Mi történne, ha a Föld felé tartana egy aszteroida?

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Mi történne, ha a Föld felé tartana egy aszteroida?

2019. május elején a NASA, nemzetközi partnerei és egyéb amerikai szövetségi szervezetek átfogó gyakorlatot hajtottak végre, hogy felkészüljenek egy lehetséges becsapódásra ? írja az IFLScience. A szakértők azt is szimulálták, hogy mi történne, ha a kitalált aszteroida a Földdel ütközne.

Az eredmények nem voltak túl biztatóak.

A kutatók az elkövetkező nyolc évet modellezték egy elképzelt forgatókönyv alapján öt napon keresztül. A szimulációban egy kitalált égitest, a 100-300 méter átmérőjű 2019 PDC tartott a bolygó irányába, az első napon még 1:100 volt az esélye a becsapódásnak, később azonban egyre nőtt a veszély.

A harmadik napon, azaz 2021. decemberében egy modellezett űrszondát küldtek az égitesthez. Később, 2024 augusztusában további űreszközök is érkeztek, melyeket a 2019 PDC-be irányítottak, hogy eltereljék azt, a missziók azonban sikertelenek voltak.

A negyedik szimulált napon aztán el tudták terelni az objektumot, egy kisebb, 50-80 méter széles darabja viszont továbbra is a Föld, egészen pontosan New York felé tartott. A törmelék ráadásul megsemmisítette az aszteroidát figyelő űreszközt, így a szakértőknek alig voltak ismereteik a 2019 PDC maradványáról.

Fotó: iStock

A csapat végül a második nap után újból felvetette, hogy nukleáris fegyverrel kéne megsemmisíteni az égitestet. Ezt az ötletet korábban azért utasították el, mert a detonáció során létrejövő darabkák akár nagyobb területet is fenyegethetnek, mint egy egyben lévő aszteroida. A számítások alapján a 300 kilotonna hatóerejű fegyvert a 2019 PDC-től 145 méterre lett volna érdemes robbantani, ezzel ugyanis elterelhették, vagy meg is semmisíthették volna a fennmaradt darabot.

A stratégiával egy 2018-as gyakorlaton sikerült megóvni a virtuális Tokiót, 2019-ben ugyanakkor politikai ellentétek miatt nem alkalmaztak nukleáris csapást.

Éppen ezért megkezdték New York felkészítését a legrosszabbra.

A szimulációban az aszteroida 19 kilométer per másodperces sebességgel lépett be a légkörbe, és a Central Park felett 15 kilométerrel robbant fel. A detonáció hatalmas károkat okozott, és egy 15 kilométer sugarú körben mindent elpusztított.

Hasonló esetekben az lehet a kulcs, hogy a hatóságok milyen hatékonyan tudják evakuálni a lakosokat, állataikat, értékeiket, hogyan tudják áttelepíteni a vegyi üzemeket és egyéb potenciálisan veszélyes épületeket, illetve a műemlékeket. Bár a NASA szerint igen kicsi az esélye, hogy egy jelentős károkat okozó objektum ütközzön a Földnek, az idei gyakorlat azt mutatja, hogy nem állunk készen egy nagyobb aszteroida érkezésére.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!?

Kiemelt fotó: iStock

folytatás

Legkedveltebb hírek
Három magyar versenyző is aranyérmet nyert vasárnap az úszó Mare Nostrum sorozat befejező, harmadik állomásának második napján
2019-06-16 21:22:33 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Sok munkát ad a vasárnapi vihar a tűzoltóknak, délután Bács-Kiskun és Pest megyébe, este pedig már Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe is riasztották őket kidőlt fák, lefújt tetőcserepek és leszakadt vezetékek miatt – tájékoztatta a katasztrófavédelem az MTI-t
2019-06-16 21:20:23 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Egy éve leginkább a világ különböző tájairól beérkező furcsa hírek váltották ki a legnagyobb érdeklődést, például egy kenyai férfi lebukásának története, aki akárhogy próbálta titkolni felesége előtt, hogy olykor szeretkezget a szobalányukkal, végül a lehető legbizarrabb módon bukott le egy szállodában
2019-06-16 21:12:18 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Szécsényi-Nagy Kristóf hozzátette: a lakásvásárlásoknál a jelzáloghitel-szerződéshez kapcsolódó kötelezettségvállaló nyilatkozat díja a közjegyzői szerződés szokásos munkadíjának 30 százaléka lesz az eddigi 50 százalék helyett
2019-06-16 21:08:38 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Hszi Csin-ping - akit hazájában gyakran a Micimackóhoz hasonlítanak - igen nagyra értékelte a gesztust
2019-06-16 21:05:28 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A Skóciában született Alex Ferns az HBO nagy sikerrel vetített Csernobil című sorozatának egyetlen epizódjában, ugyanakkor ikonikus szerepben tűnt fel: ő alakította a Glukhov nevű férfit, akinek a vezetésével a szovjet bányászok megakadályozták, hogy az 1986
2019-06-16 21:04:03 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez