Most William Barr igazságügyminiszter került célkeresztbe a Mueller-jelentés miatt

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Most William Barr igazságügyminiszter került célkeresztbe a Mueller-jelentés miatt

Az Egyesült Államokban egyes demokrata párti politikusok alkotmányos válságot emlegetnek, a képviselőház igazságügyi bizottsága pedig megszavazta, hogy William Barr igazságügyi minisztert vonják felelősségre a Mueller-jelentéssel kapcsolatban.

A voksolás eredménye egyelőre csak azt jelenti, hogy a bizottság a képviselőház egészének szavazását javasolta Barr esetleges felelősségre vonásáról. Ha ez megtörténik, akkor az igazságügyi miniszterre perek sora várhat, amely pénzbüntetéssel vagy akár szabadságvesztéssel érhet véget. Jerrold Nadler, a demokrata többségű képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke ennek hatására szerdán este újságíróknak nyilatkozva azt mondta: Amerika alkotmányos válsággal néz szembe. A képviselőházi szavazásra ?nagyon gyorsan sor kerülhet” – jelentette ki.

Az igazságügyi tárca vezetője ugyanis – miután meghallgatta őt a szenátus igazságügyi bizottsága, és ezen heves vita volt – a képviselőházi bizottság előtt már nem akart megjelenni, hogy beszámoljon a Mueller-jelentésről, továbbá a minisztérium közölte azt is, hogy nem adja át a Mueller-jelentés szerkesztetlen teljes változatát a törvényalkotóknak. A jelentés kiadásához a Fehér Ház sem járult hozzá.

A jelentést a Robert Mueller vezette különleges bizottság készítette el csaknem két esztendeig tartó munka után. A bizottság részben azt vizsgálta, hogy a 2016-os elnökválasztási kampány során a később megválasztott Donald Trump és kampánycsapatának munkatársai összejátszottak-e oroszokkal, részben pedig azt, hogy Donald Trump nem akadályozta-e az igazságszolgáltatást. Az első ügyben a bizottság válasza egyértelműen nemleges volt, az igazságszolgáltatás akadályozása kérdésében pedig azt állapította meg, hogy nincs elegendő bizonyíték a feltételezés alátámasztására. A konzekvenciák levonását azonban az igazságügyi miniszterre bízta, aki ezek után megállapította: az elnök nem akadályozta az igazságszolgáltatást.

Jerrold Nadler szerdán – a képviselőházi bizottsági szavazás után – megismételte korábban már többször hangoztatott véleményét, miszerint William Barr ?Donald Trump személyes ügyvédje”, továbbá ?nem őszinte a kongresszussal”. A demokrata párti politikus azzal vádolta meg a minisztériumot és a Fehér Házat egyaránt, hogy ellenzi “a kongresszus kormányzati koordináló szerepét”, és ?elzárják az információkat az amerikai nép elől”.

Képtelenség, hogy a kormány minden információt megtartson a végrehajtó hatalomnál

– mondta az újságíróknak Nadler, és azt fejtegette, hogy a kongresszus sem jut azokhoz az információkhoz, amelyek pedig szükségesek lennének a döntéshozatalhoz. Majd így fogalmazott:

Hosszú idő óta beszélünk arról, hogy alkotmányos válsághoz közelítünk. És most, íme, benne vagyunk. Alkotmányos válság van. Az Egyesült Államok azt kockáztatja, hogy zsarnokságba süllyed.

?Mélyen kiábrándító, hogy az amerikai nép választott képviselői úgy döntöttek, előadnak egy ilyen fölösleges politikai színjátékot” – reagált a szavazásra és Nadler kijelentéseire Kerri Kupec, az igazságügyi minisztérium szóvivője. Hangsúlyozta: a minisztériumot senki sem kényszerítheti törvénysértésre azzal, hogy titkosított dokumentumokat szolgáltat ki.

Szerdán a képviselőház hírszerzési bizottsága is beidézte William Barrt, és meghallgatásra szóló idézést küldött Donald Trump idősebb fiának is. Mindkettőjüket a Mueller-vizsgálat Oroszországgal összefüggő részleteiről faggatnák. (MTI)

folytatás

Legkedveltebb hírek
Csak a véletlennek köszönhető, hogy a nő nem szenvedett csonttörést a bántalmazás következtében
2020-05-29 21:09:39 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A BMW Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója leszögezte, hogy a munkálatok folyta
2020-05-29 20:40:17 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Cindy Crawford Instagramon is megosztotta követőivel, hogy 22 éve házasodott össze férjével, Rande Gerberrel, akivel azóta is együtt vannak
2020-05-29 20:39:02 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Gabi ismét átvette a vezetést Dorci ellen, azonban a különbség köztük csupán csak egy pont volt
2020-05-29 20:33:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A BRFK azért nem oszlatta fel a vonulást, mert nem érkezett bejelentés
2020-05-29 20:32:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Zigby álmatlan éjszakája 
2020-05-29 20:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez