Fogadjuk el, hogy Ed O’Neill nem csak Al Bundy miatt szerethető

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Ellenben őt mindenki ismeri. Emlékezetes sztori pár évvel ezelőttről, mikor a színész éppen a reptéren várakozott az átszállásra, és egy kedves, fiatal, szőke hajú hölgy közös képet akart vele készíteni. A fotó elkészült, a nő hálálkodott, O’Neill pedig csak később látta viszont az elkészült képet: Britney Spears akart szelfizni a legendás sorozatsztárral, és csak a több ezer lájk keltett gyanút Al Bundy megformálójában, hogy bizony épp egy másik hírességgel fényképezkedett.

Az  Egy rém rendes család kétségtelenül meghatározta az amerikai televíziózást, hiszen hosszú ideig sugározta a Fox, világszerte megőrültek érte az emberek, mert O’Neill szerepe tényleg olyasmi volt, amivel a hétköznapi emberek is tudtak azonosulni: Al Bundy munkája katasztrofálisnak tűnt, átlagos házban élt, anyagi problémák határozták meg az életét, és lényegében úgy tűnt valódinak, közelinek ő és családja élete, hogy kicsit sem volt reális. Mindenesetre kajálta az egész világ, számtalan feldolgozása született a sorozatnak (köztük a megbocsáthatatlan magyar verzió), O’Neillt pedig (sok sorozatsztárral egyetemben) durván bestkatyulázták, és a ’90-es évek legvégén nem lehetett látni, hová fut majd ki a színész karrierje. 

Korábban amúgy sörreklámban is feltűnt, 1983-ban. Még a Saturday Night Live színpadán is szerepelt egyszer, a monológját rögtön azzal kezdte, hogy akiknek nincs Fox csatornájuk otthon, ne gondolják azt róla, hogy valami nyugalmazott operatőr, akit engedtek egy kicsit stand-upolni. Majd mesélni kezdett arról, hogy a SNL-ot és az Egy rém rendes családot mennyi támadás érte akkoriban a trágárságuk miatt, de a két műsor így is töretlen népszerűséggel futott. Majd felsétált a színpadra a SNL két szerkesztője, hogy az est sztárja ne nagyon emlegesse egy kalap alatt a két műsort. O’Neill-en persze már röhögött a közönség, végül a Foxtól is érkezett egy fejes, hogy elmondja, picit vissza kellene venni a szitcom esetében a poénokból.

O’Neill egy szkeccsben is szerepelt a SNL-ban, akkor egy férjet alakított, aki későn esik haza a munkából, de a feleségét ez csöppet sem érdekli, mert keresztrejtvényt fejt. A színész jelenetet rendez, de csak magát okolja minden aznapi gondjáért, míg a neje tulajdonképpen semmit nem figyel az egészből.

1997-ben, Al Bundy szerepét otthagyva, nem pihent sokat: epizodista is volt néhány komolyabb nagyjátékfilmben, de tulajdonképpen O’Neill mindig is karakterszínész volt, akiről sem a kilencvenes években, sem azután nem lehetett leszaggatni a cipőboltos béklyókat. Hogy ebből kissé kiszabaduljon, elvállalta a Dragnet ? Gyilkossági akták című bűnügyi sorozat főszerepét, amiben sok más filmjéhez hasonlóan ismételten zsarut alakított, viszont a széria hangvétele nem engedett meg magának semmifajta humort, így a színész 22 epizódon keresztül egészen más oldalát mutatta meg.

Nagy sikerrel, egyben hitelességgel.

Később feltűnt az HBO-n, Luke Perry mellett, mikor a John Cincinnatiből című sorozatban vállalt szerepet. Mivel a nézettség nem úgy alakult, ahogy a stúdió elvárta, lelőtték a sorozatot, O’Neill pedig az ABC látókörébe került: leszerződtették a Modern család egyik főszerepére, ami szintén egy szitcom, csak nem azzal a fajta humorral, amit Al Bundy szerepében megszokott. A készítők mindenképp O’Neillt akarták húzónévnek, ezt összegben is kifejezték: ötször annyit keresett, mint a sorozat többi, öt legjobban fizetett tagja együttvéve.

Sorozatbéli feleségével, Sofía Vergarával – Fotó: Steve Granitz/WireImage

A Modern család humora kétség kívül nem annyira univerzális, mint amilyen a Rém rendesé volt, de hatalmas fogyasztói réteget kiszolgál: 22 Emmy-díjat zsebelt be 2009-es indulása óta, O’Neill négy tévés díjat is besöpört Jay Pritchett szerepéért. Érdekesség, hogy az Emmy-t nem sikerült megnyernie, ahogy korábban a két Golden Globe-ot sem, amire Bundy karaktere miatt jelölték.

Szerintem a Rém rendes egy kicsit polgárpukkasztóbb, a Modern család stílusosabb, még inkább reálisabb. Előbbi sokszor már meseszerű volt. És persze Al is jóval fiatalabb volt, mint Pritchard. Azaz, én voltam jóval fiatalabb

–  fogalmazott pár éve a színész, az új szerep után pedig Ed O’Neill neve ismét jól csengett, frissességgel töltötte el a tévénézőket, hogy régi kedvencüket új szerepben látták, ami baromi nagy ellentéte volt a cipőbolti eladó silány életének. A siker kapcsán O’Neill feltűnt különböző beszélgetős műsorokban is, számtalanszor bizonyítva, hogy a leghíresebb szerepén kívül is egy tök szerethető ember. Ellen DeGeneres műsorában például előjött, mennyire nem ismeri a többi sztárt. A Spears-incidens után a műsorvezető arra kérte a színészt, képek alapján nevezze meg a mutatott hírességeket, ez pedig látványosan nem ment a 72 éves O’Neillnek.

Beyoncét egy Kardashian-tagnak nézte, Ryan Goslingot valamelyik Jonas-fivérnek, de Chris Hemsworth-szel is meggyűlt a baja, őt Brad Pittnek gondolta. Persze közben nem feledkezett meg Thor kapcsán a közönségben ücsörgő lányáról sem.

Ezt tudnom kéne, a lányom odavan a srácért!

Végül még egy tök jó sztori kikerekedett a beszélgetésből: egy Meghan hercegnét ábrázoló fotóról egyből beugrott O’Neillnak, hogy a kis Meghan Markle folyamatosan ott volt az Egy rém rendes család forgatásán, ugyanis az apja operatőrként dolgozott a szitcomban.

A Modern család a 11. évaddal befejeződik majd, O’Neill jelenleg egy YouTube-ra készült sci-fi sorozatban vállalt szerepet (egy epizód erejéig), amit egyébként az a Jordan Peele álmodott meg, akinek a Tűnj el! és a Mi című pszicho-thrillereket is köszönhetjük. A Weird City legelső részében egy meleg pár egyik tagját alakítja O’Neill ? ezt amúgy teljesen ingyen meg is lehet nézni a videómegosztón.

Visszakanyarodva a beskatulyázásra, ezt sok-sok sorozatsztár átélte már, és át is fogja. Említhetjük Neil Patrick Harris Barney Stinsonját, David Schwimmert a Jóbarátokból, de talán Andrew Lincolnt is idevehetjük, aki ugyan már kilépett a Walking Deadből, de kérdés, képes lesz-e érvényesülni karakterén kívül. Ez főként a hozzájuk hasonló színészeknél komoly probléma, akik világhírnévre tettek szert egy tévésorozatban, ami ráadásul évekig futott. Ed O’Neillnál viszont azért érdekes a szerepeit illető egyoldalúság, mert a Rém rendes család tíz évig futott, a Modern család pedig már épp átlépte a kerek évfordulót. Ergo, akár meghatározóbb szerepe is lehetne a 72 éves színésznek Jay Pritchard karaktere. Viszont a kultuszban, a kultuszteremtésben a magyar tévécsatornáknak van leginkább szerepük ? O’Neill esetében mindenképp. Nem lehet megszámolni, hányszor tűzték képernyőre Al Bundy mindennapjait, amitől nyilvánvalóan keletkezik egy becsípődés a tévénézőknél. Nem elhanyagolandó, hogy emiatt a poénok kiismerhetővé, unalmassá, ezerszer látottá válnak, így akár a sorozat megítélése is romolhat.

Emiatt viszont O’Neill-lal kapcsolatban ne legyenek előítéleteink: ő nem Al Bundy, de nem is Jay Pritchard, sőt egyik szerepe sem. Egy nagyszerű színészről beszélhetünk inkább, aki sorozatokon, filmeken kívül is egy szerethető embernek tűnik.

Fotó: Alberto E. Rodriguez/Getty Images for Disney

Kiemelt kép: Daniel Zuchnik/WireImage

folytatás

Legkedveltebb hírek
Luis Nyugat-Mexikó ízvilágát repíti a konyhába, a fogások a partot, a hegyeket és farmokat idézik
2019-05-19 19:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
időjárás-jelentés, 2019. május 19., ...
2019-05-19 18:57:05 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A Bild am Sonntag úgy tudja, a német kancellár hivatalában jelenleg vizsgált forgatókönyvek közé tartozik Peter Altmaier gazdasági miniszter menesztése is
2019-05-19 18:48:14 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A Barcelona 2?2-es döntetlent játszott a spanyol bajnokság 2018/19-es versenykiírásának utolsó mérkőzésén
2019-05-19 18:44:52 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
?A tengerek és óceánok mélye többet rejt a múltunkból, mint a világ összes múzeuma együttvéve? ? mondja Bob Ballard tengerészparancsnok, oceanográfus és felfedező
2019-05-19 18:40:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A népszerű és nagysikerű Mesterszakács sorozat ezúttal a legfiatalabbak kezébe ad fakanalat
2019-05-19 18:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez