Börtönbe csukták a venezuelai ellenzék vezetőjének helyettesét

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Börtönbe csukták a venezuelai ellenzék vezetőjének helyettesét

Az Egyesült Államok és a világ számos másik országa által Venezuela jogszerű elnökének elismert Joan Guaidó és hívei a múlt héten sikertelenül próbáltak meg leváltani az országot vezető Nicolás Maduro rezsimjét. Bár kezdetben úgy tűnt, hogy a Guaidó vezette ellenzék sikerrel járhat, a hadsereg végül kitartott Maduro mellett és a puccs meghiúsult. A puccskísérletről részletesen itt olvashat:

Megpuccsolt puccs Venezuelában, Trump emeli a tétetJól indult, de egyelőre elmaradt a hatalomváltás Venezuelában. Marad a nagyhatalmi huzakodás a háttérben. De vajon mit forral Donald Trump?

Edgar Zambrano, az ellenzék által vezetett nemzetgyűlés elnökhelyettese a múlt héten maga is részt vett a Maduro elleni sikertelen felkelésben. Zambrano elfogására, egy a puccs elbukását követő széleskörű kormányzati visszavágás részeként került sor. Miután a legfelsőbb bíróság összeesküvéssel, lázadással és árulással vádolta meg őket, a Madurót támogató alkotmányozó gyűlés kedden megfosztotta Zambranót és öt ellenzéki képviselőtársát mentelmi joguktól. Zambranót ez után fogták el a titkosszolgálat ügynökei és szállították el a hírhedt El Helicoide politikai börtönbe.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma Zambrano fogvatartását törvénytelennek és elfogadhatatlannak nevezte.

Guaidó tweetjében Zambrano elrablásáról írt és Maduro kormányát támadva, az autoriter rezsimekre jellemző akciónak nevezte helyettesének bebörtönzését.

La dictadura ha secuestrado al Vicepresidente de la @AsambleaVE a manos de su policía política. Llegaron al absurdo de llevárselo en una grúa, a bordo de su vehículo, violando todos los procesos y exhibiendo el autoritarismo al cual obedecen.

— Juan Guaidó (@jguaido) May 9, 2019

Guaidó ugyanakkor hisz abban, hogy mozgalma kitart és Maduro rezsimje már a végnapjait éli.

Puccs helyett ellenzéki kudarc volt a munka ünnepeEgy pillanatig úgy tűnt, hogy az ellenzéknek sikerül megpuccsolnia a venezuelai elnököt, de végül elmaradt a fordulat.

Forrás: Guardian

Kiemelt kép: Federico PARRA / AFP

folytatás

Legkedveltebb hírek
Ömerék Hüseyinhez tartanak, hogy csapdába csalják őt
2019-06-18 13:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Miképp lehet mozgósítani a bizonytalanokat az előválasztásra; miképp magyarázhatóak az egymásnak ellentmondó számok; a celebség vagy a városvezetői rutin hozza meg a sikert ? interjú Pulai Andrással, a Publicus Intézet vezetőjével
2019-06-18 13:27:45 | Hozzászólások: 0 | Népszava
időjárás-jelentés, 2019. június 18., kedd,...
2019-06-18 13:07:26 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A volt MTI-vezér is a Budai Várban szeretett volna élni, ami egy lakáscserének köszönhetően össze is jött, így Belénessy Csaba 98 ezer forintos lakbér fejében él a 118 négyzetméteres önkormányzati lakásban
2019-06-18 13:05:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Goldie Hawn és élete párja, Kurt Russell az Amalfi-part közelében egy yachton vakációztak
2019-06-18 13:04:20 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Komjáthi Imre így tiltakozik a magyar dolgozók rabszolgasorban tartása ellen
2019-06-18 13:03:03 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez