Orbán kritikusa szerint úgy élünk, mintha a levágott fejünket a hónunk alá csaptuk volna

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Orbán kritikusa szerint úgy élünk, mintha a levágott fejünket a hónunk alá csaptuk volna

Még áprilisban írtunk róla, hogy Orbán Viktor kávézni hívta elszánt kritikusát, Bernard-Henri Lévy-t, akivel két órán át vitatkoztak Európa jövőjéről. A francia filozófus ezután hosszú cikket közölt a magyar miniszterelnökkel folytatott beszélgetéséről, mi pedig interjút is készítettünk vele. A neves filozófust a Google is meghívta Münchenbe első biztonsági központja, a GSEC megnyitójára, ahol a 24.hu is részt vett.

Lévy szerint a Google két téren is valódi forradalmat indított az emberiség történelmében. Egyrészt megvalósította az univerzális, bárki által elérhető tudást a keresővel, ami a felvilágosodás nagy vágya volt. Hegel álma volt az enciklopédia elkészítése, ami az egész emberiség tapasztalatait egy helyre gyűjti. Ez az elmúlt évtizedig elképzelhetetlen volt technikailag, majd jött a Google és az internet, és viszonylag rövid idő alatt mindez valósággá vált.

Az emberiség történelmére vonatkoztatva forradalmi antropológiai változás, hogy egyetlen klikkre bármit megtalálunk neten, de ha akarjuk, gyógyszereket rendelhetünk akár a fekete piacon. Diderot, d?Alembert és a felvilágosodás gondolkodói ezért nagyon szerették volna a Google-t.

A filozófus most az internet és a demokrácia kapcsolatáról beszélt – Fotó: Dömös Zsuzsanna / 24.hu

Ezzel viszont elindult egy olyan folyamat, amit Levy a Szent Dénes-szindróma néven említ. A keresztény szent a 3. században Párizs első püspöke volt, aki a hagyomány szerint megvédte a hozzá fohászkodókat a megszállottságtól és a fejfájástól. Hitéért lefejezték, ezért gyakran saját fejével a kezében ábrázolják.

A filozófus úgy gondolja, hogy a modern embert hasonlóan lehetne ábrázolni: bár mi nem a fejünket vágtuk le, hanem a memóriánkat, és azt a zsebünkbe pakoltuk az okostelefonokkal.

Levy egy hétköznapi példát említ: baráti találkozót beszélünk meg a barátokkal, de a Google-naptárba írjuk az időpontot, a helyszínt pedig ha nem ismerjük, megnézzük a Google Térképen. Rendelés előtt egy ismeretlen helyen megnézhetjük a vendégek által leadott korábbi értékeléseket, meg se kell erőltetni magunkat. A filozófus viszont hangsúlyozza: a tévedések, és az emlézetünkből tévesen előhívott információk fontosak a képzeletnek és a léleknek, jelentős szerepet játszanak az emberi gondolkodás folyamatában. Úgy gondolja viszont, hogy a Szent Dénes-memóriánk ugyanígy vissza is fordítható, csak resetelnünk kell.

Ha sok az alternatív igazság, sosem ér véget a háború

Lévy szerint az internet nagy lépés volt a demokráciának: mindenki egyenlő esélyekkel hallathatja a hangját, nincs megkülönböztetés nők és férfiak, szegények és gazdagok közt – az önkifejezés, a kommentelés lehetősége mindenki előtt nyitva áll. Az emberiség történelmében először van példa arra, hogy mindenkinek rendelkezésére álljanak az önkifejezéshez való eszközök, és hogy azt le is írhassa, beágyazza, közzétegye az interneten.

Ennek hátulütője azonban, hogy sok lett az alternatív igazság. Levy szerint ez pedig maga a pokol: ha mindenkinek igaza van, az véget nem érő háborúhoz vezet.

Bernard-Henri Lévy: Meglepett, hogy Orbán komolyan gondolja, amit mondBernard-Henri Lévy, a neves francia filozófus Orbán Viktorral kávézott, és megértette, hogy a miniszterelnök mára tényleg populistává vált, és az a harcias antifasiszta fiatalember, akivel harminc évvel ezelőtt találkozott, már halott.

(Kiemelt kép: Michal Fludra/NurPhoto)

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei Megújul a 90-es évek legcukibb hülyeségeOrbán kritikusa szerint úgy élünk, mintha a levágott fejünket a hónunk alá csaptuk volnaEurópa szívéből érné el a Google, hogy bízzunk benne
folytatás

Legkedveltebb hírek
Kilenc bemutatót, köztük öt nagyszínházi premiert tervez a jövő évadban a Miskolci Nemzeti Színház, ahol a munka már újrakezdődött, folytatódnak a járványügyi helyzet miatt márciusban megszakított próbák
2020-05-27 13:40:05 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Ciprus ingyenes koronavírus-kezeléssel és ellátással csalogatja a turistákat: kormánya ígérete szerint, aki szigetországi nyaralása alatt fertőződik meg a kórokozóval, annak és családjának állja vakációja és gyógyítása összes költségét
2020-05-27 13:39:30 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tovább enyhítenek Lengyelországban a koronavírus-járvány kapcsán elrendelt korlátozásokon, szombattól megszüntetik a szájmaszk kötelező köztéri viselését, a boltokban nem lesz létszámkorlátozás, 150 főig megengedik a gyülekezést ? jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő
2020-05-27 13:37:27 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A külföldi nyaralások idén nem kapnak akkora hangsúlyt, de nincs okunk aggodalomra: A gyönyörű Adri egészen Olaszországig repített minket
2020-05-27 13:36:22 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A gyönyörű Kriszta megmutatta, hogyan készül a bikiniszezonra
2020-05-27 13:35:31 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Negyvenévesen visszatér Marit Björgen, a norvégok nyolcszoros olimpiai bajnok sífutója, a téli ötkarikás játékok történetének legeredményesebb sportolója
2020-05-27 13:32:33 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez