Garancsi cége a Fideszt hagyta kalózplakátolni, most már az ellenzéket is hagynia kell

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Garancsi cége a Fideszt hagyta kalózplakátolni, most már az ellenzéket is hagynia kell

Rendhagyó módon feldrótozott Fidesz-plakátok tűntek fel az elmúlt hetekben az országban több helyen a közvilágítási oszlopokon. A szavazókörök közelében álló oszlopokra kihelyezett EP-választási plakátok miatt a Pest megyei Választási Bizottság (PMVB) múlt szerdán már el is marasztalta a milliárdos Garancsi István cégét. Az oszlopreklámokra specializálódott ESMA Reklám Zrt.-től ugyanis az ellenzéki DK hiába kért saját plakátjainak oszlophasználati engedélyt.

A PMVB döntése kimondta, hogy az ESMA megsértette az esélyegyenlőség elvét, és egyben el is tiltotta a Fidesz-közeli céget a további jogsértésektől.

Az ESMA azonban nem hagyta annyiban, fellebbezett, azt állítva, hogy a Fidesznek sem adott ki engedélyt. A szabálytalanul vagy engedély nélkül kihelyezett plakátokért darabonként 150 ezer forintos bírságot lehet kiróni a pártokra.

Mivel az ESMA tudott a barkácsplakátokról, de nem szedte le azokat, az elmúlt hetekben egyszerűen hagyta, hogy a kormánypárt ingyen és bérmentve, engedély nélkül használja az általa bérelt ELMÜ-oszlopokat. Erről azonban nem tett említést abban a levélben, amit a hirdetési feltételek iránt érdeklődő DK-nak válaszként megküldött.

A Garancsi-cég fellebbezését hétfőn a Nemzeti Választási Bizottság tárgyalta, és helyt is adott neki.

Az NVB szerint a passzív magatartás a tételes jogszabályi rendelkezések hiányában nem róható fel az ESMÁ-nak. Azaz a cég nem vonható felelősségre azért, hogy nem lépett fel a Fidesz plakátolóinak jogellenes magatartásával szemben. Ez esetben viszont azt is tűrnie kell, ha más pártok is kihelyezik a plakátjaikat. Az esélyegyenlőség megsértése akkor következne be, ha az ESMA egyes pártok esetében tűrné a plakátolást, mások esetében viszont eltávolítaná a hirdetéseket.

Az ESMA egyébként így sem maradt a választási időszakban fizetős politikai reklámok nélkül. A klasszikus karos reklámtartókon az elmúlt hetekben a kormányzati családtámogatási hirdetmények lógtak szerte az országban a villanyoszlopokon.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Ömerék Hüseyinhez tartanak, hogy csapdába csalják őt
2019-06-18 13:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Miképp lehet mozgósítani a bizonytalanokat az előválasztásra; miképp magyarázhatóak az egymásnak ellentmondó számok; a celebség vagy a városvezetői rutin hozza meg a sikert ? interjú Pulai Andrással, a Publicus Intézet vezetőjével
2019-06-18 13:27:45 | Hozzászólások: 0 | Népszava
időjárás-jelentés, 2019. június 18., kedd,...
2019-06-18 13:07:26 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A volt MTI-vezér is a Budai Várban szeretett volna élni, ami egy lakáscserének köszönhetően össze is jött, így Belénessy Csaba 98 ezer forintos lakbér fejében él a 118 négyzetméteres önkormányzati lakásban
2019-06-18 13:05:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Goldie Hawn és élete párja, Kurt Russell az Amalfi-part közelében egy yachton vakációztak
2019-06-18 13:04:20 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Komjáthi Imre így tiltakozik a magyar dolgozók rabszolgasorban tartása ellen
2019-06-18 13:03:03 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez