Macskapiszokkal kopaszították magukat a nők

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Mint minden korban, a nők a reneszánsz idején is egy szépségideálnak próbáltak megfelelni, és mint mindig, ezt ekkoriban is a férfiak határozták meg, és ekkoriban is meglehetősen irreális elvárásokat támasztottak.

A reneszánsz szépségideál megformálásában igen nagy szerepe volt Petrarcának, aki életművének jelentős részét szentelte Laura de Novesnek, illetve az iránta érzett beteljesületlen ? és az asszony férjezettsége miatt reménytelenül beteljesíthetetlen ? szerelmének.

Rózsás homlok

Laura szépségének egyik fő eleme volt Petrarca szerint a széles és magas ?rózsás homlok, arany koronával?, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy a költő a nőben a spirituális tisztaság és szépség megtestesülését látta. Noha ? ahogy mi sem ? a korabeli olvasók sem tudhatták, valójában hogyan is festett a hús-vér Laura, ez a jellegzetesség számos a korban festett képen is megjelent, ahogy például Alessio Baldovinetti festményen is látható.

A művész minden bizonnyal az álomképhez igazította modelljének vonásait, a nők pedig a való életben is megpróbáltak az elérhetetlen ideálhoz hasonulni.

Alessio Baldovinetti: Egy hölgy portréja sárgában. Forrás: The Yorck Project /Wikipedia Szépészeti praktikák

Mivel a korban a testi megjelenést ráadásul a lélek kivetülésének tartották, nem kevés olyan fájdalmas vagy veszélyes praktika volt, amelyet a nők kipróbáltak, hogy szépnek lássák őket.

A homlok esetében elsődleges fegyverük a borotva volt, a mégis galád módon előbújó hajszálakat pedig csipesszel szedegették ki. Mivel ez igen fájdalmas és időigényes dolog volt, egyes nők ecetes, meszes, sőt macskapiszokkal összekevert kencét kentek a szőrteleníteni kívánt homlokfelületre, és noha ez valóban eltávolította a hajat, gyakran a bőr is cafatokban távozott vele.

(Szerző: Caroline Campbell, a brit Nemzeti Képtár kutatási igazgatója)

folytatás

Legkedveltebb hírek
Két napja dolgozik a robbanás sújtotta Bejrútban egy magyar orvoscsoport
2020-08-09 18:07:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Nagy utat tettek meg a romák az üldöztetéstől és a rabszolgaságtól odáig, hogy elismert szakemberek, értelmiségiek, politikusok, orvosok és írók legyenek, az előítéleteket mégsem sikerült legyőzniük
2020-08-09 18:02:23 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A Red Bull holland versenyzője gumitaktikájának köszönhetően megelőzte a mercedeses riválisait
2020-08-09 17:39:08 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Hétfőn északon és nyugaton alakulhat ki zápor, zivatar, elsősorban a délutáni, esti órákban
2020-08-09 17:27:28 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez