Felmentették a Debreceni Egyetem nemzetközileg is elismert professzorát

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Felmentették a Debreceni Egyetem nemzetközileg is elismert professzorát

Május 10-ével valamennyi egyetemi munkája és feladata alól felmentették a Debreceni Egyetemen a nemzetközileg is ismert és elismert népegészségügyi szakembert, prof. dr. Ádány Rózát ? értesült a MedicalOnline.

Az egészségügyi szakportál azt írja, Ádány Rózát, a Debreceni Egyetem (DE) Népegészségügyi Kar Megelőző Orvostani Intézetének egyetemi tanárát nyugdíjazzák, bár  hozzáteszik, a felsőoktatási törvény 70 éves korig engedélyezi az egyetemi tanárok foglalkoztatását, az egyetem szenátusa korábban olyan határozatot fogadott el, amely szerint a 65. életévüket betöltött egyetemi tanárok alkalmazását évente kell jóváhagyni.

A szakembernek folyamatban voltak akadémiai és nemzetközi kutatási programjai, ennek ellenére az intézetet május 10-ével el kell hagynia, ezután be sem járhat az intézetbe, és a Debreceni Egyetemen semmilyen munkát nem vállalhat.

Ádány Róza azon túl, hogy az intézet egyetemi tanára, az Egészségügyi Világszervezet Európai Tanácsadó Testületének társelnöke is. Évtizedek óta szorgalmazz egy átfogó, nemzeti népegészségügyi program kidolgozását. Ádány évtizedek óta szorgalmazza a roma lakosság egészségi állapotának javítását, többek között erről beszélt egy márciusi interjúban, amit a Magyar Nemzetnek adott.

2017-ben a népegészségügyi helyzet javításáért együttműködési megállapodást kötött az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága és a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesülete, amelynek szakértői csapata a megállapodás nyomán Ádány Róza vezetésével kidolgozta a Nemzeti Népegészségügyi Program 2018?2030 címet viselő szakpolitikai stratégiai tervezetet.

Horváth Ildikó államtitkár a Kórházszövetség áprilisi konferenciáján arról beszélt, hogy az Ádány Róza-féle népegészségügyi stratégiára alapozza népegészségügyi programját a minisztérium. A MedicalOnline minisztériumi forrásból úgy értesült, hogy a professzorasszony korábban találkozott Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterrel is, aki arra kérte, hogy legyen a tárcánál kidolgozott népegészségügyi program ?arca?, azonban a lap forrása szerint ez a gyümölcsözőnek ígérkező kapcsolat megszakadt.

Kiemelt kép: Czeglédi Zsolt / MTI

folytatás

Legkedveltebb hírek
Megszólalt a nő, aki kővel ütött agyon egy teknőst Szombathelyen még a fideszes
2019-06-16 19:35:38 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Meghan hercegné és Priyanka Chopra egy televíziós gálán ismerkedtek még 2016 környékén, majd szép lassan a legjobb barátnőkké váltak ? legalábbis a külföldi sajtó szerint
2019-06-16 18:55:47 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Harminc évvel ezelőtt temették újra Budapesten Nagy Imrét és négy társát, a kerek évforduló alkalmából ingyenes Szabadságkoncertet tartanak a Hősök terén
2019-06-16 18:52:50 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A lett Krists Neilands győzelmével ért véget a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny, a másik két dobogós helyen pedig hazai versenyzők végeztek, Dina Márton és Valter Attila
2019-06-16 18:46:36 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez