Zöldséget, gyümölcsöt és energiát termelő ökokatedrálisként tervezte újra a Notre-Dame-ot egy belga sztárépítész

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Zöldséget, gyümölcsöt és energiát termelő ökokatedrálisként tervezte újra a Notre-Dame-ot egy belga sztárépítész

Nem csak a kereszténység, de a természet temploma is lenne a nemrég leégett Notre-Dame, ha Vincent Callebaut tervei alapján építenék újjá. A belga sztárépítész speciális kristályüvegből építene új tetőt és tornyot, ami alatt egy tetőkertet hozna létre. Ezzel a megoldással az épület több energiát termelne, mint amennyit felhasznál, a kertből pedig 21 tonna zöldséget és gyümölcsöt lehetne szüretelni évente ? írja az Arch Daily című építészeti portál.

A ledőlt huszártorony helyére álmodott új torony, a tetőszerkezettel együtt olyan, mintha valaki egy leplet csippente meg és emelné az ég felé. Callebaut ezzel a formával fejezi ki az épület spiritualitását, és szimbolizálja Jézus feltámadását, és ezzel együtt a Notre Dame újjászületését is. A projekt ezért kapta a Palingenesis nevet, ami a görögül újjászületést jelent.

Kép: Vincent Callebaut Architectures

A tetőszerkezet váza tölgyfából készülne, a kristályüveg-panelek által termelt napenergiát hidrogén üzemanyagcellákban tárolnák, illetve szétosztanák a környező épületek között. A belga építész szerkezete, illetve a tetőkert gondoskodnának télen az épület fűtéséről, nyáron pedig a hűtéséről. Az önkéntesek munkájával megtermelt zöldséget és gyümölcsöt, a katedrális mellett tartott heti piacon adnák el, a bevételből pedig a rászorulókat segítenék.

A francia kormány nemzetközi tervpályázatot írt ki a Notre-Dame tetőszerkezetének és huszártornyának újjáépítésére. Erre versenyre készítette el Callebaut a Palingenesis terveit.

Édouard Phillipe francia kormányfő korábban azt nyilatkozta, a beérkező pályamunkák alapján döntik majd el, hogy a tűzben összedőlt, XIX. századi torony másolatát építik vissza a katedrálisra, a korábbi, XVIII. századi huszártornyot, esetleg a még korábbi, huszártorony nélküli formában állítják helyre az épületet, vagy valami egészen új, kortárs megoldást választanak az újjáépítés során.

A Palingenesis projektről további képeket az építész weblapján, IDE kattintva talál.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Az elmúlt évek legnagyobb mulatós slágerei egy csokorban
2020-02-20 01:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Müllerék megértik, hogy Tardos országos kémprogramot futtatott, és folytatnák a nyomozást
2020-02-20 00:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A Drágám, add az életed! című, hétköznap esténként jelentkező show adásaiban egy héten keresztül jól ismert párok férfi tagjai versengenek úgy, hogy szívük hölgye dönt sorsukról! A humoros ügyességi, vagy éppen embert próbáló feladatokat az a pasi
2020-02-19 23:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Brianna végre kikerül a kórházból, Christyt pedig kérdőre vonja, amiért a kérése ellenére is felvette a kapcsolatot a családjával
2020-02-19 23:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Eddig sosem látott feladatban kellett helytállnia a versenyzőknek, hiszen ezúttal nem magukért kellett küzdeniük, hanem egymásért! Ez rendesen felkavarta az eseményeket, hiszen egy teljesen új taktikát kellett kidolgoznia a versenyzőknek
2020-02-19 22:48:09 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
 Végjátékra készülnek a versenyzők! Vajon hogy alakul a futam?
2020-02-19 22:47:47 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez