Kevés fegyvere van Magyarországnak, ha jön a válság

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Az elmúlt hónapokban elsősorban Kína és Európa gazdaságának lassulása miatt egyre többször került szóba egy lehetséges újabb válság vagy komoly globális visszaesés lehetősége. Az ING most megjelent elemzésében azt vizsgálja, hogy a kelet-közép-európai országoknak milyen eszközeik vannak egy ilyen szituáció kezelésére, írta a Portfolio.

Az elemzésben három szempontot vettek figyelembe: a klasszikus jegybanki kamatcsökkentést, mint a gazdaság élénkítésének eszközét, a jegybankok nem konvencionális lépéseit és a költségvetés helyzetét. A régiót nem lehet egy kalap alá venni a mozgástérrel kapcsolatban, az egyes országok gazdaságpolitikája más és más válaszokat kínál.

A költségvetés oldaláról például a cseheknél a legnagyobb a mozgástér, hiszen az elmúlt három évben többletük volt a büdzsében. A lengyel és a magyar hiány is a 3 százalékos kritikus szint alatt van jelenleg, de a gazdaság esetleges lassulása esetén ez a mozgástér hamar elfogyhatna.

Mit tehetne Magyarország egy új válságban?

Az ING szerint elsősorban további mennyiségi lazítással, eszközvásárlásokkal, illetve a mérleg felduzzasztásával reagálhat az MNB egy esetleges jelentősebb gazdasági visszaesésre. Egy jelentős lassulás esetén reális esélyt látnak arra, hogy valódi állampapír-vásárlásba kezd az MNB, amivel elkezdheti kiszorítani a külföldieket a piacról, illetve vásárolhatna a kereskedelmi bankok utóbbi években felhalmozott jelentős állományából.

A kormánynak is lehetnek lépései, például átmenetileg felfüggesztheti az adósságszabályt a gyengébb gazdasági növekedésre hivatkozva. Ez a lépés azonban az elemzők szerint negatív lenne a hitelminősítők felé, visszafordíthatná az utóbbi években látott felminősítési sorozatot.

Összességében arra jutottak, hogy a magyar gazdaság ma lényegesen jobb helyzetben van, mint a 2008-as válság előtt, ráadásul egyelőre nem látszanak annak jelei, hogy hasonló nagy globális összeomlás jönne. Egy kisebb válságra vagy a fejlett világ lassulására viszont nem árt felkészülni, abban az esetben nem árt, ha a magyar jegybank és kormány ?szárazon tartja a puskaport”. Az ING friss elemzése szerint elsősorban a nem konvencionális jegybanki eszközökkel van mozgástere a magyar gazdaságpolitikának, emellett a költségvetésben is lehetnek még tartalékok annak függvényében, mekkora lesz a növekedés lassulása.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Ezalatt 53 civil esett a lázadó csoportok támadásainak áldozatául az emberi jogi megfigyelők szerint
2019-07-21 21:49:52 | Hozzászólások: 0 | Népszava
2017 áprilisa óta van érvényben a rendelkezés. (Külföld)
2019-07-21 21:35:59 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A portugál rendőrség őrizetbe vett vasárnap egy 55 éves férfit azzal a gyanúval, hogy ő okozta az ország középső részén, Castelo Branco környékén második napja tomboló erdőtüzeket
2019-07-21 21:25:20 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Greta Thunberg svéd környezetvédő aktivista vehette át vasárnap Franciaországban a Szabadság-díjat, amelyet a normandiai partraszállás emlékére és szellemiségének megőrzésére alapítottak
2019-07-21 21:19:15 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
ételesen cáfolja a brit kormány az ENSZ Biztonsági Tanácsának írt, vasárnap Londonban nyilvánosságra hozott levelében azokat az indokokat, amelyekre hivatkozva Irán a minap lefoglalt egy brit tartályhajót a Hormuzi-szorosban
2019-07-21 21:12:30 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Egyetlen tussal, 45-44-re kikapott a magyar férfi kardcsapat a budapesti vívó-világbajnokság döntőjében a kétszeres címvédő Dél-Koreától
2019-07-21 20:46:16 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez