Egy STOP feliratú gomb hozott áttörést

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Egy STOP feliratú gomb hozott áttörést

Az első, nem emberi vagy állati erővel működő felvonókat a XIX. század első felében kezdték szolgálatba állítani bányákban és gyárakban. Első ?civil? felhasználásuk a szórakoztatás volt, vásárokon, bemutatókon repítették a magasba a közönséget. Mindennapi elterjedésükhöz nagyban hozzájárult Elisha Graves Otis, aki 1852-ben kifejlesztette a biztonsági liftet, amely meghibásodás esetén sem zuhan vissza a mélybe.

Ezután jött a zárt liftakna, a biztonsági ajtó, az elektromos lift, majd a XX. század első éveire már odáig is eljutott a technológia, hogy teljesen automatizált, az utasok vezérlésével működő lifteket is bemutattak.

Szakember nélkül nem merték

Csakhogy az emberek nem voltak hajlandók ilyeneket használni, ugyanis hozzá voltak szokva ahhoz, hogy a felvonókat profi kezelők működtetik, mert az úgy biztonságos. (Korábban erre valóban szükség is volt, mert nagy gyakorlatot igényelt a liftek pontosan az emeletekkel egy vonalban történő megállítása.) Mivel nem akartak beszállni a veszélyesnek tűnő, önjáró felvonókba, a megoldás nem terjedt el.

Teltek-múltak az évek, évtizedek, a lifteket pedig leginkább a kezelők irányították, közben megvívtak két világháborút, az emberiség meghódította a levegőt, megjelentek az első számítógépek, de a lifteket még mindig külön erre foglalkoztatott emberek kezelték.

Otis bemutatja biztonsági liftjét 1854-ben. Forrás: Wikipedia Áttörés: a STOP gomb

Végül eljött 1945, és New York mintegy 15 ezer liftkezelője nélkülözhetetlensége tudatában sztrájkba lépett. A magas épületekkel teli városnak komoly csapás volt a felvonók leállása, sokaknak naponta többször kellett megmásznia több tucat emeletet. Ez a sztrájk ugyan véget ért, de több másik is követte néhány éven belül ? a felvonógyártók viszont már dolgoztak a megoldáson.

A kérdés persze nem az volt, hogy képesek-e egyszerűen kezelhető, szinte önműködő lifteket építeni, hanem az, miképpen lehet ezeket olyan formában tálalni, hogy az emberek biztonságban érezhessék magukat. A legfontosabb újítás egy nagy, feltűnő piros ?STOP? gomb lett. Ez megadta azt az érzést a felhasználóknak, hogy alapvetően az övék és nem holmi ördögi szerkezeté a végső szó, ők irányítanak.

Megnyugtató hangfelvétel üdvözölte azokat, akik bátran beléptek a liftbe, elmagyarázva a gombok használatát, felhívva a figyelmet a nagy piros gombra, a vészcsengőre, egyes modellekben pedig a beépített vészjelző telefonra.

Fél évszázad

Az 1950-es évekre a sztrájkok, az intenzív kampány és az új megoldások végre eredményt hoztak: fél évszázaddal a feltalálásuk után végre hódítani kezdtek az ?önműködő? liftek, és gyorsan ki is szorították a kezelő irányította modelleket.

Ugyan természetesen az önvezető autók sokkal bonyolultabb feladatot igyekeznek átvenni az ilyesfajta újításokat mindig gyanakodva fogadó emberektől, a kísérletező gyártóknak fontos lehet a tanulság: nem elég a megfelelő technológia, nagy figyelmet kell arra is fordítani, hogy a felhasználók úgy érezhessék, biztonságban vannak, és végső soron ők irányítják az eseményeket, nincsenek kiszolgáltatva a ?gép? kényének-kedvének.

Ha erre kellő figyelmet fordítanak, talán ennek az új megoldásnak nem kell majd fél évszázad ahhoz, hogy használni is merjék az emberek.

folytatás

Legkedveltebb hírek
A cél nem az alapterület csökkentése, hanem az, hogy sokkal jobban hasznosítsuk a rendelkezésre álló teret ? mondta Matt Simister, a Tesco közép-európai igazgatója a Magyar Nemzetnek adott interjújában
2019-07-23 06:20:40 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tavaly őszi elfogása óta háromszor kísérelt meg öngyilkosságot a rácsok mögött Hasszán F
2019-07-23 06:19:26 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Sebestyén Balázs azon celebek közé tartozik, aki szereti a magánéletét, és szereti azt ténylegesen magánéletként is kezelni
2019-07-23 06:17:44 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Korábban már hallhattunk róla, hogy többek közt a Facebook-alapító Mark Zuckerberg is leragasztotta munkahelyi gépének webkameráját, és három éve erre buzdított az amerikai szövetségi nyomozóiroda (FBI) akkori igazgatója, James Comey is
2019-07-23 06:10:35 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Kedden északkeleten, északon eleinte felhős lesz az ég, majd a déli óráktól fokozatosan szakadozik, csökken a felhőzet, helyenként zápor előfordulhat ? írta meg a Kiderül
2019-07-23 06:06:18 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A rendőrség a lakosság segítségét kéri egy 78 éves zagyvarékasi nő eltűnése ügyében, írja a police
2019-07-23 05:56:39 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez