Nem jó ötlet sorozatokat nézni alvás közben

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Nem jó ötlet sorozatokat nézni alvás közben

Ahányféle ember, annyiféle alvó létezik. Mindenkinek kicsit mások az alvási szokásai. Vannak, akik takaró nélkül alszanak, vannak, akik nyakig beburkolva, arról nem is beszélve, hogy akadnak, akik bizony fényben szeretnek aludni, míg a legtöbben sötétben. A legnagyobb megosztottság viszont talán abban van, hogy mennyire szeretjük a csendet alvás közben.

Itt alapvetően két típus létezik. Az egyik, aki csöndben alszik, a másik, aki valamilyen háttérzajt igényel alvás közben. És a két csoport, meglepő módon nem is áll egymástól annyira távol.

A hangokra érzékenyebb embereknél az éjszakai zajok komoly problémákat okozhatnak. Mivel az agyunk hirtelen reagál minden gyanús zajra, a veszélyre készülve kortizolt termel a szervezetünk, ami ellensúlyozza az elalvást irányító hormon, a melatonin hatását. Ez azért problémás, mert a szervezetünknek szüksége van a mély alvásra, hogy ezzel kipihenje magát, a kortizol pedig pontosan azt akadályozza meg, hogy eljussunk a mélyalvás állapotába.

Megoldások

A hangokra érzékenyek előtt két megoldás áll. Az egyik a füldugó, vagy a szoba jobb hangszigetelése, amellyel elkerülhetjük, hogy az élesebb zajok felébresszenek minket. Ez viszont nem mindig elég.

A hangokkal kapcsolatban az az érdekes helyzet alakult ki, hogy a különálló, éles hangokra sokkal jobban reagálunk a csöndben, mint amikor folyamatos zajban halljuk őket. A folyamatos zajt az ember könnyedén megszokja, ha az nem túl harsány.

Az olyan hangok pedig, mint a padló nyikorgása, a csöpögő csap, vagy más apró neszek a teljes csöndben könnyedén felébreszthetnek minket. Ha viszont az általános, de még teljesen tolerálható zajszintbe épülnek bele, akkor sokkal kevésbé fogunk felriadni tőlük.

Több megoldás van arra is, ha zajban szeretnénk aludni, de nem szeretnénk állandóan felébredni. Természetesen nem kell egyből a város legforgalmasabb környékére költözni, bár vannak, akiket kifejezetten megnyugtat a forgalom zaja az éjszakában, mert úgy érzik, nincsenek egyedül.

Hanggép

Az úgynevezett sound machine-ok, vagy zajgépek arra jók, hogy emeljék az általános zajszintet, de nem kellemetlen hangokkal, hanem kifejezetten olyanokkal, amelyek nyugtatnak. A nyári eső, a tenger zaja, a madarak csicsergése mind megnyugtató lehet alvás közben.

A rossz megoldás viszont az, ha például sorozatokat nézünk alvás közben. Sokan azért nem szeretnek csöndben aludni, mert pont attól indul be az agyuk, hogy inger nélkül maradnak. Ilyenkor előretör a hétköznapok összes stressze, és alvás helyett gondolkodni kezdenek. A sorozatok pedig megnyugtatásra szolgálnak.

De valójában akkor is működik az agyunk, ha alvás közben már ismerős sorozatokat nézünk, és ez is megakadályozza, hogy eljussunk a mélyalvás állapotába. Ha stresszelünk az egyedülléttől, akkor elalvás előtt érdemes inkább olvasni, vagy relaxálni.

Szponzorált tartalom

A cikk  a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Kiemelt kép: iStockphoto

folytatás

Legkedveltebb hírek
EASCY: erre az öt betűre koncentrál az autóipar összes szereplője
2019-05-22 17:23:27 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tegnap írtuk meg, hogy a Facebookon közölte az Örkény István Színház, hogy ?tekintettel a független és befogadó színházak bizonytalan helyzetére, ebben az évben nem nyújtanak be pályázatot új produkció létrehozására az NKA Színházi Kollégiumához?
2019-05-22 17:17:06 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Elmarasztalta az ATV-t a Kúria, mert május 1. és 13. között egyszer sem hívták be a Munkás
2019-05-22 17:12:24 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Ha az emberi test képességeinek korlátairól van szó, a tudósok gyakran hozzák fel azt az egyszerű tényt, hogy senki sem képes megnyalni a saját könyökét
2019-05-22 17:00:51 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A veresegyházi Fabriczius József Általános Iskola 138 fős tantestületéből 116-an támogatják a május 29-i munkabeszüntetést – írja a Népszava
2019-05-22 17:00:07 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Elég vonzó ajánlattal rukkolt elő az Aldi Angliában és Walesben: harminc olyan önként jelentkezőt keres, aki hajlandó hat héten keresztül kóstolgatni az áruházlánc által ingyenesen rendelkezésére bocsátott borokat, és megosztani róluk a benyomásait
2019-05-22 16:46:09 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez