Börtönbe csukták a venezuelai ellenzék vezetőjének helyettesét

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Börtönbe csukták a venezuelai ellenzék vezetőjének helyettesét

Az Egyesült Államok és a világ számos másik országa által Venezuela jogszerű elnökének elismert Joan Guaidó és hívei a múlt héten sikertelenül próbáltak meg leváltani az országot vezető Nicolás Maduro rezsimjét. Bár kezdetben úgy tűnt, hogy a Guaidó vezette ellenzék sikerrel járhat, a hadsereg végül kitartott Maduro mellett és a puccs meghiúsult. A puccskísérletről részletesen itt olvashat:

Megpuccsolt puccs Venezuelában, Trump emeli a tétetJól indult, de egyelőre elmaradt a hatalomváltás Venezuelában. Marad a nagyhatalmi huzakodás a háttérben. De vajon mit forral Donald Trump?

Edgar Zambrano, az ellenzék által vezetett nemzetgyűlés elnökhelyettese a múlt héten maga is részt vett a Maduro elleni sikertelen felkelésben. Zambrano elfogására, egy a puccs elbukását követő széleskörű kormányzati visszavágás részeként került sor. Miután a legfelsőbb bíróság összeesküvéssel, lázadással és árulással vádolta meg őket, a Madurót támogató alkotmányozó gyűlés kedden megfosztotta Zambranót és öt ellenzéki képviselőtársát mentelmi joguktól. Zambranót ez után fogták el a titkosszolgálat ügynökei és szállították el a hírhedt El Helicoide politikai börtönbe.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma Zambrano fogvatartását törvénytelennek és elfogadhatatlannak nevezte.

Guaidó tweetjében Zambrano elrablásáról írt és Maduro kormányát támadva, az autoriter rezsimekre jellemző akciónak nevezte helyettesének bebörtönzését.

La dictadura ha secuestrado al Vicepresidente de la @AsambleaVE a manos de su policía política. Llegaron al absurdo de llevárselo en una grúa, a bordo de su vehículo, violando todos los procesos y exhibiendo el autoritarismo al cual obedecen.

— Juan Guaidó (@jguaido) May 9, 2019

Guaidó ugyanakkor hisz abban, hogy mozgalma kitart és Maduro rezsimje már a végnapjait éli.

Puccs helyett ellenzéki kudarc volt a munka ünnepeEgy pillanatig úgy tűnt, hogy az ellenzéknek sikerül megpuccsolnia a venezuelai elnököt, de végül elmaradt a fordulat.

Forrás: Guardian

Kiemelt kép: Federico PARRA / AFP

folytatás

Legkedveltebb hírek
Rendező: Rod Hardy Szereplők: Michael Caine, Patrick Dempsey, Mia Sara, Bryan Brown, Adewa
2020-01-26 16:45:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A manchesteriek brazil támadója két perc leforgása alatt duplázott
2020-01-26 15:58:50 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Csenyéte az ország legszegényebb települése. A mentők szerint ?a biztonságos betegellátás érde
2020-01-26 15:48:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Cukorbetegsége miatt veszthette életét a külügyminisztérium államtitkára szerint
2020-01-26 15:36:55 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez