Néppárti kilépés: Orbánt kötik a szabályok

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Néppárti kilépés: Orbánt kötik a szabályok

A Népszavának Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund elemzője azt mondta, Orbán Viktor bejelentése, hogy a Fidesz nem támogatja Manfred Webert, majd a CDU-elnök arra adott válasza egyértelművé tette, erről a pontról már nincs visszaút.

Csak az kérdés, mikor, hogyan történik meg a szakítás. A szakértő szerint a kormányfő lépése akkor tűnhet racionálisnak, ha ő már tudja, hogy megszületett a döntés a Fidesz kizárásáról vagy úgy értesült, hogy mégsem Weber lesz a befutó. Utóbbi esetben szerinte elszámította magát a magyar kormányfő.

Ha csak a téteket akarta emelni, akkor megismételte a hibát, amit a Juncker elleni kampánnyal, mert nyugati partnerei ugyanazt a hatalmi logikát követik, mint ő, kevésbé tolerálják politikai,  hatalmi kérdésekben az árulást, mint a demokrácia, a jogállamiság leépítését.

A Népszava szerint Orbán nyilván nem várja meg a kizárást, inkább ő ?fordít hátat?, de nem lesz könnyű dolga. 

A Fidesz ugyanis alapszabályába foglalta, hogy a párt az EPP tagja. Ezt módosítani kell, erre viszont csak a kongresszus jogosult. Az alapszabály szerint minimum 30 nap kell annak összehívásához, így Orbán Viktornak sietnie kell, ha hivatalos felhatalmazással akarja bejelenteni a távozást.

Bizonytalan Weber jövője

Amire Hegedűs Dániel utalt, arról ír a Magyar Hírlap, amely szerint Michel Barnier Brexit-főtárgyaló lehet a titkos favorit az Európai Bizottság elnöki posztjára. A magyar kormányfő és a Fidesz öt éve őt támogatta Junckerrel szemben. Az Európai Szerencsejáték Szövetség (EGBA) honlapja szerint a legnagyobb esélye továbbra is Webernek van a bizottsági elnökségre, de a második helyen, egyre növekvő eséllyel Barnier áll.

A lap szerint ő lehet a titkos favorit, mert Weberrel ellentétben többször is betöltött magas végrehajtó tisztséget, elismertsége széleskörű, a Der Spiegel múlthavi elemzése szerint az ő politikai ambíciója ?Brüsszel legrosszabbul őrzött titka?, és őt a csúcsjelölti rendszerrel szemben kritikus francia elnök, Emmanuel Macron is támogatná.

A Fidesz és a Néppárt: ennek a románcnak végeA miniszterelnök már a hatalmon lévő szélsőjobbosokkal keresi a kapcsolatot. És meg is találja.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

folytatás

Legkedveltebb hírek
Néhány hét alatt gyökeresen megváltozott az európai emberek élete, a kormányok példátlanul szigorú intézkedéseket vezettek be a járvány elleni küzdelem jegyében
2020-03-30 20:23:11 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság engedélyezte a malária ellen is alkalmazott hidroxiklorokin-szulfát és a klorokin-foszfát nevű szerek alkalmazását az új típusú koronavírus kezelésére
2020-03-30 20:13:41 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Fél Európa kiakadt a magyar kormánynak adott korlátlan felhatalmazás miatt
2020-03-30 20:01:14 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Átment a törvény, Orbán megkapta a felhatalmazást
2020-03-30 20:00:42 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Nem viselhetnek szájmaszkot az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai, a szolgálat vezetése nem engedélyezi azt ? derül ki abból a március 12-ei keltezésű levélből, ami a 24
2020-03-30 19:50:39 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez