Egy történész 3D-s modellje segítheti a Notre-Dame újjáépítését

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Egy történész 3D-s modellje segítheti a Notre-Dame újjáépítését

Hatalmas pusztítást végzett a tűz a Notre-Dame belsejében, délelőtt mi is közzétettük azokat a friss fotókat, amik a székesegyház belsejéről készültek. A középkori alapokon álló templom tetőszerkezete hétfő este gyulladt ki, a lángokat megfeszített munkával sikerült eloltani. A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetőszerkezete. A tűzoltóság közlése szerint az egyházi kegytárgyak és művészeti alkotások nagyobb részét sikerült kimenteni a lángoló épületből, biztonságos helyre szállították őket.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök röviddel éjfél előtt újságíróknak azt mondta, újjáépítik a Notre-Dame-ot. Hangsúlyozta, hogy a tűzoltók bátorságának köszönhetően a székesegyház homlokzata és két fő tornya nem dőlt le. Közölte, hogy már kedden adománygyűjtést kezdeményeznek Franciaországban és külföldön az újjáépítéshez, és kérte a világ legnagyobb tehetségeinek segítségét is.

Az ikonikus katedrális építési munkálatai még 1163-ban kezdődtek, az azóta eltelt több mint 800 év során több pontján is megsérült, majd javításra szorult, de az épület legtöbb része sértetlen tudott maradni. Ez változott meg tegnap.

A munkálatokban nagy segítséget nyújthat a 2018-ban elhunyt Dr. Andrew Tallon művészettörténész és modellező ponttérképe, aki 2015-ben lézeres szkennelési technológia segítségével elkészítette a székesegyház rendkívül részletes 3D-s modelljét. Tallon lézeres letapogatókkal felszerelt állványokat helyezett el a katedrális belsejében, hogy mindenre kiterjedő ponttérképet készítsen róla.

Az eljárás korábban már több gótikus katedrális restaurációját segítette, mivel elképesztően pontos, gazdag 3D-s modelleket képes előállítani az épületekről. Ugyan a Notre-Dame modelljéről pontos számadatokat nem tudni, de a Canterbury katedrálisról korábban 100 gigabájtnyi adatot sikerült előállítani több mint ötmilliárd lézeres szkennelési pontból.

A párizsi székesegyházról készült mérések annyira alaposak, hogy Tallon munkásságra révén még azt is sikerült felfedni, hogy a királyok galériája majdnem 30 centivel eltolódott, és hogy a belső oszlopok nem illeszkednek teljesen, mert néhányat már meglévő struktúrákra építettek, ahelyett, hogy teljesen új tartóoszlopokat húztak volna fel azokat.

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei 2040-re több lehet az elektromos autó, mint a hagyományosEgy történész 3D-s modellje segítheti a Notre-Dame újjáépítésétA YouTube a szeptember 11-i terrortámadással hozta összefüggésbe a lángoló Notre-Dame-ot
folytatás

Legkedveltebb hírek
1925 januárjában az alaszkai Nome városában torokgyík-járvány ütötte fel a fejét
2020-04-04 08:48:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Az előzetes számítások szerint 5 százalékkal, de akár még annál is nagyobb mértékben csökkenhet a világon a szén-dioxid-kibocsátás
2020-04-03 20:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A 19. századi és a mai fényképek közötti legfeltűnőbb különbség az, hogy e
2020-04-03 19:58:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Közzétette a Geekbench annak a tesztnek az eredményét, amit a még csak beharangozott Galaxy Note20+-szal végeztek el
2020-04-03 18:33:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A Tesla a héten már meg is kezdte az ajándék lélegeztetőgépek kiszállítását az amerikai kórházaknak, ám az intézmények nem egészen azt kapták, amire elsőre számítottak
2020-04-03 18:08:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Hogy a koronavírus-járvány alatti átmeneti intézkedésről vagy hosszabb távú változásról van-e szó, azt egyelőre nem tudni, mindenesetre néhány szolgáltatónál eltekint az Apple a sokat kritizált 30-70 százalékos bevétel-megosztástól
2020-04-03 17:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez