Haul videót nézni nagyon is addiktív ? akkor is, ha átvernek

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Miért érdekes hatvanötödjére is azt nézni, mit evett valaki a héten vagy hogy milyen göncöt sikerült 500 forintért turkálnia?

?  kérdeztük legutóbbi influenszer-interjúnkban Baumgartner Katát. Sokra akkor nem jutottuk, így azután mélyedtünk el a vásárlós videók világában. Nyilván ? ahogy a legtöbb külföldi videós trend ? a haul-szerű tartalmak is meghatározóak lettek a magyar YouTube-on.

Mi az a haul videó?

A haul (magyarul zsákmány vagy beszerzés) videó olyan audiovizuális tartalom, amelyben az influenszer azt mutatja be, miket vásárolt. Ezek többnyire drogériában kapható termékek, ruhák, de nem ritka, hogy az élelmiszer-vásárlást is bemutatják. Az unboxing ennek egy továbbfejlesztett verziója: a doboz kibontása is a kamera előtt történik.

Leggyakrabban azokat a videókat kapjuk, amelyek arról szólnak, hogy az influenszer kifosztja a boltok akciós kínálatát, és ezt követőinek mutatja meg. Nem ritkán 20-30 percen keresztül ezt nézzük, a termékeket folyamatosan mutogatja a kamerának. A formátum nyertesei a márkák marketingesei, akik hátradőlve nézik az ingyenreklámot.

Ez a tevékenység érdekli az embereket, sőt ez az egyik legnépszerűbb videós trend a YouTube-on. Legtöbbször egyébként ezek a videók mentegetőzéssel indulnak: a youtuber elmondja, ő nem akarta megcsinálni ezt a videót, de ?rengetegen kérték tőle?.

Egy pár évvel ezelőtti amerikai kutatásban 11 ezer 14 és 51 év közötti női YouTube-fogyasztót kérdeztek meg a témában, ebben a kedvenc videófajtájukról is nyilatkozni kellett.

Kiderült:

háromnegyedük néz haul videókat, a megkérdezett tinédzserek közül pedig tízből heten a haul vagy unboxing videókat kedvelik legjobban az összes videós trend közül. Eltűnőben a hitelesség

Az influenszereknek most már külön helyük van a brandmarketing világában, de a hitelesség kérdése még mindig kényes téma. Ezen nem segít az sem, hogy például a külföldi videósok relatíve nagy sikerrel rombolják a szakma megítélését. Logan Paul, az egyik leghíresebb amerikai influenszer például arról készített videót, hogy egy erdőben levideózott egy öngyilkos férfit, közben meg marhaságokat üvöltött a kamerába. Egy másik videós, Yvona Mendoza vegánként volt jelen a netes kultúrában, majd valaki egy étteremben rajtakapta, hogy halat eszik. Az Unilever multinacionális nagyvállalat vezetője, Keith Weed jól ragadta meg a problémát, miután januárban felszólalt, mert szerinte újra kell építeni a hitelességet:

Bizalom nélkül a reklámnak nincs jövője. A bizalom nélküli márka pusztán egy termék, a bizalom nélküli reklám pedig csak zaj, ami eltűnik.

Épp ezek miatt szigorú szabályozások léptek érvénybe a platformon is: megpróbálják jobban ellenőrizni a hamis követőket, a szponzorált tartalmak feltüntetését minden eddiginél komolyabban ellenőrzik majd.

Miért nem kattintunk el haulról vagy az unboxingról?

Egyes kutatások szerint ennek a két videótípusnak hipnotikus hatása van. A kicsomagolós tartalmaknál például a doboz rejtélye viszi tovább a nézőt, aki egyfajta élményutánzást kap, mert ugyan nem ő bontja ki a csomagot, de ha más csinálja, az valamilyen igényt kielégít. Különösnek hathat a tény, de az ASMR-jelenség egyik kiváltó oka is lehet némely videó. Ez inkább a relaxáció felé viszi el a nézőket.

Egy másik elmélet azt mondja, a gyerekkorból jövő meseolvasás lehet az egyik magyarázat: egy doboz felkelti az érdeklődésünket, kíváncsiak vagyunk, mi lehet a belsejében, így várakozással tölt el minket a kibontása. Különös, de ügyfélélményt is épít, igaz, nem a hagyományos módon. Sok videóban olyan tárgyakat mutatnak be, amiket a fogyasztói társadalomban magasan rangsoroltak, így azok ilyen formában történő megismerése vágyakozással tölti el a nézőt, akár vásárlási hajlamot is indít benne. Hiába nem birtokoljuk az adott tárgyat, a videó nézése közben mégis egy birtoklási érzet keríti hatalmába a nézőt, azaz hiába nem övé a cucc, valahol mégis annak érzi.

Nem véletlen, hogy a haul- és unboxing videók egy része szponzorált tartalom, ami annyit jelent: a kicsomagolandó/bemutatott terméket kapta az influenszer, hogy megmutassa követőinek.

Persze nem mehetünk el a birtoklási vágy mellett sem, ami az ilyen videóktól felerősödhet bennünk. Mindez egyébként azt jelenti, szeretjük, ha minél több dolog lehet a miénk, ezek rendszerint tárgyakban öltenek testet, és egy alapvető kíváncsiság is ott rejtőzik bennünk arról, hogy:

miért vette ezt? Mennyibe került? Honnan volt rá pénze? Miért használja? Vajon kapta? Van neki ugyanolyan cucca, mint nekem? Akkor is nézzük, ha tudjuk, fizettek érte

Ha körülnézünk a magyar influenszer-közegben, gyakran hallhatjuk, hogy úgy kezdődnek a videók,

ezt a csomagot XY cégtől kaptam, hogy megmutassam nektek, és tudjátok, olyat egyébként sem mutatnék nektek, amivel nem tudok azonosulni 100%-ig.

Az ilyen betanult szövegek után erős a gyanú, hogy a videó soha nem készült volna el, ha a cég nem az influenszeren keresztül akarna elérni a követőkhöz. Ezzel nincs is semmi baj, ez is a marketing egyik formája, talán a legnépszerűbb 2019-ben, baj egyedül a körítéssel lehet. Ettől eltekintve a megtekintések gyűlni fognak a videó alatt a fent említett okok miatt, még az sem zavarja a követőket, hogy a hitelesség ebben a 15 percben nem épp a videós legjobb barátja.

Gyakori kifejezés még a ?szereztem valami újat?, amivel a videós nem mondja ki, hogy az adott terméket valahonnan ingyen kapta, netán bújtatott szponzoráció jegyében. Ezt valamiért szeretik hangoztatni a videókban, bár inkább lenne érdemes nyíltan elmondani a követőknek, hogy honnan van az adott termék. Nyilván nem minden esetben igaz a szereztem=kaptam, a lentebbi videóban például elhangzik egy mondat, hogy

szinte nincs olyan nap, hogy ne jönne valami csomagom.

Ez pedig azért is érdekes, mert a Temes Anikó csatorna még csak most lépte át a húszezer feliratkozót, képzeljük el, mennyire hatványozódik ez száz- vagy kétszázezer követő esetében, és akkor még az Instagram-jelenlétet bele sem számoltuk ebbe ? persze, a kettő között van átfedés. Valószínűleg célszerű minden esetben egyértelműen elmondani, ez vagy az a termék ajándék vagy vásárlás útján került-e az influenszerhez, a Guardian riportjában különösen nagy figyelmet kapott a téma április elején.

Ugyanis a hitelességet könnyen el lehet veszíteni, visszaszerezni pedig majdhogynem lehetetlen.

Kiemelt kép: YouTube

folytatás

Legkedveltebb hírek
Fontos összecsapást nyertek meg a Matracosok.
2020-02-24 00:01:35 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
2020 január 14. volt az a dátum, amivel a Windows 7 hivatalosan is elköszönt a felhasználó
2020-02-24 00:00:28 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Rendező: Terry Ingram Szereplők: Sarah Lancaster, Brendan Penny, Jessica Harmon, Gwynyth W
2020-02-23 23:55:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A második adásban Bíró Ica, Curtis és Shane Tusup maszkjáról hullt le lepel, akikkel Kadlecsek Krisz
2020-02-23 23:41:15 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Az est legnagyobb meglepetését kétség kívül Shane Tusup okozta, mikor kiderült, ő volt az Oroszlán jelmez mögött
2020-02-23 23:32:41 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Fokozzuk a hangulatot, mert a szórakoztatás nem áll le
2020-02-23 23:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez