Méteres szépségek ? divatba jöttek az óriás burkolólapok

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Méteres szépségek ? divatba jöttek az óriás burkolólapok

Különlegesen nagyméretű burkolóelemekkel korábban csak vasútállomások váróiban, pompás kastélyokban és méltóságteljes középületekben találkoztunk. Ezekben a terekben a hatalmas márványtáblák és más, látványos megjelenésű anyagból készült elemek igazán jól mutatnak. De vajon illenének-e egy családi házba vagy bérlakásba is? A legfrissebb trendek arra mutatják, hogy igen: ezek az impozáns burkolatok kezdenek beköltözni az otthonainkba, és nem ritka, hogy egy-egy igazán trendi, modern lakásban két méter magas, gyönyörű elemekkel ékesítik a padlót vagy a falfelületeket.

Szép, trendi, praktikus

A divatosságuk és szépségük mellett a praktikum is a nagyméretű burkolólapok mellett szól. Bár a mozgatásuk nem egyszerű, és külön szakértelmet követel meg a velük való munka ? erről részletesebben is beszélünk majd még ebben a cikkben ?, de még így gyorsabban is haladnak a mesterek ezekkel a darabokkal. Egyszóval idő- és költséghatékony megoldás, ha extranagy burkolatokat használunk, és nem csak a mestereknek, hanem nekünk is, akik szeretnénk tisztán tartani a lakásunkat. Nem nehéz átérezni, miért is szerethető annyira az ilyen burkolat, amikor 10×10-es csempék között órákon át dörzsöljük fogkefével a fugát a fürdőszobában.

A nagy lapok könnyen takaríthatók, a fugáik szélesebbek és jóval ?kevesebb? is van belőlük, egyszóval órákat spórolhatunk meg rajtuk a nagytakarítások során.

Érdemes tehát elgondolkodni a nagy lapok használatán, ha lakásfelújítás vagy építkezés előtt állunk. Ám ha extra nagy burkolóelemekre vágyunk, alaposabban tájékozódjunk a témában, és keressünk olyan mestert, aki ért ezekhez az anyagokhoz. A nagyméretű lapok ugyanis különleges szakértelmet követelnek meg.

Burkolás nagylapokkal ? lépésről lépésre

Egy kisebb alapterületű előszobapadló vagy egy konyhai hátfal csempézését akár magunk is elvégezhetjük ? bár természetesen az esztétikus és tartós eredmény eléréséhez nem árt, ha birtokában vagyunk némi kézügyességnek és egy kis hidegburkolói gyakorlatnak ? de a nagyméretű, akár két-három méter magasságú, 3-4 milliméter vastag impozáns, de nehéz falburkoló lapok felrakásához már egészen biztos, hogy szakemberre lesz szükségünk. Ezek az elemek ugyanis speciális eszközöket és szakmai felkészültséget igényelnek.

Szükség lesz például erre a célra alkalmas szerelőasztalra, a lapok mozgatásához különleges, guruló keretre, spéci kertlivágóra a lapok méretre szabásához, vákuumos kézi emelőre valamint lézeres eszközre a pontos elhelyezéshez. Ezeknél a burkolatoknál a lyukak és idomok kivágása sem átlagos módon történik, és csak a legmagasabb minőségű gyémánt korongokkal és tárcsákkal oldható meg precízen. Valószínű, hogy ilyen a szerszámokat nem tartunk otthon, a sufni vagy a kamra egy rejtett zugaiban?

Természetesen, mint bármely burkolási munkánál, a nagylapos feladatok esetében is elengedhetetlen a tiszta, pormentes felület a megfelelő tapadás kialakításához. Ám ezen felül az átlagosnál is jobban kell ügyelni arra, hogy teljesen sík felületre kerüljenek fel ezek az óriási ?csempék? ? akár falra, akár padlóra helyezzük őket. Ehhez fal esetében javítóhabarcsra, padlónál pedig aljzatkiegyenlítőre lehet szükségünk.

Varázslatos és időtálló terasz vízlepergető fugávalMi az epoxi fuga? Az újgenerációs epoxi fugák kétkomponensű, epoxigyanta alapú fugahabarcsok, melyek a hagyományos cementbázisú fugával szemben számos

Mivel tényleg nagy méretekről beszélünk, a ragasztáshoz különleges, kifejezetten ilyen célra alkalmas, nagy alakváltozásra képes, szálerősített és emelt diszperzió tartalmú anyagot szabad csak felhasználni. Az ilyen ragasztó kiválóan tapad meg a nem nedvszívó felületeken is, és jól viseli a nagy súlyterhelést. Ugyanakkor azt is viszonylag hosszú időn át lehetővé teszi ? anélkül, hogy a lapok a súlyuknál fogva maguktól ?lecsúsznának? a falon ?, hogy szükség esetén módosítsuk a lap pozícióját, ha mégsem sikerült tökéletesen felhelyeznünk elsőre a kívánt helyre. ?Hosszú nyitott idejű? ragasztóknak is hívják ezeket az anyagokat éppen az imént említett tulajdonságok miatt.

A ragasztó felhordásához is speciális eszközökre lesz szükségünk: a fogadófelületen nagyobb, a burkolólap hátoldalán pedig kisebb (5-6mm-es) fogazatú glettvassal kell egyenletesen szétteríteni az anyagot. Ez a kettős kenés elengedhetetlen része a folyamatnak, ugyanis ez biztosítja, hogy a nehéz lapok alá megfelelő mennyiségű és vastagságú ragasztó kerüljön, és a burkolat stabilan, hosszú időn át a helyén maradjon.

A felhelyezés során célszerű szintező éket vagy csavaros szintezőt használni, és gondosan ügyelni kell a megfelelő, minimum 5 mm-es fugaméret kialakítására is. A lapok közötti hézagokat végül tartósan rugalmas fugázóanyaggal érdemes kitölteni.

Ha egyszer a helyre kerül, örök darab lesz!

Egyszóval nem gyerekjáték az ilyen lapok szakszerű felrakása. Azonban mindenképpen megéri a fáradságot, hogy megtaláljuk rá a megfelelő embert és a szükséges anyagokat, mert a végeredmény garantáltan ékessége lesz az otthonunknak hosszú évtizedeken át, hiszen az elegancia soha nem megy ki a divatból!

Szponzorált tartalom

A cikk a Lasselsberger-Knauf támogatásával készült.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Játék
2019-05-24 17:50:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A korábban Nemzeti Kötvény néven beharangozott állampapír betagozódik az Államadósság Kezelő Központ többi kötvényeinek sorába, s másfél hét múlva Magyar Állampapír Plusz néven jelenik meg
2019-05-24 17:44:07 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Jávor alig találta a szavakat a HírTv-s kérdés után
2019-05-24 17:37:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Amerikai vígjáték-sorozat
2019-05-24 17:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Az alapvető jogok biztosának Tóth Bertalan EP-listavezető hívta fel a figyelmét, hogy a fideszes politikusok semmibe veszik ajánlásit, mire Székely László széttárta a kezét
2019-05-24 17:16:49 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez