March 18, 2019

A ház küllemét nézve úgy tűnik, gazdag környéken állhat. Ezt erősíti meg az is, hogy az ablakokból hasonlóan giccses házak tükörképe látszik. Vagyis egy legalább három házból álló gazdag környék ez, amit mintha egy erdő venne körül.

A ház előtt, baloldalon pedig egy kuka áll, rövid kereséssel kiderül, egy olyan típus, amit Iránban árusítanak.

We were able to sharpen the Iranian (?) bin. Now compare this bin to some bins we are sure that they are from Iran. Can they be the same? What do you think? (7/7) pic.twitter.com/NlOo9iEOUR

— ???? ??? ?ss (@henkvaness) March 18, 2019

Az erkély részleteiből pár helyi twitterező arra gondolt, hogy Mázandarán tartományban lehet, ott tipikusak az ilyen épületek. Ezek után visszanéztek egy 2018. október 5-én készült videót, amin Gheiybe azt videózza, ahogy az esőben vezet. Baloldalt látható egy mázandaráni Abbasabadban található ingatlanügynökség cégére. Kivehető az előtte haladó kocsi rendszáma is, az szintén ottani, mivel 82-vel kezdődik, ami ennek a környéknek a járműveire jellemző

We have a new clue. In one of his videos, this still can be found. The real estate firm to the left is from Abbasabad . And the license plate is also from Abbasabad/ Tonekabon Can all #osint lovers research for a house near Abbasabad that matches the house on the right? (8/8) pic.twitter.com/eFiY61orSk

— ???? ??? ?ss (@henkvaness) March 18, 2019

A nyomozást követő és segítő helyi Twitterezők egy része kocsiba szállt, hogy megkeresse a magnóliát és a narancssárga kukát.

A megoldás mégsem a segítségükkel született meg, hanem Londonból érkezett. A Bellingcat workshopján nemrégiben résztvevő ITV-riporter Eliot Higgins kutakodott a Google-ön. Abból indult ki, hogy gazdag környéket keresett Abbasabad, Tonekabon, Amirdasht településeken a képkereső segítségével. 15 kilométerre Abbasabadtól meg is találta Amirdasht Town-t, és a házat.

Hi @henkvaness , @bellingcat @EliotHiggins – I think I've found it. Amirdasht in Iran. 36.691453, 51.258657

Matching pillars, lamp outside directly above doorway and to the side, shrubbery, plinths outside which can be seen at the end of the video. pic.twitter.com/Wf5mlGAyEC

— Nathan Lee (@NathanLeeTV) March 18, 2019

Ha nem lenne elég bizonyíték az ugyanolyan oszlopok, bokrok, lámpák,oszloptalpak, a Google utcanézetben a háznál megfordulva, ott van a narancssárga kuka is.

Itt már vége is lehetne a történetnek, meglett a ház, de egy iráni twitterező segítségével az is kiderült, a házat őrzik, a környék nem víkendházakból áll, hanem rendes otthonokból. Visszanézve korábbi videókat, három olyat is találtak a keresgélők, amikről nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy a házban készültek.

@bellingcat @henkvaness Short movie placed on Shahin Gheiybe instagram this morning was filmed in a female's friend house (same as the wedding pictures). See attachment for proof. pic.twitter.com/BLMbmcV5eQ

— Erik Wassenaar (@ErikLambooy) March 21, 2019

Egy hasonló videót találtak egy másik Instagram-felhasználónál is, aki a szökött rab egy ügyvédnő barátja. Gheiybe ott volt az esküvőjén, ahogy ez mindkettejük felvételei között látható. A vőlegény pedig a szökevény legjobb barátja. A menyasszony azt írta egyszer, hogy ez az ő háza, vagyis arra lehet következtetni, hogy Gheiybe barátaival él együtt. Utóbbit maga a férfi is megerősítette a Bellingcat egyik szerkesztőjének írt levelében, amiben azt írja, tényleg eltalálták a helyszínt. Persze lehet, hogy ezzel a válaszával is csak össze akarja keverni a szálakat, de van Ess meg van győződve arról, hogy kutatásuk helyes végeredményre jutott.

For what it's worth! Dutch most wanted fugitive just said about @bellingcat article "Yes, they found the exact location" in a chat with one of the editors. Check also https://t.co/qwtglUn1HE (17/17) pic.twitter.com/tCet2hEbiJ

— ???? ??? ?ss (@henkvaness) March 21, 2019

A megszerzett információkkal meg is keresték a holland rendőrséget, akik bár nagyon örültek, valójában nem tudnak mit teni, ugyanis a két ország közt nincsen kiadatási megállapodás.

Henk van Ess szerint azonban így is volt értelme annak, amit csináltak, hiszen megmutatta, hogy a közösségi média és önálló magánszemélyek együttműködése is segíthet megtalálni bűnözőket, még akkor is, ha a bűnöző próbál zavart okozni. Bár lehet, hogy pont emiatt a bűnözők a jövőben már előrelátóbbak lesznek Gheiybénél.

Kiemelt kép: Twitter

folytatás

Legkedveltebb hírek
A BRFK gondatlanságból elkövetett emberölés vétség gyanúja miatt nyomozást indított ismeretlen tettes ellen
2019-06-25 12:01:04 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Hiába készült öt évvel ezelőtt film, amely jó színben próbálta feltüntetni a FIFA-t, pontosan tudja mindenki, milyen korrupt a nemzetközi futballszervezet
2019-06-25 11:55:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Igaz, ezúttal csak szerény 60 millióval kérnek többet a munkáért
2019-06-25 11:49:24 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Vigyázni kell, hiszen rengeteg hamis jegyet árulnak a nyári fesztivál és koncertszezon alatt
2019-06-25 11:45:17 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Egy új fesztivál, a hun királynak állított emlékmű és egy hagyományőrzősport-központ létrehozásának terve is felbukkan a hvg
2019-06-25 11:40:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Az Országgyűlés négy hónappal meghosszabbítva október 31-ig tolta ki a banki adategyeztetés határidejét egy törvénymódosítással
2019-06-25 11:39:26 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez