Józsefnek nem kellett a Szent Korona

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Jól tudjuk, hogy a ?kalapos király?, azaz II. József soha nem koronáztatta magát magyar királlyá. Ez részben abszolutisztikus törekvéseit jelző, a magyar nemesség hagyományainak semmibe vételét mutató szimbolikus gesztus volt, másrészt viszont nagyon is gyakorlatias döntés.

Kíméletlen reformok

A hagyományoknak megfelelő koronázás feltétele lett volna ugyanis a koronázási fogadalom is, amely számos tekintetben megkötötte volna a gyors és kíméletlen reformokat tervező uralkodó kezét.

Ha ez nem lett volna elég a magyar rendek felbosszantására, a császár és király ráadásul minden hagyományt lábbal tiporva, 230 évvel ezelőtt, egy magyarországi látogatást követően parancsot adott a Szent Korona Bécsbe szállítására, amely végül április 14-én meg is érkezett az osztrák fővárosba.

Az esemény egyben a központosító reformok nyitányát is jelentette: egy hónappal később II. József Magyarországon a német államnyelv használatát bevezető rendeletet adott ki, nem sokkal ezután pedig eltörölte a magyar szeparatizmus bástyájának számító vármegyerendszert is.

II. József. Forrás: Wikipedia Diadalmenetben hozták haza

Hangzatos céljai ellenére József minden helyi érdeket és érzékenységet figyelmen kívül hagyó intézkedéseivel nem sokra jutott, 1790-re, súlyos betegen be is látta kudarcát. Az elszállításhoz hasonlóan szimbolikus jelentőségű, hogy két nappal halála előtt, 1790. február 18-án utasítást adott a Korona visszajuttatására is.

Az ereklyét diadalmenetben, Pozsonyon, Győrön és Esztergomon át vitték Budára, József utódja, II. Lipótot pedig még abban az évben, november 15-én annak rendje és módja szerint meg is koronázták vele.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Szabi és Vera kétségbeesnek Bandi állapota miatt, Fruzsina pedig ismét csalódik Laciban
2019-07-17 03:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Rendező: Paul McGuigan Szereplők: Bruce Willis, Morgan Freeman, Lucy Liu, Ben Kingsley, Jo
2019-07-17 02:15:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ajánló - Alex felügyelő: szombat délutánonként dupla résszel a TV2-n!
2019-07-17 00:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Mindenki reggele rosszul indult - sokkal érzékenyebben reagáltak a versenyzők az őket érő hatásokra
2019-07-16 23:36:19 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez