Se Orbán, se Trump nem való a Fehér Házba

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Se Orbán, se Trump nem való a Fehér Házba

A Klubrádió reggeli műsorában Max Bergmann arról beszélt, hogy Orbán Viktor szétveri a demokratikus intézményeket,  politizálásának pedig teret adott Donald Trump azzal, hogy meghívta a Fehér Házba. A magyaroknak tudniuk kell, hogy a kongresszusban a republikánusok éppúgy elítélik a kormányfő politikáját, mint a demokraták. Az EP-választás az amerikaiakat nem érdekelte, az időzítés véletlen, de Orbánnak jól jön.

Azt a látszatot kelti, hogy hiteles vezető a világpolitikában, noha a közvélemény ?páriának?, szélsőjobboldalinak, megbízhatatlan  partnernek tartja. Az amerikai agytröszt elemzője egészen biztos abban, hogy Steve Bannon, aki maga isEurópa megosztásán dolgozik, lobbizott Orbán érdekében.

Trump a találkozóval azt igazolhatja, hogy vannak szövetségesei Európában. Pedig ?nagyon nem szeretik őt a kontinensen?, amelyet meg akar osztani. Nála ez ideológiai megközelítés, számos becsmérlő kijelentést tett az EU-ról, világos, hogy nem érdeke az erős Európa, ami ugyanaz a séma, mint az oroszoknál. Trump akárcsak Putyin, megosztásra törekszik, ami azonban az amerikai törvényhozásban teljesen elfogadhatatlan ? tette hozzá.

Orbán oroszbarát-politikája Trumpnál azonban nem fekete pont, éppen ellenkezőleg és megtalálják a közös hangot a migrációs ügyekben is, és Trump ezzel lehetőséget kap arra, hogy odaszúrjon Merkelnek.

Tulajdonképpen két olyan ?szélsőjobbos vezető? dicséri majd egymást, aki az antidemokratikus kormányzást testesíti meg.

Orbán régebben kormányoz, sikeresebb ebben, de Trump az utóbbi időben azért megmutatta, ő is tudja, miként kell leépíteni a fékek és ellensúlyok rendszerét. Orbán inspiráció, jó példa a számára, miként lehet valaki autoriter vezető. A Center for American Progress elemzője szerint Trumpnál ?Amerika-ellenesebb? elnök még nem volt, ami szégyen rájuk nézve, az pedig, hogy meghívta Orbánt, egy újabb folt az elnökségén.

Köthetnek nagy fegyverüzletet, de mivel Magyarország az oroszok ?trójai falova? lett, már nem tekinthető megbízható NATO-szövetségesnek, amit nem fog Trump komolyan felvetni. Viszont ott még demokratikus választások vannak, és remélhetőleg 2021-ben már nem Trumpnak fogják hívni az elnököt és akkor Orbán politikájának a megítélése radikálisan megváltozik.

Max Bergmann szerint CEU-ügyben a kongresszus és a külügy igyekezett megtenni mindent a maga részéről, a Fehér Ház volt gyengekezű, ami szintén azt erősíti, hogy Trump nem elkötelezett a demokrácia, a liberális intézmények és a jogállam mellett. Ha komolyan akarta volna, megállítja Orbánt.

Megszületett a CEU-megállapodás, a magyar kormányon múlik az egyetem sorsaA müncheni egyetem aláírt a CEU-val.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

folytatás

Legkedveltebb hírek
Rendező: Mike Barker Szereplők: William Hurt, Ethan Hawke, Charlie Cox, Eddie Marsan, Gill
2019-09-23 09:20:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Egy pláza előtt verekedett össze másokkal
2019-09-23 08:43:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Október elején jelenik meg a HVG 2020-as középiskolai kiadványa a legjobb magyarországi gimnáziumok rangsorával
2019-09-23 08:42:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A Wales elleni selejtezőt nézők nélkül játszatják le, a szlovákok fellebbeztek a központi döntés ellen
2019-09-23 08:41:36 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez