Élőben néztük, ahogy megbotlik egy ló egy pesti iskolában

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Élőben néztük, ahogy megbotlik egy ló egy pesti iskolában

Izgatottan várták a harmadikos gyerekek Coopert, kő-papír ollóval és a belenéztél játékkal ütötték el az időt a shetlandi póni érkezéséig. Amikor viszont Hutera-Krasznai Gabriella bevezette az állatot a terembe, csend lett. Én ilyen kis lovat még életemben nem láttam, de a gyerekek már igen, hiszen nem ez volt az első alkalom, hogy találkoztak Cooperrel. A rajztanárként végzett pedagógus a XIII. kerületi Eötvös József Általános Iskolában egy Magyarországon rendhagyónak számító módszerrel, az állatasszisztált pedagógiával fejleszti a gyerekeket.

Cooper sörényéről kis cetlik lógtak le, ezekre lovakkal kapcsolatos kérdések voltak felírva. Hogyan kommunikálnak egymással a lovak? ? olvasta fel Bogi az első kérdést, és gyorsan meg is válaszolta: testbeszéddel. Hibátlan, így három bója között körbevezethette a pónit. Balázs óvatosan vette le a következő cetlit Cooperről, nehogy meghúzza a sörényét. Mit isznak a lovak? Vizet, válaszolta Balázs, és azt is elárulta, miért.

Mert a lovak nem tudnak hányni.

Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Ez nekem új volt, de nem ez volt az egyetlen friss információ számomra. Megtudtam például, hogy havonta egy centit nő a lovak patája, hogy körülbelül 36 foguk van, hogy akár 40 liter vizet is megisznak naponta. És a saját szememmel láttam, hogy a lónak négy lába van, mégis megbotlik, Cooper ugyanis még nem szokta meg a parkettát, így néha csúszkált rajta kicsit.

Elfogytak a kérdések, jöhetett az etetés. Cooper alig bírta tartani a tempót, a gyerekek egymás után tolták a szája elé a répát, finoman, nyitott tenyérrel, ahogy Gabriella az első órán megtanította nekik. Nem is maradt el a dicséret, meg a simogatás sem, a póni minden falat mellé komoly hátvakarást kapott. Mi tetszett a legjobban? ? kérdezte a pedagógus az óra végén. Az egyik kislánynak a ?simi?, a másiknak az etetés, a harmadiknak a kérdések.

Körülbelül 35 percet bír Cooper, ennél jobban nem lehet leterhelni, mégiscsak 32 gyerekkel van összezárva kis helyen. Méltóságteljesen távozik a teremből, ki a pickup felé, aztán irány a Pilis, Cooper ott lakik Gabrielláékkal.

Fotó: Mohos Márton / 24.hu Még a kamaszok is lenyugszanak

Nem szoktak ám mindig ilyen nyugodtak lenni, de Cooper nagyon jó hatással van rájuk. És ránk is, szerintem én várom a legjobban, hogy jöjjön.

? mondta Batta-Istók Irén a harmadikosok osztályfőnöke. A póni előtt Hutera Gabriella kutyákkal tanította a gyerekeket, már akkor kiderült, hogy a heti egy foglalkozás megnyugtatja és motiválja a diákokat.

Egy városi gyereknek egy kutya már nem újdonság, de lovat nem látnak minden nap. Ráadásul egy jól betanított kutya gyakorlatilag vakon követi a gyerekeket, egy lovat viszont inkább vezetni kell, így a kissé határozatlanabb gyerekek is bátrabbak lesznek

? tette hozzá Hutera Gabriella.

Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Nem csak harmadikosoknak tart órát Cooperrel, a nyolcadikosoknál is működik az állatasszisztált pedagógia, szaktanár jelenlétében, a cetlik segítségével kiválóan lehet például angolul tanulni és beszéltetni a gyerekeket.

Még a kamasz gyerekek is megnyugszanak, ellágyulnak akkor, amikor a pónival közösen tartjuk az órát.

A legfontosabb talán mégis az, hogy a gyerekek megtanulják, hogyan kell viselkedni egy állattal, hogyan kell jól szeretni egy állatot. Már tudják, hogy ha Cooper a teremben van, nincsen hangoskodás, kiabálás, mert az zavarná az állatot. Hutera Gabriella nagyon hálás az igazgatónőnek, aki rövid gondolkozás után mondott igent a rajztanár kérésére. Cserhátiné Gémesi Gyöngyi örül, hogy az iskolájukban egy ilyen új módszert vezettek be, ami láthatóan nemcsak a gyerekeknek, de a szülőknek is tetszik.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

folytatás

Legkedveltebb hírek
A Nottinghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy a kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban
2019-06-25 10:10:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tudomásunkra jutott, hogy valakinek a kérésére bizonyos ?civilek? (más forrásból Fidelitast emlegettek, de ezt nem kezelnénk tényként) el fogják vinni a héten a buszmegállónkat – írta hétfő esti Facebook-posztjában a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Vas megyei szervezete a 444
2019-06-25 10:00:01 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A gyermekirodalom legendás írója, Janikovszky Éva szobrát avatták fel Erzsébetvárosban
2019-06-25 10:00:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Az idős férfi működőképes, engedély nélkül tartott mordállyal díszítette szobája falát is
2019-06-25 09:55:05 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A kormány CEU-ellenes lépéseinek ügyét csak ősszel kezdi el tárgyalni az EU bírósága
2019-06-25 09:52:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A KSH-felmérés elsődleges célja a lakbérek vizsgálata volt
2019-06-25 09:46:08 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez