Ezeket a funkciókat hozza az új Android

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Ezeket a funkciókat hozza az új Android

A Google megtartotta éves I/O nevű fejlesztői konferenciáját, ahol a cég rendszerint bemutatja szoftveres és hardveres újdonságait. Ahogy várható volt, idén is ezen az eseményen beszéltek többet a következő teljes értékű Android operációs rendszerről, ami ősszel jelenik meg hivatalosan.

Hogy az eddig Android Q néven emlegetett mobilszoftver végül melyik édesség nevét kapja meg utótagként, az csak később derül ki. Most egyelőre annyi hírrel szolgált a keresőóriás, hogy elindul a bétateszt harmadik, nyílt fázisa, aminek köszönhetően már szélesebb körben kipróbálhatók az újdonságok a hivatalos megjelenés előtt. Az új rendszert bárki letöltheti ezen a linken, aki kompatibilis készüléket használ.

Ezekre a készülékekre tölthető:

Asus ZenFone 5Z, Essential Phone, Huawei Mate 20 Pro, LGE G8, Nokia 8.1, OnePlus 6T, Oppo Reno, Realme 3 Pro, Sony Xperia XZ3, Tecno Spark 3 Pro, Vivo X27, Vivo Nex S, Vivo Nex A, Xiaomi Mi 9, Xiaomi Mi Mix 3 5G, Google Pixel 3, Google Pixel 3 XL, Google Pixel 2, Google Pixel 2 XL, Google Pixel, Google Pixel XL.

Ugyan a mobiljaink ma már folyamatosan velünk vannak, néhány esetben le kell csatlakoznunk, ezt könnyíti meg a hagyományos ne zavarj, vagy repülő mód. A következő Androiddal debütál egy harmadik lehetőség is, amit a Google Fókusz módnak (Focus Mode) nevezett el.

Ennek lényege, hogy azokat az alkalmazásokat letilthatjuk a háttérben, amikről úgy gondoljuk, hogy elterelik a figyelmünket, de egyes értesítéseket átengedhetünk a szűrőn. Beállíthatjuk például, hogy a Facebook, Instagram vagy más alkalmazásoktól ne kapjunk semmilyen üzenetet, de mondjuk az e-mail klienstől igen.

Time for a time out? With Focus Mode, you can get things done distraction free by selecting the apps you want to stay active and pausing everything else you don't. #io19 pic.twitter.com/Pq74lnsUU3

— Google (@Google) May 7, 2019

Megérkezik a már sokat emlegetett natív Sötét mód (Dark Mode), aminek aktiválásakor minden egyes androidos app elsötétül. Ugyan a korai béta időszakban is kipróbálhatták a felhasználók, de eddig nem volt lehetőség ki-, bekapcsolni. A visszajelzések szerint a Google valóban teljesen sötét feketetét használ, nem pedig sötétszürkét, ami jót tesz az üzemidőnek, hiszen a mobilnak nem kell megvilágítania ezeket a területeket az OLED-kijelzőkön.

A Google másik újítása, hogy minden lejátszott videó élő feliratozást (Live Caption) kap annak köszönhetően, hogy megoldották a készüléken történő gépi tanulást. Történjen az a mobil galéria appjában, a weben, vagy videochatekben, a Google egy kis fekete sávban kiírja az elhangzó szavakat. Ugyan a fejlesztés elsősorban a süketek dolgát egyszerűsíti meg, bárkinek hasznos lehet, aki például fülhallgató nélkül egy nyilvános helyen szeretne belenézni egy videóba.

Az Android Q-tól kezdve a Google nem bízza a gyártókra a frissítési csomagok kiadását, azokat a Play Áruházon keresztül közvetlenül lehet majd letölteni a Project Mainline projekt keretén belül. Az új rendszer előnye, hogy így az egyes modulok külön kaphatnak javításokat, például csak a kameraszoftver. A cég ezzel kívánja megelőzni, hogy egy javítás esetlegesen megzavarjon más működő funkciókat.

Továbbá:

A mesterséges intelligenciával megtámogatott Smart Reply, azaz okos válaszadás a külsős üzenőappokba is bekerül. A Google Térképben inkognitó módot is választhatunk majd weben és appban egyaránt. Megújul a gesztusvezérlés, több hasonlóságot mutatva az iOS-szel. Az új operációs rendszer támogatja a hajtogatható kijelzős mobilokat, és az 5G-t, ezzel felkészülve a jövőre.

(Kiemelt kép: Christoph Dernbach/dpa)

folytatás

Legkedveltebb hírek
Nagy galiba lehet az 51-es körzet lerohanásából
2019-08-21 20:01:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Nagy-Britannia bronzkori lakói egy sor bélparazita jelenlétével küzdöttek életük során, amelyek nagy valószínűséggel a halak, békák és puhatestűek nyersen történt elfogyasztásával kerültek szervezetükbe, derült ki egy mintegy 3000 éves ürülékmintákon végrehajtott vizsgálatból
2019-08-21 19:46:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Nem csökken az anti-Facebook, azaz a TikTok nevű alkalmazás népszerűsége, az androidosoknál csak az iOS-esek imádják jobban
2019-08-21 19:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Az óceán lassan megeszi a roncsot.
2019-08-21 17:48:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Csoportos pert indítottak a Google ellen azok az amerikai felhasználók, akik hangszóró-, illetve mikrofonhibát tapasztaltak Pixel telefonjukban
2019-08-21 17:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A Szépművészeti Múzeum főigazgatói álláshelyére kiírt pályázat eredményes lezárultát követően Prof
2019-08-21 16:51:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez