Garancsi cége a Fideszt hagyta kalózplakátolni, most már az ellenzéket is hagynia kell

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Garancsi cége a Fideszt hagyta kalózplakátolni, most már az ellenzéket is hagynia kell

Rendhagyó módon feldrótozott Fidesz-plakátok tűntek fel az elmúlt hetekben az országban több helyen a közvilágítási oszlopokon. A szavazókörök közelében álló oszlopokra kihelyezett EP-választási plakátok miatt a Pest megyei Választási Bizottság (PMVB) múlt szerdán már el is marasztalta a milliárdos Garancsi István cégét. Az oszlopreklámokra specializálódott ESMA Reklám Zrt.-től ugyanis az ellenzéki DK hiába kért saját plakátjainak oszlophasználati engedélyt.

A PMVB döntése kimondta, hogy az ESMA megsértette az esélyegyenlőség elvét, és egyben el is tiltotta a Fidesz-közeli céget a további jogsértésektől.

Az ESMA azonban nem hagyta annyiban, fellebbezett, azt állítva, hogy a Fidesznek sem adott ki engedélyt. A szabálytalanul vagy engedély nélkül kihelyezett plakátokért darabonként 150 ezer forintos bírságot lehet kiróni a pártokra.

Mivel az ESMA tudott a barkácsplakátokról, de nem szedte le azokat, az elmúlt hetekben egyszerűen hagyta, hogy a kormánypárt ingyen és bérmentve, engedély nélkül használja az általa bérelt ELMÜ-oszlopokat. Erről azonban nem tett említést abban a levélben, amit a hirdetési feltételek iránt érdeklődő DK-nak válaszként megküldött.

A Garancsi-cég fellebbezését hétfőn a Nemzeti Választási Bizottság tárgyalta, és helyt is adott neki.

Az NVB szerint a passzív magatartás a tételes jogszabályi rendelkezések hiányában nem róható fel az ESMÁ-nak. Azaz a cég nem vonható felelősségre azért, hogy nem lépett fel a Fidesz plakátolóinak jogellenes magatartásával szemben. Ez esetben viszont azt is tűrnie kell, ha más pártok is kihelyezik a plakátjaikat. Az esélyegyenlőség megsértése akkor következne be, ha az ESMA egyes pártok esetében tűrné a plakátolást, mások esetében viszont eltávolítaná a hirdetéseket.

Az ESMA egyébként így sem maradt a választási időszakban fizetős politikai reklámok nélkül. A klasszikus karos reklámtartókon az elmúlt hetekben a kormányzati családtámogatási hirdetmények lógtak szerte az országban a villanyoszlopokon.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Rendező: Steno Szereplők: Bud Spencer, Enzo Cannavale, Werner Pochath, Desmond Thompson, J
2019-07-20 23:35:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Rendező: Francis Veber Szereplők: Pierre Richard, Gérard Depardieu, Jean Carmet
2019-07-20 23:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Rendező: Jake Helgren Szereplők: Cameron Richardson, Paula Trickey, Spencer Locke, Jake Sa
2019-07-20 22:20:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Nem használt a lebeszélés, cselekedni kellett.
2019-07-20 21:46:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A British Airways brit légitársaság közleményben jelentette be, hogy biztonsági okokból hét napra felfüggeszti kairói járatait
2019-07-20 21:39:39 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez