Először nyomtattak ki egy teljes szívet 3D-nyomtatással

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Először nyomtattak ki egy teljes szívet 3D-nyomtatással

Először nyomtattak egy olyan teljes szívet háromdimenziós nyomtatással izraeli tudósok, aminek létrehozásához emberi szöveteket használtak, írja az MTI. Tal Dvir professzor, a kutatás vezetőjének elmondása szerint ez az első alkalom, hogy bárki, bárhol sikeresen megtervezett és kinyomtatott egy teljes szívet tele sejtekkel, véredényekkel és kamrákkal. Mindeddig a tudósok csak egyszerű szöveteket tudtak sikeresen nyomtatni, véredények nélkül.

Dvir annak jelentőségét is kiemelte, hogy a szívet egy páciens saját sejtjeivel és biológiai anyagával alkották meg, hogy kizárják a kilökődés veszélyét. A nyomtatás mintegy három órát vett igénybe. Az elkészült szív nagyjából akkora lett, mint egy nyúl szíve. ?Ugyanakkor a nagyobb, emberi szív ugyanezt a technológiát igényli” – hangsúlyozta Dvir.

Tel Aviv, 2019. április 15.
Emberi szövetek felhasználásával miniat?r háromdimenziós szivet nyomtatnak a Tel-avivi Egyetemen 2019. április 15-én. Az egyetem tudósai szerint ez az els?, háromdimenziós nyomtatóval készített, emberi szöveteket tartalmazó szív a világon.
MTI/EPA/STRFotó: MTI/EPA/STR

A kutatók a következő lépésben laboratóriumi körülmények között gondozzák a kinyomtatott szívet és ?megtanítják” arra, hogy úgy viselkedjen, mint egy valódi szív. Mint mondták, a most kinyomtatott nagyon egyszerű szív állapota a legjobban egy embrióéhoz hasonlítható. Dvir magyarázata szerint a kinyomtatott sejtek kapcsolatba tudnak lépni egymással, de meg kell tanítani őket arra, hogy együttműködjenek. Amint ez sikerül, a tervek szerint kisállatokba – nyulakba vagy patkányokba – ültetik be a működő szíveket.

A professzor szerint tíz éven belül talán a legjobb kórházakban már világszerte lesznek szervnyomtatók, és ez az egész csak rutineljárás lesz. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavalyi jelentése szerint az iszkémiás szívbetegség és a szélütés okozza a legtöbb idő előtti halálozást világszerte.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/STR)

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei Először nyomtattak ki egy teljes szívet 3D-nyomtatássalKétezer magyarból válogatták a Magyar Nemzeti E-sport Bajnokság döntőseitMost már biztosan jön a sokat vitatott internettörvény
folytatás

Legkedveltebb hírek
Országszerte felkerültek a karácsonyi fények, kinyitottak az adventi vásárok és esténként fahéjas forraltbor illata száll a levegőben
2019-12-15 10:00:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
De személyi sérülés nem történt a kunszentmártoni balesetben
2019-12-15 09:49:37 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A jelenet nem egy horrorfilmben, hanem a keceli testületi ülésen játszódott le
2019-12-15 09:49:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez