Az Audi nettó 65 ezer forinttal rövidítené meg a dolgozóit

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Az Audi nettó 65 ezer forinttal rövidítené meg a dolgozóit

Az Audi Hungaria Zrt. szolíd üzleti évet zárt tavaly, adták hírül március közepén. Ekkor közölték azt is, hogy mekkora prémiumot kaphatnak a dolgozók a 2018-as teljesítés alapján. Az Audi Hungária Független Szakszervezettel (AHFSZ) kötött megállapodás szerint a prémiumot évek óta tavasszal fizetik, mindig a januári alapbért alapul véve. Mint kiderült, a gyár idén önkényesen és egyoldalúan felrúgta ezt a megállapodást.

Az AHFSZ elnökhelyettese, Csalogány György a 24.hu-nak elmondta, véletlenül, szóbeszéd alapján jutott a szakszervezet tudomására, hogy a gyár idén spórolósan fizetné a prémiumot. Vagyis nem a megemelt januári, hanem az alacsonyabb decemberi bér alapján számolna. Rákérdeztek az Audi vezetésénél, és kiderült, hogy valóban erről van szó. És ez jelentős érvágás a dolgozóknak.

Az Audinál a sztrájk eredményeképpen januártól 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emelték a béreket. A tavalyi év után járó prémiumnál 0,9-es szorzót hirdetett ki a cég, azaz 10 százalék híján egyhavi átlagos alapbért mozgóbért jelent a teljesítményt elismerő pluszpénz. Azonban ha nem az idei januári, hanem a tavaly decemberi alapbér alapján számol, azzalátlagosan nettó 65 ezer forinttal rövidítené meg a gyár a munkásait

A szakszervezet nem érti a gyár lépését, egy tippjük azonban van arra, vajon mi lehet a háttérben:

Talán a sztrájk, illetve a bérmegállapodás miatt szükséges a munkatársainktól elvenni a megérdemelt prémiumkifizetés jelentős részét és így megspórolni az extra kiadásokat?

A szakszervezet semmiképpen nem akarja ennyiben hagyni, hogy a gyár megkurtítja a dolgozók prémiumát. Mint oldalukon is írják, szerdán kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek a vállalat vezetésével, illetve  egyeztetést Dr. Knáb Erzsébet személyügyekért felelős igazgatósági taggal.

A szakszervezet szerint a munkáltató érveik és bizonyítékaik ellenére is ragaszkodik az extra spóroláshoz, ezért nem maradt más lehetőségük, minthogy jogi útra tereljék a kérdést, és kollektív munkaügyi vitát kezdeményezzenek az Audi Hungaria Zrt.-vel.

Amennyiben a kollektív munkaügyi vita során sem sikerül a munkáltatót jobb belátásra téríteni, úgy bizalmi értekezletet hívnak össze, és megfontolják további lehetőségeiket. Akár az újabb munkabeszüntetés is szóba jöhet, hogy elérjék a korábbi rend visszaállítását.

A szakszervezet szerint egyértelmű a prémium kifizetésének szabályrendszere, amely tartalmazza azt is, hogy a januári alapbérrel kell számolni. Ez a szabályrendszer a munkáltató és a szakszervezet közötti kollektív erejű megállapodáson nyugszik. így az is egyértelmű szerintük, hogy változtatni is csak a két fél együttes hozzájárulásával lehet. A szakszervezet pedig nem járult hozzá a prémiumkifizetés szabályának megváltoztatásához, szögezte le Csalogány György.

Komoly vállalatvezetés ilyen lépést nem engedhet meg magának. A szakszervezet sem engedheti meg, hogy mindenféle tárgyalás nélkül felrúgja a gyár a köztünk lévő megállapodást. Helyre kell állítanunk munkaügyi kapcsolatainkat, hogy újra egyenrangú félként kezeljenek minket.

Kiemelt kép: Dolgozók az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) által meghirdetett egyhetes sztrájk megkezdésén a győri Audi Hungaria Zrt. gyárudvarán 2019. január 24-én. A szakszervezet 168 órás sztrájkot hirdetett a sikertelen bértárgyalások miatt. MTI/Krizsán Csaba

folytatás

Legkedveltebb hírek
Egy hónapig rabolt egy öttagú, fiatalokból álló banda a Gellért-hegyen és környékén
2019-12-13 12:08:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
?Ez egy hiba, baki, ami még a Fidesz-kormány esetében is megtörténhet? ? mondta a kormánypárti EP-képviselő erről
2019-12-13 11:54:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Több vádlottra súlyosabb ítéletet szabtak ki, de akadtak, akiket minden vádpont alól felmentettek
2019-12-13 11:43:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A T-Systems Magyarország átvilágítását követően a tárgyalások elakadtak? ? ezzel magyarázta a 4iG bizalmas, a munkatársaknak szánt belső levelében, miért álltak el a maguknál jóval nagyobb cég felvásárlásától
2019-12-13 11:35:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A klímavédelem fontos, de nem lehet az emberekkel megfizettetni - mondta Hollik István kormányszóvivő az M1 aktuális csatornán csütörtök este
2019-12-13 11:31:51 | Hozzászólások: 0 | hirextra
Magyar-orosz űrkutatási projektek elindításáról, valamint a Nemzetközi Űrállomásra 2024-2025-ben felküldendő magyar űrhajós kiválasztásának megkezdéséről állapodott meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Moszkvában Dmitij Rogozinnal, a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat igazgatójával
2019-12-13 11:22:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez