Azért ettek embereket az elődeink, mert az volt a legegyszerűbb

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Azért ettek embereket az elődeink, mert az volt a legegyszerűbb

A Spanyol Emberi Evolúciós Kutatóközpont tudósai arra akartak rájönni, hogy az elődeink miért választották inkább a kannibalizmust a mamutok helyett – kiderült, hogy a dolognak leginkább gyakorlati haszna volt, az embert ugyanis könnyebb volt levadászni, mint a nagy ragadozókat, és több hasznos tápanyagot lehetett a húsából nyerni – írja az IFL Science.

A kutatók a Homo antecessor nevű emberelődöt kutatták, amelyről egyelőre még nem száz százalékos biztossággal lehet megállapítani, hogy a Homo sapiens őse, de ha igen, akkor a neandervölgyi és a Homo sapiens közös ősét jelentő hiányzó láncszemet jelentheti. A Homo antecessor viszonylag gyakran fanyalodott a kannibálságra, a kutatás szerint méghozzá azért, mert ráfordított energia alapján ez volt a legkifizetődőbb élelemszerzési módszer.

ősember Kép: estt/Thinkstock

A Homo antecessor Nyugat-Európában élt nagyjából 1,2 millió és 800 ezer évvel ezelőtt. Tudjuk, hogy nem ez az egyetlen emberelőd, amely kannibalizmusra adta a fejét, de az biztos, hogy hozzá köthető egy spanyolországi 800 ezer éves lelet, amely jelenleg a legrégebbi emberevésre utaló nyom a világon.

A  Journal of Human Evolution tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a Homo antecessor azért fanyalodott rá fajtársaira, amiért a legtöbb kannibál, amely nem vallási vagy egyéb kulturális rituálé keretein belül ette meg az embereket:

sokkal egyszerűbb volt őket levadászni, mint a mamutot.

A legtöbb ilyen emberelőd ugyanis azt vette számításba, hogy mennyi ráfordított energiával mennyi tápanyagot lehet nyerni vadászat közben, az emberevés pedig általában elég optimális volt mindkét szempontból. Annak ellenére, hogy az emberi húsban nincs annyi tápanyag, mint a vadállatokéban, azért még mindig jobban megérte a lassabb és közelebb táborozó embereket megenni, mint a veszélyes vadállatokat.

2017-ben egyébként Ig Nobel-díjat ért az a kutatás, amelyben Dr. James Cole kiszámította, mennyire tápanyagdús az emberi hús – kiderült, hogy egyáltalán nem az. Ezért a kutató úgy gondolta, hogy számos kannibál emberfaj akkor ette meg a társait, ha azok természetes okokból haltak meg, így nem kellett őket levadászni sem, de legalább élelmet jelentettek.

Nagy Nikoletta korábbi cikkei Azért ettek embereket az elődeink, mert az volt a legegyszerűbbKiderülhet, honnan jön az univerzum aranykészleteEz az első videó arról, ahogy az immunrendszer lyukat lő egy baktériumba
folytatás

Legkedveltebb hírek
Olaszország és Spanyolország lett a néhány héttel ezelőtt az európai uniós csúcstalálkozón elfogadott, a koronavírus-járvány gazdasági hatásait enyhíteni hivatott helyreállítási alap legnagyobb haszonélvezője
2020-08-10 20:40:05 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Kína nem ismer pardont, a szabadságjogok pedig hidegen hagyják
2020-08-10 20:25:50 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Lemond a libanoni kormány Merkely Béla: Elérkeztünk a második hullám küszöbére Egy újfehértói rendezvény összes résztevője karanténba került Először engedélyeztek koronavírus-gyógyszert Még mindig nem tért magához a halálos érdi tömegverekedés egyik sérültje Bejegyezték a Van Másik Kft
2020-08-10 20:10:05 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A Semmelweis Egyetemen rektora szerint a vírus egyértelműen a hazai közösségi térben kering
2020-08-10 20:03:47 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez