Pénzért árulják Habonyék a kormánypropagandát, de van egy kis baj

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Pénzért árulják Habonyék a kormánypropagandát, de van egy kis baj

Szinte minden tartalom megnyitása előfizetéshez kötött a Habony Árpád befolyási körében V4 News Agency (V4NA) néven indult új nemzetközi hírügynökség oldalán, de regisztrálni nem egykönnyen lehet rajta, így az újságírók egyelőre főként maguknak és a magyar kormánypropagandát közvetítő lapoknak írják a cikkeiket.

A Válasz Online április elején írta meg, hogy az ügynökség londoni székhellyel indul, illetve angolul, magyarul és most már franciául is elérhetőek a tartalmai. Az viszont erős túlzás, hogy elérhetőek, mert a cikkeket csak az előfizetők tudják elolvasni.

Lapunk több e-mail címről is próbált regisztrálni a hírügynökség honlapján, hogy megtudjuk, mik az előfizetés feltételei, arról ugyanis semmilyen információ nincs az oldalon. Az automatikus válaszlevélben az állt, hogy köszönik az érdeklődést és 24 órán belül jelentkeznek a részletekkel. De egyik e-mailünkre sem érkezett válasz azóta sem.

Mindez arra enged következtetni, hogy az oldal tartalmait az indulás után két héttel még csak a V4NA-t már szemléző kormánypárti újságok tudják megtekinteni a szerzőkön kívül.

Az Origo már tolja a szekerüket

Habony Árpád hírügynökségére a magyar és a szerb kormánypárti médián kívül mostanáig elvétve hivatkozott bárki is.

A 100 milliónál is több weboldalt monitorozó Mediatoolkit médiafigyelő adatai szerint április 6. és 23. között összesen 563 alkalommal szerepelt a V4NA kulcsszó az online fellelhető újságcikkekben, 279 alkalommal magyar lapokban, 97-szer szerb, 40-szer pedig bosnyák oldalakon.

A leggyakrabban a szerb Krstarica és Blic mellett a 888.hu, a Lokál, a Bors és az Origo írt cikkeket az új hírügynökségre hivatkozva. Utóbbi például vezető anyagban tálalta a V4NA anyaga alapján, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke majdnem felgyújtotta a ruandai népirtás 25. évfordulójára emlékező delegációt. Ezt a történetet kizárólag a kormánypárti magyar média tálalta a V4NA cikke nyomán, a visegrádi négyek többi tagállamában senki sem szemlézte a cikket, amire részben az is lehet a magyarázat, hogy nem lehet regisztrálni.

Az Origo mostanáig többségében csak olyan írásokat vett át a V4NA-tól, amelyek a kormány propagandájával azonosulnak. Néhány példa ezek közül:

Bírálta a Soros-birodalmat, és egyetértett Orbán Viktorral, ezért kirúgták a híres brit filozófust V4NA: Macron az elnöki palotában fogadta Alex Sorost V4NA: Itt a kapcsolat az Európai Néppárt és Soros között V4NA: Húsvéti tojásfestés okozott gondot egy migráns apának

A Mediatoolkit összesítésében nincs benne, de a Mészáros Lőrinc kezében lévő megyei lapok kivétel nélkül, központilag közölték a V4NA Veres Istvánnal készült interjúját, aki az immár Michelin-csillagos Babel Budapest séfje, a hírügynökség tehát politikamentes tartalmakat is közzétesz majd a jelek szerint.

A V4 News Agency indulásáról több nívós újság is beszámolt, de azóta egyetlen cikket sem vettek át tőlük. A francia Le Monde például azt írta cikkében, Orbánék saját világtalálmánya, hogy fizetőssé tesznek egy propagandaoldalt. A Bloomberg szintén úgy értékelt, hogy a magyar kormány propagandagépezete az európai porondon terjeszkedik. A Reuters szerint mivel Orbán eddig nem tudta kontrollálni a nemzetközi médiát, ami jóval kritikusabb volt vele szemben a hazai sajtónál, szüksége volt egy hírügynökségre, ami szimpatizál vele.

A TV2-től igazoltak főszerkesztőt

A V4 News Agency rövidre szabott impresszuma szerint a főszerkesztő Tóth Tamás.

A 24.hu úgy tudja, hogy a TV2 nemrég távozott, kalandos előéletű hírigazgató-helyetteséről van szó. A közmédia 2016-ban épp a 24.hu cikke nyomán döntött úgy, hogy visszahívja Tóth Tamás Antalt az Új Média és Teletext Kft. nevű leányvállalatának felügyelőbizottságából, mert a bíróság 2021-ig jogerősen eltiltotta attól, hogy vezető tisztségviselő legyen bármely cégnél. Mindezt azért, mert egy korábbi vállalkozását kényszertörléssel szüntették meg, cége pedig adótartozást hátrahagyva szűnt meg.

Tóth Tamás Antal Fotó: Marjai János / MTI

Az eltiltott vezetőnek egyébként épp a szabályszerűség ellenőrzése volt a feladata az MTVA leányvállalatánál.

Tóth Tamás Antalt egy évvel később, 2017-ben nevezték ki a TV2 hírigazgató-helyettesének, de idén március elején teljesen váratlanul távozott. A csatorna szűkszavú, mindössze két mondatos közleményébe a tényen kívül csupán annyit írtak, hogy a hírigazgatóság köszöni Tóth Tamás Antal addig elvégzett munkáját.

A döntésben szerepet játszhatott az is, hogy Tóth Tamás Antal már tárgyalásban állhatott a V4 News Agencyvel. A Media1 megkeresésére a TV2 sajtóosztálya mindössze annyit közölt, hogy átszervezés lesz a csatornánál és a hírigazgató-helyettesi posztot egyúttal meg is szüntetik.

Tóth Tamás Antalt telefonon értük utol, de nem kívánt nyilatkozni.

Kiemelt kép: Mohai Balázs / MTI

folytatás

Legkedveltebb hírek
Ajánló - Szereplők: Morgan Freeman, Woody Harrelson, Michael Caine, Mark Ruffalo, Dave Fra
2019-08-25 01:35:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Rendező: Fred Olen Ray Szereplők: Daphne Zuniga, Tim Abell, Adam Huss, Gianna DiDonato
2019-08-25 01:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Az Athletic Bilbao 1?1-es döntetlent játszott a Getafe vendégeként a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (La Liga) 2
2019-08-24 23:41:21 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ajánló - Columbo filmek hétköznap esténként a JockyTV-n!
2019-08-24 23:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Gabriel Fernandez olyan gólt akasztott Jasper Cillessennek, amit a legnagyobb sztárok is megirigyelnek
2019-08-24 23:26:33 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez