Három és fél milliárdért vett festményt a magyar állam

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Három és fél milliárdért vett festményt a magyar állam

Átadták a Szabolcs utcában az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) Liget Budapest projekt keretében elkészült épületét – írja az MTI. Az átadón ott volt Orbán Viktor is, aki bejelentette: a Szépművészeti Múzeum számára a magyar állam megvásárolta Pierre-Auguste Renoir Fekvő női akt című festményét. Az alkotás 12,3 millió dollárba, három és fél milliárd forintba került, és május 24-től lehet majd megnézni.

Pierre-Auguste Renoir a magyar állam által, a Szépművészeti Múzeum számára megvásárolt, Fekvő női akt című festménye a Liget Budapest projekt keretében felépült Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületének átadásán 2019. május 14-én. MTI/Máthé Zoltán

Az épület átadásán Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója elmondta, hogy olyan korszerű őrzőhely létesült három múzeum több tízezer műtárgyának, amely léptékében és minőségében is a világ élvonalába tartozik, és amihez hasonló itt még nem létezett soha. A 20 milliárd forintos beruházás sok évtizedre megoldja az eddigi gyűjteményi és raktározási problémákat – tette hozzá. Az új intézmény a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint háromszázezer műtárgyának megőrzéséhez és tudományos feldolgozásához biztosít hátteret.

Baán László köszönetet mondott a kormánynak és a miniszterelnöknek, amiért olyan minőségben vállalta fel a Liget Budapest projektet, amelyre ?csak a legnagyobb kultúrnemzetek képesek”, és méltatta a Vasáros Zsolt vezette Narmer Építészeti Stúdiót is, mert ?minden ízében végiggondolt, elegáns és nagyvonalú épületet álmodott meg”. Most, hogy megvolt az átadás, kezdődhet a múzeumi technológia beépítése, majd a műtárgyak beköltöztetése.

A Liget Budapest Projekt keretében elkészült Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) épületegyüttese a Városliget melletti Szabolcs utcában, az egykori kórház területén 2019. május 14-én. MTI/Máthé Zoltán

A korábban bezárt Szabolcs utcai kórház területén, barnamezős beruházásként megvalósult OMRRK központi épülete a térszint alatt négy emeleten ad otthont a világszínvonalú múzeumi raktáraknak, a föld felett pedig három szinten a restaurátor-műhelyeknek és laboroknak, melyek a legmagasabb színvonalú tudományos és technikai hátteret fogják biztosítani az ott dolgozó szakembereknek.

A 37 ezer négyzetméteres épületegyüttesben működik majd a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) is. A KEMKI több mint 3000 négyzetméteres otthonában könyv- és iratarchívum is segíti majd a kutatók munkáját. Ennek alapját a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint egy évszázad alatt gyűjtött dokumentációs anyaga szolgáltatja, amely kiegészült az Artpool és az egykori Képző- és Iparművészeti Lektorátus archívumával. Ezzel mintegy másfél millió dokumentum lesz elérhető a kutatók számára.

Az OMRRK területén egy új, 13 ezer négyzetméteres parkot is kialakítottak, amely hamarosan szabadon látogatható lesz nyitvatartási időben, de helyet kapott egy látogatóközpont, kiállítótér és egy étterem is.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

folytatás

Legkedveltebb hírek
Nézd újra a Ninja Warrior 2018 legutóbbi adását!
2019-06-25 23:50:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Marosvölgyi Noémi az Epizódfináléban az egyetlen ninja-lány volt, aki feljutott a Pokoli Toronyba
2019-06-25 23:43:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Pajor Dávid pilótaként jól működik a levegőben, ám a Kifogás végén mégis vízbe zuhant
2019-06-25 23:42:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tom Holland Stephen Colbert vendége volt reklámozni az új Pókember-filmet, ahol szóba került a kapcsolata Jake Gyllenhaallal is, akivel elég jól összebarátkozott a film sajtókörú
2019-06-25 22:20:52 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
José Julián végre újra visszanyerte a látását, aminek mindenki nagyon örül
2019-06-25 22:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Változatlanul bujkálnak a rendőrök elől Oregon republikánus szenátorai, akik a klímaváltozást érintő egyik szavazás megakadályozása céljából távoztak a múlt héten a helyi szenátusból, és Kate Brown demokrata párti kormányzó hiába szólította fel őket, hogy jelenjenek meg a munkahelyükön
2019-06-25 21:41:40 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez