Megéri nem egyedül aludni

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Megéri nem egyedül aludni

A szakértők tippje szerint az emberiség körülbelül 60 százaléka osztja meg az ágyát valakivel. Már csak az a kérdés, hogy nekik van-e igazuk, vagy azoknak, akik egyedül alszanak.

Mivel az ember az élete mintegy harmadát alvással tölti, kimondhatjuk, hogy az alvás kifejezetten fontos része az életünknek. Főleg azért, mert az alvásunk minősége hatással van az ébren töltött időnk minőségére is. Csak az Egyesült Államokban körülbelül 60 millió ember szenved valamilyen alvással kapcsolatos problémával, már ezért is megéri foglalkozni a kérdéssel.

A társas alvást a modern civilizáció a felnőttség jeleként kezeli. Amint felnőttkorba ér az ember, többé nem alszik egyedül, de ezután sem gondolkodik el azon, vajon ez mennyire befolyásolja az alvása minőségét.

Rossz hatások

És a helyzet nem is egyértelmű! Vannak felmérések, amelyek azt mutatják, hogy a közös alvás nincs jó hatással az alvásminőségünkre. Attól, hogy valaki folyamatosan mozog mellettünk, sokkal többször indul be az agyunk, mintha egyedül aludnánk, és ez akadályoz minket abban, hogy eljussunk a REM-fázisba.

De ez sem feltétlenül számít, mert az emberek nagy része úgy nyilatkozik, hogy számára kielégítőbb, ha valakivel együtt alhat. Az érzelmi faktornak ugyanis legalább akkora szerepe van az alvás minőségében, mint a pszichológiainak.

Persze van különbség aközött, hogy olyan ember alszik-e egyedül, aki általában is egyedül szokott aludni, vagy olyan, aki többnyire a társa mellett alszik, és csak időnként választják el tőle. Utóbbiaknál a különalvás egy kutatás szerint még fel is erősítheti az alvásproblémákat, mert nekik szorongást okoz, ha nem aludhatnak a társuk mellett.

Ritka előny

És van a közös alvásnak egy ritkán emlegetett nagy előnye is: a közösen alvó párok sokszor ?rendszerezik? egymás alvását.

Ezt társas időzítésnek hívják, és az a titka, hogy a partnerének hatása van arra, az illető hogyan osztja be napközben az idejét. Nemcsak az étkezéseik időpontja, hanem az alvásuk időpontja is szinkronizálódik. Ennek egyértelmű haszna az, hogy külön-külön vizsgálva is szabályozottabban alszanak, hiszen kevésbé tudnak eltérni a megszokott normáktól. A rendszeres alvás pedig javíthatja az alvásminőséget is.

A közös alvás és a társas időzítés ugyanakkor fordítva is hat: minél inkább rendeződik egymáshoz egy pár alvása, a kutatások eredményei szerint a kapcsolatuk is annál kielégítőbbé válhat.

Szponzorált tartalom

A cikk  a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Kiemelt kép: iStockphoto

folytatás

Legkedveltebb hírek
EASCY: erre az öt betűre koncentrál az autóipar összes szereplője
2019-05-22 17:23:27 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tegnap írtuk meg, hogy a Facebookon közölte az Örkény István Színház, hogy ?tekintettel a független és befogadó színházak bizonytalan helyzetére, ebben az évben nem nyújtanak be pályázatot új produkció létrehozására az NKA Színházi Kollégiumához?
2019-05-22 17:17:06 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Elmarasztalta az ATV-t a Kúria, mert május 1. és 13. között egyszer sem hívták be a Munkás
2019-05-22 17:12:24 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Ha az emberi test képességeinek korlátairól van szó, a tudósok gyakran hozzák fel azt az egyszerű tényt, hogy senki sem képes megnyalni a saját könyökét
2019-05-22 17:00:51 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A veresegyházi Fabriczius József Általános Iskola 138 fős tantestületéből 116-an támogatják a május 29-i munkabeszüntetést – írja a Népszava
2019-05-22 17:00:07 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Elég vonzó ajánlattal rukkolt elő az Aldi Angliában és Walesben: harminc olyan önként jelentkezőt keres, aki hajlandó hat héten keresztül kóstolgatni az áruházlánc által ingyenesen rendelkezésére bocsátott borokat, és megosztani róluk a benyomásait
2019-05-22 16:46:09 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez