Lángol a Notre-Dame, a központi torony összeomlott

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Lángol a Notre-Dame, a központi torony összeomlott

Hatalmas füst száll fel a párizsi Notre-Dame katedrálisból: délután 7 óra előtt néhány perccel gyulladt ki a francia főváros ikonikus épülete. A párizsi tűzoltóság megerősítette, hogy lángra kapott az épület teteje. Bár a felvételek alapján mást nem is tehettek volna.

Notre Dame pic.twitter.com/lwgWz8RVd6

— stephan wembacher (@wembacher) April 15, 2019

A katedrális ? mint a felvételeken is látszik ? fel van állványozva, ugyanis éppen felújítják. A tűz okát hivatalosan még nem lehet tudni, de feltehető, hogy a renoválás közben gyulladhatott ki valami.

Rendőrségi forrásból több lap úgy értesült, hogy nem gyújtogatás, hanem baleset történt.

pic.twitter.com/WcfuXu19Mw

— Solveig Godeluck (@Solwii) April 15, 2019

A Szajna közepén fekvő szigeten álló gótikus templom környékét kiürítette a rendőrség. A város minden pontjáról tűzoltók száguldanak a tűz irányába ? írják többen Twitteren. A helyszínen több száz tűzoltó dolgozik. Korábban arról híreztek, hogy a tüzet sikerült megfékezni, azonban 8 óra körülre rosszabbra fordult a helyzet:

a katedrális szóvivője elmondta, hogy arra számítanak, az egész tetőszerkezet le fog égni. A székesegyház központi tornya körülbelül egy órával a tűz keletkezése után összeomlott.  

Emmanuel Macron, francia elnök lemondta az estére tervezett beszédét az esetre hivatkozva. Az elnök a sárgamellényes tüntetőkhöz intézett volna beszédet az egyik TV csatornán, azonban most a helyszínre tart.

Macron: Gondoljunk minden katolikus emberreA francia elnök reagált a Notre-Dame lángolására.

A műalkotások megóvását és azt, hogy az embereket megóvják a részlegesen összeomló épület jelentette veszélyektől nevezte a legfőbb célnak a Notre-Dame székesegyházban pusztító tűzzel kapcsolatban Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire a BFMTV francia televíziónak.

A Euronews élőben közvetíti a tüzet:

Szemtanúk arról írnak, hogy dél felé, az Eiffel-torony irányába fújja a szél a füstöt. A füstoszlop Párizs minden pontjáról látszik, de érezni csak a tűzhöz közel lehet azt. Több fotón az látszik, hogy az emberek eltakarják az orrukat, miközben mások arról számoltak be, hogy nem lehet kifejezetten érezni a füstöt.

A Notre-Dame a világ egyik leglátogatottabb, Párizs legismertebb gótikus stílusú temploma, a Párizsi főegyházmegye főszékesegyháza. Évente 13 millió látogatót fogadott. A katedrálist Maurice de Sully, Párizs püspöke kezdte építeni 1163-ban, és 180 év kellett ahhoz, hogy a munkák befejeződjenek a Cité-szigeten álló román stílusú székesegyház helyén.

Smoke billowing from Notre Dame Cathedral in Paris, France. pic.twitter.com/mvx4jN19fH

— David Almacy (@almacy) April 15, 2019

A székesegyház hossza 128, szélessége 41, az ikertornyok magassága 63, a főhajó belmagassága 48 méter. A hosszháza öt-, a keresztháza pedig egyhajós. A fő- és a kereszthajó képzeletbeli metszéspontján áll a huszártorony. Az ikertornyok közötti rózsaablak átmérője közel 10 méter.

A templom 850. évfordulójára 2012-ben felújították a 7800 sípú nagyorgonát. Az UNESCO világörökségét részét képező székesegyház állapota rohamosan romlott, ezért kezdődtek meg a felújítási munkák.

Kiemelt kép: FRANCOIS GUILLOT / AFP

folytatás

Legkedveltebb hírek
Rendező: David Kaplan Szereplők: Aasif Mandvi, Jess Weixler, Dean Winters, Madhur Jaffrey,
2019-08-24 19:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Sajnos tönkrement egy egyéves párkapcsolatom, mert nem voltam boldog
2019-08-24 19:13:50 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Ebből még nagyon sok minden nem következik, de azért vannak még számaink a választási irodáktól
2019-08-24 19:07:22 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Rendező: Hans-Jürgen Tögel Szereplők: Klausjürgen Wussow, Sascha Hehn, Gaby Dohm, Bar
2019-08-24 19:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez