24 órában nyomja a darálós metált egy robot, amit mi is hallgathatunk

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
24 órában nyomja a darálós metált egy robot, amit mi is hallgathatunk

Korábban már több alkalommal is írtunk olyan algoritmusokról, amik képesek zenét előállítani, vagy egy népszerű előadó stílusában új dalokat létrehozni. A Google már 2016-ban bemutatta Magenta nevű projektjét, amelynek keretében egy nyílt forráskódú gépi tanulási motor segítségével tanítják a mesterséges intelligenciát (MI) zeneszerzésre és a képzőművészeti alkotások készítésére tanítani. A ?generatív zene? fogalma egyáltalán nem új, és lényegében mindig ugyanarról a működési elvről van szó: az MI begyűjti a lehető legtöbb zenét, ezeket alkotóelemeire és struktúrái bontja, majd a szerzett tudást feldolgozva újabb dalokat készít.

Arra viszont még nem volt példa, hogy egy MI csak és kizárólag metálzenét állítson elő, ráadásul a nap 24 órájában, és ezt a YouTube-on is hallgathassuk.

Pont ezt csinálja a két kutatót takaró Dadabots duó saját szoftvere, ami neurális hálózatokat mozgósít a metál műveléséhez. Az algoritmus adatbázisába korábban az Archspire nevű death metal zenekar dalait táplálták be, a zenekar munkásságában felfedezett mintázatok alapján pedig új számokat komponál a robot, ?aki” Relentless Doppelganger előadónéven fut a YouTube-on (ezt a nevet akár egy random zenekarnév-generátor, egy másik robotcimbi is adhatta volna neki).

Az élő közvetítés gyakorlatilag egy vég nélküli dara, amit huzamosabb ideig hallgatva azért feltűnhet pár furcsaság: például a vokálok itt-ott random, indokolatlan helyekre kerülnek, néha pedig mintha elfáradna a ?zenekar?, és megszakad a klimpírozás, de azért akadnak jó pillanatok is. A szoftver egyik készítője szerint az Archspire stílusából nyúlt gyors blast beatek azért valamennyire mindig összetartják a kompozíciókat.

És mi a közönség reakciója? A cikk írásának pillanatában éppen 200-an hallgatják a könyörtelen doppelgangert, olyan kommentárokat fűzve a performanszhoz, mint:

Ez tényleg a sátán zenéje!

Ez már teljesen mizantróp!

Majdnem egy napig ment!

Experimental, avantgárd és merész!

Olyan, mintha a Cryptopsy visszafele játszana.

Nem ez az első alkalom, hogy a Dadabots csapata mesterséges intelligencia segítségével állít elő zenét, 2018-ban egy egész albumnyi anyagot generáltattak programjukkal, akkor a Krallice dalait hívták segítségül.

Persze egy sor fontos kérdést felvet a dolog, például hogy kié ilyenkor a jogdíj? Ha a Dadabots árusítaná a zenéjét, akkor azoknak a zenekaroknak is fizetni kéne, akiknek a dalaiból tanult a robot? Ez a kérdés már tényleg a jövő zenéje, de izgalmas gondolatokat vet fel az MI ilyen típusú etikai dilemmáival kapcsolatban.

Kiemelt kép: FRANK RUMPENHORST / DPA / AFP

Lehet-e művész egy mesterséges intelligenciából?Magenta névre hallgat az az AI-rendszer, amely a Google fejlesztőlaborjából érkezik és várhatóan zenét, illetve vizuális művészeti alkotásokat készít majd. Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei 24 órában nyomja a darálós metált egy robot, amit mi is hallgathatunkA britek nem zárják ki a Huaweit az 5G-beruházásokbólFélmilliárd forint közpénzből kapnának wifit a budapesti turisták
folytatás

Legkedveltebb hírek
Fairbell igazgatóként és edzőként is próbál helytállni, ami nem megy zökkenőmentesen, ezért válaszút elé kerül
2019-05-25 23:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Rendező: Rudolf Péter Szereplők: Rudolf Péter, Csuja Imre, Reviczky Gábor, Gáspár Sándor,
2019-05-25 23:25:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Megérkeznek a felszabadító kormánykatonák, de Udoékat továbbra is embertelen körülmények között tartják fogva, amiért a lázadókat is gyógyították
2019-05-25 22:50:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Negyven másodperc. Ennyit ért az M1 hírfolyamában az utóbbi idők egyik legnagyobb botránya, ame
2019-05-25 22:17:17 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Ajánló - Hőhullám péntek esténként a Zenebutikon!
2019-05-25 22:15:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A rekordbajnok története során 19. alkalommal diadalmaskodott a kupában. (Sport)
2019-05-25 22:13:26 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez