Elindul a tajvani elnökválasztáson a techóriás Foxconn elnöke

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Elindul a tajvani elnökválasztáson a techóriás Foxconn elnöke

Indul a jövő évi tajvani elnökválasztáson Terry Gou, a világ legnagyobb számítástechnikai és távközlési alkatrészgyártó cége, a Foxconn elnöke. Gou egyben Tajvan leggazdagabb embere, a Forbes magazin szerint 7,6 milliárd dolláros vagyont birtokol. Az általa vezetett Foxconn a világ legnagyobb számítástechnikai és távközlési alkatrészgyártó cége, az amerikai Apple legnagyobb beszállítója, és emellett Tajvan legnagyobb cége, amely a legtöbb embert foglalkoztatja az országban.

Gou szerdán jelentette be a tévében ebbéli szándékát, és ezzel alaposan felrázta a tajvani politikai porondot – írja az MTI. A vállalatvezető közölte, hogy részt fog venni a Pekinggel békülékenyebb, ellenzéki Kuomintang párt elnökjelöltségért folyó versenyében. Ehhez még meg kell szereznie a párt jóváhagyását.

Gou bejelentésének voltak előzményei: hétfőn közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy távozni akar a cége elnöki tisztségéből, hogy megnyissa az utat fiatal tehetségek előtt. ?A béke, a stabilitás és a gazdaság jövője képezi értékeim magvát” – hangoztatta a pártközpontban mondott beszédében, és arra szólította pártját, hogy fedezze fel újra a Kuomintang eszmeiségét, adja meg a párttagoknak kijáró tiszteletet, és szerezze vissza a fiatalok támogatását.

Terry Gou. Fotó: SAM YEH / AFP

Bejelentése súlyát annak fényében kell vizsgálni, hogy jelenleg feszült a viszony Peking és Tajpej között, Gou óriásvállalatának pedig kiterjedt érdekeltségei vannak Kínában. Indulása az elnökválasztáson komoly hátrányba hozza a függetlenséget zászlajára tűző Demokratikus Haladó Pártot, amelynek támogatottsága megcsappant.

Az elnöki posztért sok jelölt fog versengeni, köztük Caj Jing-ven hivatalban lévő elnök is, akit a haladók jelöltjeként választottak meg. Caj egyik főtanácsadója szerint Gou túlzottan Kína-párti, a gazdagokat képviseli, indulása pedig kérdéseket vet fel, kiterjedt kínai üzleti kapcsolatai miatt ugyanis ez nemzetbiztonsági szempontból is problematikus.

A nacionalista Kuomintang – amely Kínát irányította, mielőtt 1949-ben, a polgárháború végén Tajvanra szorult ki – februárban bejelentette, hogy amennyiben jelöltje győz az elnökválasztáson, talán aláírja Pekinggel a békeszerződést. Egy hongkongi elemző szerint Gou indulásával a legrendhagyóbb választási verseny veheti kezdetét, mert ő mindent a pragmatikus üzletember szemszögéből néz, és nem pusztán politikai vagy ideológiai aspektusból.

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei Elindul a tajvani elnökválasztáson a techóriás Foxconn elnökeTúl sokan nyomkodják a mobiljukat vezetés közben isAz Apple is ad a pénzéből a Notre-Dame újjáépítésére
folytatás

Legkedveltebb hírek
Ismét hitelezőket keres Kína legnagyobb technológiai vállalata, azonban az elmúlt hetek történései után most kissé más az alkupozíciója
2019-05-26 19:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Helyi legendák is szólnak a vízbe veszett erdőről
2019-05-26 15:23:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Ősi sarkvidéki jégtakarók maradványai azok a jégrétegek, amelyek 1,6 kilométerre a felszín alatt terülnek el a Mars északi sarkpontjánál ? állapították meg két amerikai egyetem kutatói
2019-05-26 15:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A techóriás segít is.
2019-05-26 14:10:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A Földközi-tengerben az ámbráscet (amely a bálnák egy fajtája) kihalófélben van
2019-05-26 13:52:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A Huawei nem tért le a jól bevált ösvényről, így az idei P-szériájuk is két erősebb modellt kapott, méghozzá egy Lite verzió kíséretében
2019-05-26 13:05:14 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez