Színhatások ? így válassz homlokzati színt a házadnak

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Színhatások ? így válassz homlokzati színt a házadnak

Hosszú évtizedekig kell együtt élned majd a házad színével, ezért egyáltalán nem mindegy, milyet választasz. A hirtelen, elhamarkodott érzelmi döntés helyett azt javasoljuk, fontold meg az alábbiakat!

Ne dönts a karosszékből!

Az első és legfontosabb tanács, hogy soha ne dönts a házad színéről egy számítógép képernyőjén látott tetszetős árnyalat alapján. A színek ugyanis a monitoron és a valóságban egészen eltérőek lehetnek, sőt, ha meg is egyeznek, egy nagy felületen, élőben egészen más benyomást keltenek. A legokosabb, ha meglátogatod a kereskedőt, kikéred az elérhető színek mintáit, és ezek közül választasz. Még jobb, ha ?működés közben? látod a színeket ? vagyis folyamatosan figyeled a házakat, és keresel közöttük egy olyat, aminek az árnyalata tökéletesen egyezik a te elképzeléseiddel. Bátran kopogtass be a tulajdonoshoz, kérd el tőle a színkódot és a felhasznált anyagok márkáját, típusát!

Segédlet falfestéshez ? te is meg tudod csinálni!Ismerkedjünk meg néhány hasznos trükkel, amelyekkel gyorsabbá és hatékonyabbá tehetjük ezt a munkát.

Azt is nézd meg, hogy az adott szín milyen felülettel párosul azon a házon: egy nagyon sima és egy rücskös, textúrált vakolat ugyanis egészen másként adja vissza ugyan azt az árnyalatot, és eltérő hatást kelt majd. Ha pontosan ugyan olyat szeretnél, akkor nem csak a színt, de a struktúrát is le kell másolnod!

Fények és árnyékok játéka

Járd körül a házad többször is színezés előtt, és alaposan figyeld meg, milyen fényhatások érik! Nézd meg verőfényes napsütésben, felhős időben, vedd figyelembe a rá vetülő árnyékokat ? például egy fáét vagy a szomszéd épületekét ?, a szomszédos házak színét, és általában a környezet árnyalatait. Ezekhez a tényezőkhöz keresd meg a legmegfelelőbb színt, és válassz olyat, ami a leginkább harmonizál velük, ám egyúttal megfelelően ki is fejezi az ízlésvilágod és az egyéniséged is.

Ismerd meg a helyi szabályokat!

Bizonyos területeken az építési szabályzat meghatározza, hogy milyen homlokzati színek használhatók. Különösen jellemző ez olyan helyeken, ahol sok a műemléki épület vagy igen markáns, egyedi a városrész arculata, de ott is érdemes ?gyanakodni? speciális szabályokra, ahol értékes és különleges a természeti környezet és a hozzá kötődő építkezési hagyományok ? mint például a Balaton-felvidék több régiójában. Mielőtt elkezdesz töprengeni a házad homlokzatának árnyalatain, és beleélnéd magad egy szívednek kedves színbe, menj el a helyi önkormányzathoz, és az építési osztályon kérdezz rá, vannak-e megkötések, előírások ebben a kérdésben.

Épület mérete, funkciója, tagolása, környezete

Lehet, hogy mindig ibolyakék házról álmodtál, de egyáltalán nem biztos, hogy ez a szín jól is áll majd annak az épületnek, amit építeni szeretnél. A ház mérete, tagoltsága, funkciója ugyanis eleve ?megmondja?, hogy mi illik hozzá és mi nem. Egy picike, cuki nyaraló egy horgásztó mellett jól mutathat merészebb színekben is ? mondjuk egy vidám eperpirosban ?, míg egy egyszerű, klasszikus, vagy hagyományőrző nyeregtetős családi ház a Bakonyban sokkal szebb tiszta fehérben. Egy modern, letisztult vonalú épület is elegánsabb, ha fehérre vakolják, de egy tagolt, mediterrán stílusú épülethez már sokkal jobban passzol egy narancsos, sárgás szín. Ráadásul az ilyen házaknak kifejezetten jól áll, ha nem csak egy, hanem több árnyalat is megjelenik rajtuk ? például az egyik épületszárny világossárga, míg a másik mélyebb, téglavörösbe hajló tónust kap.

A tető és a nyílászárók színe

Ezen kézenfekvő dolog: a házad tetejének és nyílászáróinak színéhez illeszd a fal színét is. Ha ezt elmulasztod, könnyen előfordulhat, hogy olyan színkavalkád lesz a házadon, mint egy vándorcirkusz sátorponyváján.

Óvatosan a sötét színekkel!

A vakolat színe nem csak a ház megjelenésre gyakorol komoly hatást, hanem az épület energetikai jellegzetességeire is. A sötét színű vakolatok erőteljesen szívják magukba a napsugarakat, és meg is tartják a hőjét, így egészen komolyan felforrósodhatnak. Ha nincs szigetelés a házon, akkor ez nyáron rendkívül hátrányos és költséges: állandó hőség lesz a házban vagy pedig folyton maximumon kell járatnod a klímát. Ha viszont van hőszigetelés, akkor az a gond: a vakolat melegét ugyanis az alatta lévő hőszigetelő réteg nem vezeti el úgy, mint a csupasz téglafal, és ha egy hirtelen lehűlés jön ? például egy gyors, frissítő nyári zápor vagy felhősödés ? a vakolat pillanatok alatt sok fokot veszít a hőmérsékletéből.

Őrizd az otthon melegét - így válassz homlokzati hőszigetelést!Egy otthon energetikai korszerűsítése befektetésnek sem utolsó, mivel többnyire meglepően gyorsan, általában tíz éven belül visszahozza az árát. Az alábbi útmutatónkkal segítünk eligazodni a bőséges termékkínálatban, hogy megtaláld az igényeidnek és az otthonod adottságainak leginkább megfelelő hőszigetelési rendszert.  

Ez a hőingadozás az anyag tágulásával és zsugorodásával jár együtt, és az így ?mozgó? vakolat ? különösen, ha vékony ? be fog repedezni. Mivel ennek javítása nem egyszerű és nem is olcsó, érdemes alaposan megfontolni a világosabb színek használatát vagy pedig olyan különlegesebb vakolóanyagokét, amik elviselik a mélyebb színárnyalatok miatti nagyobb hőterhelést is.

Szponzorált tartalom

A cikk a Lasselsberger-Knauf támogatásával készült.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Játék
2019-05-24 17:50:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A korábban Nemzeti Kötvény néven beharangozott állampapír betagozódik az Államadósság Kezelő Központ többi kötvényeinek sorába, s másfél hét múlva Magyar Állampapír Plusz néven jelenik meg
2019-05-24 17:44:07 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Jávor alig találta a szavakat a HírTv-s kérdés után
2019-05-24 17:37:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Amerikai vígjáték-sorozat
2019-05-24 17:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Az alapvető jogok biztosának Tóth Bertalan EP-listavezető hívta fel a figyelmét, hogy a fideszes politikusok semmibe veszik ajánlásit, mire Székely László széttárta a kezét
2019-05-24 17:16:49 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez