Felmentették a Debreceni Egyetem nemzetközileg is elismert professzorát

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Felmentették a Debreceni Egyetem nemzetközileg is elismert professzorát

Május 10-ével valamennyi egyetemi munkája és feladata alól felmentették a Debreceni Egyetemen a nemzetközileg is ismert és elismert népegészségügyi szakembert, prof. dr. Ádány Rózát ? értesült a MedicalOnline.

Az egészségügyi szakportál azt írja, Ádány Rózát, a Debreceni Egyetem (DE) Népegészségügyi Kar Megelőző Orvostani Intézetének egyetemi tanárát nyugdíjazzák, bár  hozzáteszik, a felsőoktatási törvény 70 éves korig engedélyezi az egyetemi tanárok foglalkoztatását, az egyetem szenátusa korábban olyan határozatot fogadott el, amely szerint a 65. életévüket betöltött egyetemi tanárok alkalmazását évente kell jóváhagyni.

A szakembernek folyamatban voltak akadémiai és nemzetközi kutatási programjai, ennek ellenére az intézetet május 10-ével el kell hagynia, ezután be sem járhat az intézetbe, és a Debreceni Egyetemen semmilyen munkát nem vállalhat.

Ádány Róza azon túl, hogy az intézet egyetemi tanára, az Egészségügyi Világszervezet Európai Tanácsadó Testületének társelnöke is. Évtizedek óta szorgalmazz egy átfogó, nemzeti népegészségügyi program kidolgozását. Ádány évtizedek óta szorgalmazza a roma lakosság egészségi állapotának javítását, többek között erről beszélt egy márciusi interjúban, amit a Magyar Nemzetnek adott.

2017-ben a népegészségügyi helyzet javításáért együttműködési megállapodást kötött az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága és a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesülete, amelynek szakértői csapata a megállapodás nyomán Ádány Róza vezetésével kidolgozta a Nemzeti Népegészségügyi Program 2018?2030 címet viselő szakpolitikai stratégiai tervezetet.

Horváth Ildikó államtitkár a Kórházszövetség áprilisi konferenciáján arról beszélt, hogy az Ádány Róza-féle népegészségügyi stratégiára alapozza népegészségügyi programját a minisztérium. A MedicalOnline minisztériumi forrásból úgy értesült, hogy a professzorasszony korábban találkozott Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterrel is, aki arra kérte, hogy legyen a tárcánál kidolgozott népegészségügyi program ?arca?, azonban a lap forrása szerint ez a gyümölcsözőnek ígérkező kapcsolat megszakadt.

Kiemelt kép: Czeglédi Zsolt / MTI

folytatás

Legkedveltebb hírek
Brazíliában már hét százalékukat támadta meg a Covid-19, de még senki sem halt meg
2020-07-09 16:45:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A kérdésben nem a főváros, hanem a kerületek dönthetnek majd
2020-07-09 16:31:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Az indoklás szerint megnehezítenék, akár meghiúsítanák a nyomozást
2020-07-09 16:26:16 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A koronavírus-járvány okozta kihívások továbbra is jelen vannak - hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár
2020-07-09 16:09:18 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Online demonstrációt készített elő a napokban a Dunaferr DV
2020-07-09 16:07:21 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez