Magyar egyetemisták nyerték a nemzetközi robotikai versenyt

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Magyar egyetemisták nyerték a nemzetközi robotikai versenyt

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Műszaki és Informatikai Kar, Gépészmérnöki Tanszékének hallgatói és oktatójuk nyerték az Epson 2018-as EMEAR régióban (Európa, a Közel-Kelet, Afrika és Oroszország) meghirdetett ?Nyerjen egy robotot!? pályázatának egyik első díját.

A robottal és a kiterjesztettvalóság-szemüvegekkel egy új módszer alkalmazásával már akár a közeljövőben is távvezérléssel végezhetnek el bizonyos műtéteket. Ez az eljárás nagy előrelépést jelentene azokban az esetekben, amikor valamilyen okból nem lehet hozzáérni, vagy hozzáférni a beteghez. A megnyert készüléket a tervek szerint a robotika oktatásba is bevonja a pécsi egyetem, ahol az adott robot kinematikájának megfelelő programozást és programkörnyezetet is oktatják.

A díjnyertes csapat tagjai: Wágner Dávid, Pelles Kinga, Elmauer Péter, Dr. Háber István, Bencsik Gergely (nincs a képen) – Forrás: Epson

?Ezen az alkalmazáson 2018 szeptembere óta dolgozunk. Lényegében az informatikai oldal készen van, egy 3D-nyomtatóval általunk nyomtatott robotkarral már teszteltünk is, mostantól viszont a valós körülményekhez közelebb helyezhetjük a koncepciót. A cél egy olyan kiterjesztettvalóság-alapú tér létrehozása, amelyben a robottér koordinátarendszere, szabadságfokai és utasításkezelése összeregisztrálásra kerül a modelltérrel, így a robot az eszköz szenzorai révén emberi gesztusokkal lesz irányítható. További haszna ennek, hogy az ismert robottér által a kiterjesztettvalóság-alapú modelltér aktívan módosíthatóvá válik, így lehetővé téve olyan orvosi szimulációkat, melyben a robot szerepet kap (asszisztencia, műtét stb.).? ? mondta Dr. Háber István, a PTE Gépészmérnöki tanszékének vezetője.

A kiterjesztett valóságnak köszönhetően a robotkarok messziről is vezérelhetők – Forrás: Epson

?Az AR (kiterjesztett valóság) szemüvegek számos olyan szenzorral vannak felszerelve, amelyek lehetővé teszik alakzatok, illetve a környező tér feltérképezését. így lehetőség nyílik arra, hogy egy AR-szemüveget felhúzva, egy 8-10 méter maximális távolságban levő robotkart kézmozdulatokkal irányítsunk. A megoldás széleskörűen használható az oktatásban, illetve a későbbiekre vonatkozóan a valós műveletek alapkutatásának tekinthető.? ? avatott be a projekt részleteibe.

?Az előrejelzések szerint a robotikai szektor 2025-re elérheti az ezermilliárd eurós bevételt. Az Epson elkötelezett a vállalat által fejlesztett robotok felhasználási körének kiterjesztése mellett ? egy olyan világért dolgozunk, amelyben a robotok számtalan módon segítik az embereket és költséghatékony megoldásokkal elégítik ki a piaci igényeket. Az Epson a következő hónapokban figyelemmel kíséri majd a folyamatot, amelyben a magyar csapat fantasztikus elképzelése valósággá válik. A pécsi csapat jelenleg a projekt megvalósíthatóságát vizsgálja, a tesztelés és a finomhangolás várhatóan ősztől kezdődik majd.? ? kommentálta a verseny eredményével kapcsolatban Fábián Miklós, az Epson Magyarország vezetője.

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei Magyar egyetemisták nyerték a nemzetközi robotikai versenytSokba kerülhet Oroszországnak, ha lekapcsolják az internetrőlKiderült, melyek az internet legnépszerűbb weboldalai
folytatás

Legkedveltebb hírek
A kullancsok által terjesztett SFTS vírus régebb óta ismert a tudósok előtt
2020-08-10 20:13:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Visszatér az Apple Watchokra az egyik legnépszerűbb térképszoftver, a Google Maps
2020-08-10 19:23:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A FIFA legendái között szerepel majd a focis videojáték egyik játékmódjában, Xavi, Pelé vagy épp Eric Cantona mellett
2020-08-10 19:19:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A 2015. augusztus 10-én elhunyt orvos-genetikus Czeizel Endrét a televíziós szereplései tették ismer
2020-08-10 18:57:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
A Windows 10-es Eszközkezelő nem fog tudni az interneten kutatni új driverek után
2020-08-10 18:15:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Felboríthatja az irodapiacot a koronavírus és a székhelyszolgáltatás terjedése
2020-08-10 17:30:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez